Ικανοποίηση υπάρχει στην κυβέρνηση για τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Πρωθυπουργός, καθώς εκτιμάται ότι έδωσε ξεκάθαρες απαντήσεις στους πολίτες για τις φωτιές, με έντονα στοιχεία αυτοκριτικής, ενώ παρουσίασε τις θέσεις του για την κλιματική αλλαγή και τις πρωτοβουλίες που προωθεί για την πολιτική προστασίας της χώρας την επόμενη ημέρα.
Πρωτοβουλίες στις οποίες θα επιδιώξει και τη στήριξη της αντιπολίτευσης. Ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να διαμορφώσει ευρείες συναινέσεις και καλεί και τα κόμματα να καταθέσουν τις προτάσεις τους, σημειώνοντας ότι είναι και ευπρόσδεκτη και απαραίτητη η συμβολή τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αποδέχτηκε το αίτημα της Προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ. Φώφης Γεννηματά για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση και προγραμματίστηκε με το άνοιγμα της Βουλής, στις 25 Αυγούστου.
Προς απόδοση ευθυνών για τις πυρκαγιές
«Οι ευθύνες, στον βαθμό που μπορούν να προσωποποιηθούν, θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή και σίγουρα όχι την ώρα της μάχης…
Οι ευθύνες, ξέρετε, είναι πολλών ειδών. Είναι πολιτικές, είναι επιχειρησιακές, είναι ατομικές, μπορεί να είναι συλλογικές. Δεν αφορούν κατ’ ανάγκη μόνο σε πρόσωπα, αφορούν συχνά και σε δομές και σε διαδικασίες» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνοντας σαφές ότι δεν πρόκειται να πάρει αποφάσεις εν βρασμώ ψυχής.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι τυχόν ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα σχεδιάζεται να γίνουν σε δεύτερο χρόνο, στο πλαίσιο ενός γενικότερου ανασχηματισμού, και πάντως πριν από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Στόχος να σηματοδοτήσει ένα νέο ξεκίνημα για την κυβέρνηση.
Ο Πρωθυπουργός για Χρυσοχοϊδη και Χαρδαλιά – Αιχμές για την Πυροσβεστική
Ο Kυριάκος Μητσοτάκης δεν απέφυγε να πάρει θέση και για την πολιτική ηγεσία που έχει την ευθύνη του κρατικού μηχανισμού για τις πυρκαγιές, των κ.κ. Χρυσοχοϊδη και Χαρδαλιά, τους οποίους έχουν στοχοποιήσει κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και για τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη ότι είναι «και πυροσβέστης και επιτελικός».
«Το επιτελικό κράτος δεν σβήνει φωτιές με τη μάνικα. Το επιτελικό κράτος συντονίζει, ορίζει προτεραιότητες, αξιολογεί και επιβλέπει» απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι «ο ρόλος ενός Υπουργού στην πρώτη γραμμή δεν είναι μόνο να συντονίζει. Είναι να βρίσκεται και κοντά στις δυνάμεις, να τις ενθαρρύνει. Όχι κατ’ ανάγκη να τις κατευθύνει, διότι αυτή δεν είναι δουλειά του Υπουργού, είναι δουλειά των προϊσταμένων της Πυροσβεστικής. Και πιστεύω ότι αυτό έκανε ο κ. Χρυσοχοΐδης, αυτό έκανε ο κ. Χαρδαλιάς, αυτό κάναμε όλοι με τον τρόπο μας» σημείωσε.
«Και προτιμώ έναν Υπουργό ο οποίος είναι παρών στο πεδίο παρά κάποιον ο οποίος είναι εξαφανισμένος” πρόσθεσε.
Μητσοτάκης στο Newsit: «Φταίει η αναζωπύρωση στην Βαρυμπόμπη»
Απαντώντας στην ερώτηση του Newsit και την Κατερίνα Σερέτη, ο κ. Μητσοτάκης δεν δίστασε να αναγνωρίσει ότι η αναζωπύρωση της φωτιάς στην Βαρυμπόμπη ήταν αυτή που «αποδιοργάνωσε» την όλη προσπάθεια που έκανε η κρατική μηχανή και ότι έτσι «στέρησε μέσα (εναέρια) από την Εύβοια και από την Ηλεία”.
Υπενθυμίζεται ότι στο Μέγαρο Μαξίμου υπήρξε έντονη δυσαρέσκεια για τις αστοχίες των αρμόδιων κρατικών οργάνων στη συγκεκριμένη αναζωπύρωση, η οποία πήρε απρόβλεπτες διαστάσεις λόγω και των ανέμων αλλά και των ακραία υψηλών θερμοκρασιών.
Τα σχέδια για την επόμενη ημέρα
Ο δεύτερος στόχος της παρέμβασης του Πρωθυπουργού ήταν να παρουσιάσει τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα.
Προς το Μαξίμου οδεύει ο Χρ. Τριαντόπουλος.
Ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής Χρήστος Τριαντόπουλος αναβαθμίζεται… Θα χειρίζεται αποκλειστικά τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την κρατική αρωγή. Θα εποπτεύει πολιτικά την όλη προσπάθεια για τα ζητήματα άμεσης ανακούφισης των πληγέντων και θα λογοδοτεί αποκλειστικά στον Πρωθυπουργό.
Νέος σχεδιασμός για την Πολιτική Προστασία.
Όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός ο νέος σχεδιασμός για την πολιτική προστασία της χώρας θα εστιάζει:
Α). Στην πρόληψη των πυρκαγιών:
Τη φετινή χρονιά διατέθηκαν για την πρόληψη 51 εκατ. ευρώ και προγραμματίζεται τα κονδύλια να αυξηθούν, ενώ η Πολιτική Προστασία θα έχει από εδώ και στο εξής μεγαλύτερη εμπλοκή στο ζήτημα της πρόληψης (καθαρισμοί οικισμών από χόρτα, κλαδιά, πεσμένα δέντρα κλπ).
Β): Ενίσχυση στόλου εναέριων μέσων – γρήγορη προσβολή της φωτιάς από τον αέρα:
‘Όπως δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης θα επιταχυνθούν οι επενδύσεις και προβλέπεται σημαντικότατη ενίσχυση του ελληνικού στόλου με απόκτηση καινούργιων Canadair αλλά και 36 μικρών ελικοφόρων (τους λεγόμενους air-τράκτορες) οι οποίοι θεωρούνται εξαιρετικά αποτελεσματικοί στην πρώτη προσβολή. Παράλληλα προβλέπεται και η αγορά ιδιόκτητων πυροσβεστικών ελικοπτέρων, παράλληλα με την ενοικίαση πυροσβεστικών αεροσκαφών.
Γ): Μεταφορά όλων των αρμοδιοτήτων από αποκεντρωμένες διοικήσεις στο υπουργείο Περιβάλλοντος, έτσι ώστε πλέον όλη η δασική πολιτική να ασκείται κεντρικά, κάτω από τη Γενική Διεύθυνση Δασών.
Δ). ‘Άνοιγμα μεγάλων σε πλάτος αντιπυρικών ζωνών σε οικισμούς που είναι μέσα ή κοντά σε δάσος.
Ε) Αντικατάσταση εύφλεκτων δέντρων που έχουν καεί (πεύκα κυρίως) με άλλα βραδύκαυστα δέντρα.
ΣΤ). Θα επιτρέπεται πλέον, υπό όρους, να κόβονται κάποια δέντρα όπου κρίνεται απαραίτητο για την προστασία από πυρκαγιές.