«Εμβολιαστείτε έστω και με μία δόση πριν φύγετε για διακοπές» είναι το μήνυμα της κυβέρνησης προς τους ανεμβολίαστους πολίτες, καθώς υπάρχει προβληματισμός για το τι θα προκύψει από την αυγουστιάτικη «επέλαση» σε νησιά και χωριά.
Η αυξημένη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης «Δέλτα» αποτελεί μεγάλο «πονοκέφαλο» για τους επιστήμονες και την κυβέρνηση.
Ο επιδημιολογικός χάρτης της χώρας έχει κοκκινίσει και σήμερα οι μόνες περιοχές που βρίσκονται στο «κίτρινο» είναι η Στερεά Ελλάδα, η Εύβοια, η Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, ενώ εκτός από τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων, το Σύστημα Υγείας έχει αρχίσει να δέχεται πίεση.
Νέα σύσταση για εμβολιασμό αλλά και προτροπή προς όλους – εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους – για αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας, ώστε να αποφευχθεί η διασπορά του ιού, απευθύνει η πολιτεία.
Μπορεί το φθινόπωρο να είναι η αρχή μιας… κατηφορικής κούρσας της πανδημίας;
«Όλα εξαρτώνται από τον ρυθμό των εμβολιασμών και την τήρηση των μέτρων από τους πολίτες. Ό,τι κερδίσουμε μέσα στον Αύγουστο θα βοηθήσει…» δηλώνει κυβερνητικός παράγοντας στο Newsit, κρούοντας καμπανάκι κινδύνου.
«Η οικονομία δεν μπορεί να ξανακλείσει, και όσο τα εμβόλια καλύπτουν τις μεταλλάξεις, πρέπει να πείσουμε όλους να το κάνουν» προσθέτει.
Μήνας αποφάσεων για υποχρεωτικό εμβολιασμό και 3η δόση εμβολίου.
Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να εξαντλήσει κάθε περιθώριο πειθούς, Με το βλέμμα στραμμένο και στο… πολιτικό κόστος, απεύχεται το ενδεχόμενο να χρειαστεί στα τέλη Αυγούστου να λάβει αποφάσεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες, πέραν των υγειονομικών και των εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.
Ωστόσο δηλώνει έτοιμη να παρέμβει, εφόσον χρειαστεί.
Ο φόβος κυβέρνησης και επιστημόνων είναι το ενδεχόμενο να προκύψουν και νέες, πιο επικίνδυνες μεταλλάξεις του ιού, το φθινόπωρο, αποτέλεσμα και της έντονης κινητικότητας τον Αύγουστο, ο οποίος είναι παραδοσιακά ο μήνας των διακοπών της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών.
Στα μέσα Αυγούστου οι τελικές αποφάσεις για την τρίτη δόση
Το θέμα επεξεργάζεται η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και εκτιμάται ότι πρώτοι θα λάβουν την ενισχυτική, τρίτη δόση, οι ανοσιοκατασταλμένοι ασθενείς, οι μεταμοσχευθέντες, αλλά και οι πολίτες άνω των 65 ετών και οι υγειονομικοί οι οποίοι έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον ένα εξάμηνο από τη λήψη της πρώτης δόσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει αισιοδοξία στην επιστημονική κοινότητα, αλλά και στην κυβέρνηση, ότι από το φθινόπωρο στη «μάχη» κατά της πανδημίας θα υπάρξουν και φάρμακα που έχουν αναπτύξει ήδη μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες και βρίσκονται στο τελικό στάδιο των δοκιμών.