Κόσμος

Αποφυλακίστηκε ο γιος του Μουαμάρ Καντάφι κι έφυγε για Τουρκία

Επτά χρόνια μετά τη φυλάκισή του, ο Σααντί Καντάφι, γιος του Μουαμάρ Καντάφι, αποφυλακίστηκε. Και τίποτα δεν τον κρατούσε στη Λιβύη.

Ο γιος του Μουαμάρ Καντάφι κρατούνταν σε φυλακή της Τρίπολης από το 2014. Αποφυλακίστηκε δυνάμει απόφασης πριν από αρκετά χρόνια, ανέφερε πηγή προσκείμενη στο υπουργείο Δικαιοσύνης της Λιβύης.

«Ο Σαάντι Μουάμαρ Καντάφι αφέθηκε ελεύθερος από τη φυλακή όπως όριζε απόφαση της δικαιοσύνης πριν από αρκετά χρόνια», επιβεβαίωσε την Κυριακή (05.09.2021) στο Γαλλικό Πρακτορείο η πηγή, χωρίς να διευκρινίσει εάν βρίσκεται ακόμη στη Λιβύη.

ΜΜΕ μετέδωσαν χθες βράδυ ότι ο Σαάντι Καντάφι αναχώρησε αεροπορικώς από τη λιβυκή πρωτεύουσα για την Τουρκία.

Ερωτηθείσα σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, πηγή στο γραφείο του γενικού εισαγγελέα είπε ότι ο γιος Καντάφι αφέθηκε ελεύθερος κατόπιν σύστασης του προϊσταμένου της.

«Ο γενικός εισαγγελέας ζήτησε πριν από αρκετούς μήνες την εκτέλεση της απόφασης της δικαιοσύνης που αφορούσε την αποφυλάκιση του Σαάντι Καντάφι όταν εκπληρώνονταν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για αυτό», ανέφερε και πρόσθεσε πως ήταν «ελεύθερος είτε να μείνει ή να φύγει από τη χώρα».

saadigaddafi

Ο Σαάντι Καντάφι, 47 ετών, που εκδόθηκε στη Λιβύη από τον Νίγηρα στις 6 Μαρτίου 2014, δικάστηκε και αθωώθηκε τον Απρίλιο του 2018 από εφετείο της Τρίπολης για την υπόθεση της δολοφονίας του πρώην προπονητή της ομάδας ποδοσφαίρου Αλ Ιτιχάντ, του Μπασίρ Ραγιάνι.

Αναμενόταν επίσης να περάσει από δίκη για τη φερόμενη εμπλοκή του στη φονική καταστολή της εξέγερσης η οποία ανέτρεψε το καθεστώς του πατέρα του το 2011.

Έκτοτε η Λιβύη βυθίστηκε στο χάος, και τα τελευταία χρόνια την εξουσία διεκδικούσαν δύο αντίπαλες κυβερνήσεις στο ανατολικό και στο δυτικό τμήμα της χώρας, με φόντο τις πολύμορφες επεμβάσεις διαφόρων ξένων δυνάμεων.

Παρά τη διακοπή των μαχών το 2020 και την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων για να εξευρεθεί λύση στη σύγκρουση, ο διχασμός ήρθε πολύ γρήγορα ξανά στην επιφάνεια και η υποτιθέμενη προσεχής διεξαγωγή εκλογών στη Λιβύη αμφισβητείται ολοένα περισσότερο, ελλείψει συνταγματικού πλαισίου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Στο αρχείο με απόφαση Ντόναλντ Τραμπ οι κατηγορίες για διαφθορά σε βάρος του δημάρχου της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς
Το υπουργείο κατηγορείται ότι «παζάρεψε» την παύση της δίωξης του δημάρχου, με αντάλλαγμα τη δέσμευσή του ότι θα αντιμετωπίσει την παράτυπη μετανάστευση
Ο Έρικ Άνταμς
Οι ΗΠΑ ανακαλούν το διαβατήριο του πρώην προέδρου της Κόστα Ρίκα και βραβευμένου με Νόμπελ Ειρήνης, Όσκαρ Άριας
Ο ακριβής λόγος δεν έχει διευκρινιστεί, όμως ο 84χρονος Άριας έχει επικρίνει ανοικτά τις πολιτικές των απελάσεων μεταναστών και των δασμών που έχει υιοθετήσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ
Ο πρώην πρόεδρος της Κόστα Ρίκα, Όσκαρ Άριας