Πέμπτη, 28 Νοε.
12oC Αθήνα

Αφγανιστάν: Στα χέρια των Ταλιμπάν η τύχη όσων έμειναν πίσω

Αφγανιστάν: Στα χέρια των Ταλιμπάν η τύχη όσων έμειναν πίσω

Εκατοντάδες πολίτες ξένων χωρών αλλά και χιλιάδες ντόπιοι που συνεργάστηκαν με τους δυτικούς τα τελευταία είκοσι χρόνια δεν κατάφεραν να φύγουν από τον εφιάλτη των Ταλιμπάν. Η γερμανίδα καγκελάριος εκτίμησε πως υπάρχουν από 10.000 έως 40.000 ντόπιοι που εργάσθηκαν για αναπτυξιακούς οργανισμούς στο Αφγανιστάν και έχουν δικαίωμα να μεταφερθούν στη Γερμανία, εφόσον αισθάνονται πως κινδυνεύουν.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο με τον αυστριακό ομόλογό της, η Μέρκελ δήλωσε πως οι περισσότεροι απ’ αυτούς που εργάσθηκαν για τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις και την αστυνομία βρίσκονται ήδη εκτός Αφγανιστάν και μακριά από τους Ταλιμπάν, πρόσθεσε όμως πως, καθώς η αναπτυξιακή βοήθεια προς το Αφγανιστάν δεν έχει σταματήσει, πολύ προσωπικό σ’ αυτό τον τομέα έχει παραμείνει στη χώρα.

«Εμείς επικεντρώνουμε αυτή τη στιγμή στο ντόπιο προσωπικό και αυτό δεν είναι 300 άνθρωποι, είναι πιθανόν περισσότερο κάτι σαν 10-40.000 άνθρωποι και θα πρέπει να δούμε πόσοι πολλοί απ’ αυτούς θέλουν να φύγουν από τη χώρα και πόσοι δεν θέλουν», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος.

«Όπως έχουμε δει, ουδείς αποφασίζει να αφήσει το σπίτι του ελαφρά τη καρδία».

ΗΠΑ: Δεν μπορέσαμε να απομακρύνουμε όλους όσους θέλαμε

Σημειώνεται πως νωρίτερα ο αμερικανικός στρατός παραδέχθηκε ότι δεν μπόρεσε να απομακρύνει όσους ήθελε.

«Δεν μπορέσαμε να απομακρύνουμε όλους όσους θέλαμε να απομακρύνουμε», δήλωσε ο στρατηγός Κένεθ Μακένζι, διευκρινίζοντας ότι οι απομακρύνσεις τελείωσαν «περίπου 12 ώρες» πριν από την τελική αποχώρηση, αλλά οι αμερικανικές δυνάμεις που βρισκόντουσαν ακόμη εκεί ήταν σε ετοιμότητα για να απομακρύνουν οποιονδήποτε μπόρεσε να φτάσει στο αεροδρόμιο «ως το τελευταίο λεπτό».

Ο Μακένζι πρόσθεσε ότι ο αμερικανικός στρατός αχρήστευσε αεροσκάφη, θωρακισμένα οχήματα και ένα σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας προτού εγκαταλείψει το αεροδρόμιο της Καμπούλ κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο επικεφαλής της κεντρικής διοίκησης του αμερικανικού στρατού διευκρίνισε ότι οι αμερικανοί στρατιώτες «αποστρατιωτικοποίησαν», δηλαδή αχρήστευσαν, 73 αεροσκάφη προτού ολοκληρωθούν οι επιχειρήσεις τους δύο εβδομάδων για την απομάκρυνση πολιτών που ήθελαν να διαφύγουν μετά την ανάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν.

Το Πεντάγωνο, το οποίο είχε αναπτύξει 6.000 στρατιώτες για να φυλάσσουν, να εγγυώνται την ασφάλεια και την λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ από τις 14 Αυγούστου, άφησε επίσης εκεί 70 θωρακισμένα οχήματα MRAP, που αντέχουν στις νάρκες και κοστίζουν έκαστο ένα εκατομμύριο δολάρια, και 27 ελαφρά οχήματα Humvee. Όλα έχουν αχρηστευθεί.

Τα οχήματα «δεν θα χρησιμοποιηθούν ποτέ ξανά από κανέναν», διαβεβαίωσε ο Μακένζι.

Ο αμερικανικός στρατός άφησε εν τέλει επίσης το σύστημά του αντιαεροπορικής άμυνας C-RAM, το οποίο αναχαίτισε τη Δευτέρα, πέντε ρουκέτες που εκτόξευσε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος κατά του αεροδρομίου της Καμπούλ.

«Επιλέξαμε να αφήσουμε να λειτουργούν τα συστήματα αυτά μέχρι το τελευταίο λεπτό», μέχρι λίγο πριν από την απογείωση του τελευταίου αεροσκάφους, σημείωσε ο στρατηγός Μακένζι. «Η αποσυναρμολόγηση των συστημάτων αυτών είναι περίπλοκη και μακρά διαδικασία», εξήγησε. «Άρα τα αποστρατιωτικοποιούμε για να μην χρησιμοποιηθούν ποτέ ξανά», κατέληξε ο Μακένζι. 

Βρετανία: Λίγες εκατοντάδες Βρετανοί έμειναν πίσω

Ο αριθμός των βρετανών υπηκόων που παραμένουν στο Αφγανιστάν είναι λίγες εκατοντάδες, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ντόμινικ Ράαμπ. 

«Γνωρίζω ότι ο αριθμός των βρετανών υπηκόων, η συγκεκριμένη ευθύνη του Φόρεϊν Όφις, είναι σήμερα μειωμένος σε πολύ χαμηλό επίπεδο…λίγες εκατοντάδες δεδομένου ότι έχουμε απομακρύνει συνολικά 5.000», είπε ο Ράαμπ στο Sky News.

Την Παρασκευή ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μπεν Γουάλας εκτίμησε ότι στο Αφγανιστάν παραμένουν περίπου 100 με 150 βρετανοί υπήκοοι, κάποιοι εκ των οποίων εκουσίως.

Ο Ράαμπ είπε ακόμη ότι η Βρετανία δεν είχε ασκήσει πιέσεις για να παραμείνει ανοιχτή η πύλη Άμπι στο αεροδρόμιο της Καμπούλ πριν από την επίθεση αυτοκτονίας που εξαπέλυσε ένας καμικάζι στην περιοχή.

Χθεσινό δημοσίευμα του Politico έγραφε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις αποφάσισαν να κρατήσουν ανοιχτή την πύλη περισσότερο από ό,τι ήθελαν για να επιτρέψουν στη Βρετανία να συνεχίσει να απομακρύνει προσωπικό της.

«Απομακρύναμε το πολιτικό προσωπικό μας μέσω του κέντρου διεκπεραίωσης εγγράφων δίπλα στην πύλη Άμπι, αλλά είναι εντελώς αναληθής ο ισχυρισμός ότι δεν φροντίζαμε για την ασφάλεια του πολιτικού μας προσωπικού μέσα στο αεροδρόμιο και ότι πιέζαμε να παραμείνει η πύλη ανοιχτή», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις