Πέμπτη, 28 Νοε.
17oC Αθήνα

Τσακρής – κορονοϊός: Πότε και γιατί δεν θα μετράμε κρούσματα

Τσακρής – κορονοϊός: Πότε και γιατί δεν θα μετράμε κρούσματα

Αρκετά πιθανό είναι το ενδεχόμενο να δούμε μεγαλύτερα νούμερα κρουσμάτων κορονοϊού τις επόμενες εβδομάδες ανέφερε ο Καθηγητής Μικροβιολογίας ΕΚΠΑ Αθανάσιος Τσακρής.

Ο κ. Τσακρής μιλώντας στον ΣΚΑΙ για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού εξήγησε πως «μία μία οι χώρες μπαίνουν στο 4ο κύμα της πανδημίας και περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Το σημαντικό είναι το πώς θα ανταποκριθεί το σύστημα υγείας. Συγκριτικά με το 3ο κύμα είναι πολύ πιο καλά τα πράγματα».

Ακόμη τόνισε πως με τον εμβολιασμό μπορεί να καμφθεί η κατάσταση, όμως το φθινόπωρο είναι πολύ πιθανό να αναζωπυρωθεί το κύμα, όμως εκτίμησε οτι η κατάσταση θα είναι διαχειρίσιμη.

Αναφορικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, ο κ. Τσακρής είπε ότι πολύ σημαντικό ρόλο θα παίξει η αντικειμενικότητα στην πληροφόρηση για να προχωρήσει ο εμβολιασμός. «Πρέπει να πάμε στη λογική της πειθούς».

Όσο για το αν έχει γίνει πιο παθογόνος ο ιός με τις μεταλλάξεις τόνισε πως «σημασία έχει να δούμε με καλά τυχαιοποιημένες μελέτες πόσο πιο παθογόνος είναι ο ιός έτσι όπως έχει διαμορφωθεί. Σίγουρα ξέρουμε ότι έχει γίνει πιο μεταδοτικός».

«Τον κορονοϊό δεν τον ενδιαφέρει να σταματήσει να προκαλεί σοβαρές βλάβες στον ξενιστή του, παραμένει παθογόνος και το ιικό φορτίο είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι στο αρχικό στέλεχος ή στις άλλες μεταλλάξεις».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, ο ιός θα είναι περισσότερο παθογόνος σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, στους οποίους ενδέχεται να δούμε και σοβαρά περιστατικά.

Για τους νέους, ο κ. Τσακρής επεσήμανε ότι «βλέπουμε πια πολύ περισσότερες λοιμώξεις στις νεαρές ηλικίες. Κάποιες από αυτές θα είναι και σοβαρές, παραμένει όμως πολύ μεγαλύτερο το όφελος του εμβολιασμού από τον κίνδυνο για παρενέργειες.»

Αναφερόμενος στις μεταλλάξεις, ο καθηγητής είπε ότι αυτές που μέχρι στιγμής μας είναι γνωστές, εμφανίστηκαν σε περιοχές όπου η μεταδοτικότητα ήταν πάρα πολύ αυξημένη. «Αυτό μπορεί να συμβεί και τοπικά, δεν είναι απαραίτητο να μεταφερθεί».

Ακόμη τόνισε πως συνδέεται με την αυξημένη μεταδοτικότητα σε νεαρές ηλικίες και τόνισε πως ο εμβολιασμός των παιδιών θα περιορίσει την μεταδοτικότητα.

Ξεκαθάρισε πάντως πως ο εμβολιασμός δεν είναι το παν και έχει μεγάλη σημασία και η σωστή χρήση της μάσκας ενώ σημείωσε οτι η πανδημία θα είναι μαζί μας και τους επόμενους μήνες όμως τα επόμενα επιδημικά κύματα θα είναι πιο ήπια, αν δεν έχουμε κάποια σημαντική ανατροπή από τις μεταλλάξεις.

«Όταν ξέρουμε ότι θα έχουμε πιο ήπιες λοιμώξεις, από ένα σημείο και μετά θα σταματήσουμε να μετράμε τα κρούσματα και θα μετράμε τις νοσηλείες και τις διασωληνώσεις, όπως γίνεται και με τη γρίπη».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις