Απαντήσεις για τις βάσεις έδωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως τονίζοντας ότι τα πανεπιστήμια απέκτησαν λόγο στα κριτήρια εισαγωγής.
«Από τις βάσεις εισαγωγής βγαίνουν δυο σημαντικά συμπεράσματα. Πέρσι σχολιάζατε κι εσείς και τα άλλα ΜΜΕ «πώς είναι δυνατόν να μπαίνει κάποιος σε μια σχολή με βαθμό 2, 3 και 5». Αυτό δεν ισχύει. Δεν κοροϊδεύουμε πλέον τους νέους. Δίνουμε προοπτική στα παιδιά μας. Μας ενδιαφέρει να φοιτήσουν και να αποφοιτήσουν, έχοντας προοπτική. Τα Πανεπιστήμια απέκτησαν λόγο στα κριτήρια εισαγωγής. Δεύτερον, δόθηκε επιτέλους έμφαση στην κατάρτιση, στα δημόσια ΙΕΚ. Είχαμε 22.000 παιδιά που θέλησαν να πάνε εκεί, να σπουδάσουν επαγγέλματα που έχουν μεγάλη ζήτηση στην αγορά», ανέφερε η υπουργός μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.
Σχετικά με την απουσία του κοινωνιολογίας από το λύκειο εξήγησε: «Στο ορολόγιο πρόγραμμα που βγάλαμε, αυξήσαμε τις ώρες της κοινωνιολογίας στο γυμνάσιο. Κατόπιν σύστασης του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής για τις σπουδές όπως αυτές στη Νομική παράδειγμα επανήλθαν τα Λατινικά ως το πλέον χρήσιμο μάθημα. Ιδανικά θα θέλαμε και τα δύο αλλά υπάρχουν περιορισμοί συνταγματικής φύσεως».
Αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί με τον κορονοϊό η κ. Κεραμέως επισήμανε ότι… «απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να λειτουργήσουν όλες οι εκπαιδευτικές δομές δια ζώσης». Επισήμανε επίσης ότι η συζήτηση με τους ειδικούς για το πρωτόκολλο με βάση το οποίο θα γίνει η επιστροφή στις τάξεις είναι σε εξέλιξη. «Εχουμε μιλήσει για νέα μέτρα πρόληψης και προστασίας».
«Δεν μιλάμε για οριζόντιο κλείσιμο σχολείων»
«Πάμε σε νέο μοντέλο, πλέον δεν μιλάμε για οριζόντιο κλείσιμο τάξεων, γιατί τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Πέρυσι δεν είχαμε τον εμβολιασμό, φέτος τον έχουμε. Άρα αυτό που πέρυσι θέλαμε να θωρακίσουμε την κοινότητα από το ενδεχόμενο διασποράς από το μαθητή στο σπίτι του, πλέον δεν ισχύει στον ίδιο βαθμό γιατί ο πατέρας του παιδιού, η μητέρα, ο παππούς, η γιαγιά είτε είναι εμβολιασμένος είτε μπορεί να εμβολιαστεί δωρεάν από το κράτος. Άρα η λογική αλλάζει. Πάμε σε ένα μοντέλο που τα σχολεία μας παραμένουν ανοιχτά και αυξάνουμε πολύ το τεστ. Και εργαστηριακά τεστ για τα παιδιά σε περίπτωση κρούσματος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η Νίκη Κεραμέως μίλησε και για τις αλλαγές που έρχονται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης από τον προσεχή Σεπτέμβριο. Συγκεκριμένα τα παιδιά θα πηγαίνουν στο νηπιαγωγείο από τεσσάρων ετών και θα διδάσκονται αγγλικά και δεξιότητες. Για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια θα υπάρχουν μόνιμοι διορισμοί, 11.700 εκπαιδευτικοί να εμπλουτίσουν το ανθρώπινο δυναμικό. Θα διπλασιαστούν τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία και θα υπάρχουν νέα προγράμματα σπουδών.