Κυριακή, 24 Νοε.
10oC Αθήνα

Φωτιές: Η Περιφέρεια Αττικής ξεκίνησε την καταγραφή των ζημιών σε επιχειρήσεις

Φωτιές: Η Περιφέρεια Αττικής ξεκίνησε την καταγραφή των ζημιών σε επιχειρήσεις
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΙΝΤΙΜΕ

Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκεται ο μηχανισμός της Περιφέρειας Αττικής από το πρωί για την αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφικής πυρκαγιάς στην ΒΑ Αττική, ο οποίος επιχειρεί σε τρία επίπεδα για την συντομότερη ανακούφιση και αποκατάσταση της καθημερινότητας των πληγέντων κατοίκων της περιοχής.

Οι δράσεις, τις οποίες υλοποιεί το αρμόδιο υπαλληλικό προσωπικό, υπό τον συντονισμό των αντιπεριφερεαρχών Αν. Αττικής και Β. Τομέα Θαν. Αυγερινού και Λ. Κεφαλογιάννη, αφορούν στην κατεύθυνση της καταγραφής των κατεστραμμένων επιχειρήσεων, την παροχή υγιεινής και ψυχολογικής στήριξης προς τους πληγέντες και την προσφορά ειδών διατροφής και πρώτης ανάγκης σε όλους εκείνους που επιχειρούν στην πυρόσβεση και την επιτήρηση για την έγκαιρη καταστολή των αναζωπυρώσεων.

Συγκεκριμένα από τις 7:30 το πρωί κλιμάκια της Περιφέρειας, με την παρουσία του περιφερειάρχη Γ. Πάτούλη, του αντιπεριφερειάρχη, Αν. Αττικής Θαν. Αυγερινού και του δημάρχου Αχαρνών Σπ. Βρεττού ξεκίνησε η καταγραφή των πληγεισών επιχειρήσεων στη Λ. Τατοΐου, του δήμου Αχαρνών. 

«Στόχος μας είναι, με την καταγραφή των μερικώς ή ολοσχερώς κατεστραμμένων από την πυρκαγιά, επιχειρήσεων, η οποία πραγματοποιείται καθ’ υπόδειξη των δήμων, να αποστείλουμε το σύνολο τους στο υπουργείο Οικονομικών το οποίο είμαι βέβαιος ότι θα πράξει τα δέοντα για την ταχύτερη αποκατάσταση όλων, ώστε να επανεκκινήσει η οικονομική δραστηριότητα και να επέλθει ξανά στην Αττική μας η κοινωνική ευημερία», δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο Γ. Πατούλης.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο κ. Βρεττό οι πληγείσες επιχειρήσεις στις Αχαρνές ανέρχονται στις 40, ενώ ο κ. Αυγερινός συμπλήρωσε ότι πρόκειται κυρίως για επιχειρήσεις δεξιώσεων και κοινωνικών συναθροίσεων. Ο ίδιος δε διευκρίνισε ότι οι αποζημιώσεις θα δοθούν από το υπουργείο και όχι από την Περιφέρεια η οποία «είναι αρμόδια μόνο για την καταγραφή τους, όπως είναι και οι δήμοι για την καταγραφή των κατεστραμμένων οικιών».

Στο πλαίσιο αυτό ο περιφερειάρχης Αττικής ζήτησε από τους αρμόδιους αντιπεριφερειάρχες, και τους εντεταλμένους περιφερειακούς συμβούλους Αθ. Κατσιγιάννη και Ε. Κοσμίδη καθώς και από τα στελέχη των διευθύνσεων «να τρέξουν το ταχύτερο δυνατό τις διαδικασίες προκειμένου οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κεντρικής Διοίκησης να αποζημιώσουν της επιχειρήσεις που επλήγησαν».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Σ. Βρεττός εξέφρασε την πίστη ότι όλα θα προχωρήσουν «με αμεσότητα χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις». Συνεχίζουμε, τόνισε, δίπλα στους πολίτες, «σε συνεργασία πάντα με την Περιφέρεια και νομίζω θα καταφέρουμε και έτσι θα πιέσουμε και το κράτος, την πολιτεία να προχωρήσει όσο γίνεται συντομότερα στις αποζημιώσεις».

Ο κ. Πατούλης αναφερόμενος στις δύο ακόμη δράσεις που ξεκίνησε η Περιφέρεια σήμερα το πρωί λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η μία, που αφορά την ψυχολογική υποστήριξη των πληγέντων, υλοποιείται από τις ομάδες εθελοντών ιατρών νοσηλευτών και ψυχολόγων του επιχειρησιακού κέντρου της Περιφέρειας και του Ιατρικού Συλλόγου, ενώ η άλλη που έχει να κάνει με την προμήθεια αγαθών σε εκείνους που επιχειρούν στην περιοχή ενεργοποιήθηκε και δρα στα επτά σημεία που καθορίστηκαν για την προσφορά ειδών διατροφής και άμεσης ανάγκης, ενώ από αύριο θα προσφέρονται και 1.000 μερίδες φαγητού καθώς και ότι άλλο ζητηθεί από τους δήμους της περιοχής.

Σημειώνεται ότι τα μηχανήματα βαρέως τύπου της Περιφέρειας παραμένουν και συνδράμουν όπου απαιτηθεί στο έργο άλλων υπηρεσιών, όπως το πρωί για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης. Ενδεικτικά στον Άγιο Στέφανο μετά από αίτημα του ΔΕΔΔΗΕ και κατοίκων της περιοχής, ερπυστριοφόρο άνοιξε δρόμο σε περιοχή που είχε πληγεί από τις πυρκαγιές, ώστε να καταστεί δυνατή η προσέγγιση του σημείου από τους τεχνικούς για την αποκατάσταση του προβλήματος. 

Επιπλέον, πραγματοποιούνται έλεγχοι βλαβών σε υποδομές και τεχνικά έργα από τις Τεχνικές υπηρεσίες και έλεγχοι στο δίκτυο ύδρευσης και καταλληλότητας τροφίμων από τους Επόπτες Δημόσιας Υγείας. Από την πρώτη στιγμή η αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής και Κτηνιατρικής με κλιμάκια (γεωπόνων, κτηνίατρων κ.α.) έχει προχωρήσει στις ενδεδειγμένες ενέργειες σχετικά με τα νεκρά ζώα και τα μελίσσια, καταγράφοντας παράλληλα και τις ζημιές σε αρδευτικά δίκτυα και αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Με στόχο την επίσπευσή των διαδικασιών αποζημίωσης, τα κλιμάκια της Περιφέρειας συνεργάζονται με τα αρμόδια τμήματα των υπουργείων Υποδομών και Οικονομικών, ενώ μετά από επικοινωνία του περιφερειάρχη με τον πρύτανη του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) Ανδρέα Μπουντουβή, αν κριθεί αναγκαίο, θα ενισχυθούν με επιπλέον Μηχανικούς.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις