Σάββατο, 30 Νοε.
14oC Αθήνα

Αφγανιστάν: Ανησυχία ΗΠΑ για τη σύνθεση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν

Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Δεν έκρυψε τον προβληματισμό της η διπλωματία των ΗΠΑ σχετικά με τους διορισμούς ορισμένων υπουργών της νέας κυβέρνησης των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Πρόσθεσαν ωστόσο οι ΗΠΑ ότι είναι διατεθειμένοι να την κρίνουν «για τις πράξεις της», ειδικά για το εάν θα τηρήσει την υπόσχεση της ηγεσίας του ισλαμιστικού κινήματος να αφεθούν οι ξένοι και ευάλωτοι Αφγανοί και να φύγουν από τη χώρα.

«Καταγράφουμε ότι ο κατάλογος των ονομάτων που ανακοινώθηκε αποτελείται αποκλειστικά από μέλη των Ταλιμπάν ή στενούς συμμάχους τους και καμιά γυναίκα. Είμαστε επίσης ανήσυχοι για τους δεσμούς και το ιστορικό ορισμένων από τα πρόσωπα αυτά», ανέφερε στη Ντόχα εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. «Πάντως θα κρίνουμε τους Ταλιμπάν για τις πράξεις τους, όχι για τα λόγια τους», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Ουάσινγκτον περιμένει οι Ταλιμπάν να εγγυηθούν ότι «το έδαφος του Αφγανιστάν δεν θα χρησιμοποιηθεί για να απειληθούν άλλες χώρες» και να επιτρέψουν απρόσκοπτη «πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων για την υποστήριξη του αφγανικού λαού», κατά τον ίδιο εκπρόσωπο

Ο Μπάιντεν βλέπει διευθέτηση των σχέσεων Ταλιμπάν – Κίνας

Την βεβαιότητά του ότι η Κίνα θα προσπαθήσει να καταλήξει σε κάποιου είδους διευθέτηση με τους Ταλιμπάν, μετά την κατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από το ισλαμιστικό κίνημα τη 15η Αυγούστου δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Ερωτηθείς αν ανησυχεί για το ενδεχόμενο το Πεκίνο να χρηματοδοτήσει την οργάνωση, στην οποία επιβάλλονται αμερικανικές κυρώσεις, ο κ. Μπάιντεν είπε σε δημοσιογράφους ότι «η Κίνα έχει αληθινό πρόβλημα με τους Ταλιμπάν. Επομένως θα προσπαθήσει να καταλήξει σε κάποια διευθέτηση με τους Ταλιμπάν, είμαι σίγουρος. Όπως και το Πακιστάν, όπως και η Ρωσία, όπως και το Ιράν. Όλοι προσπαθούν να δουν τι θα κάνουν τώρα».

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στην G7 συμφώνησαν να συντονίσουν την αντίδρασή τους έναντι των Ταλιμπάν. Η Ουάσινγκτον εμποδίζει την πρόσβαση των ισλαμιστών στους πόρους του Αφγανιστάν, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων διακρατείται από το παράρτημα της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας στη Νέα Υόρκη, ώστε να εξασφαλίσει πως θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους να τηρούν το διεθνές δίκαιο και να σέβονται τα δικαιώματα των γυναικών.

Ειδικοί ωστόσο επισημαίνουν πως η δυνατότητα της κυβέρνησης του κ. Μπάιντεν να επηρεάσει τις εξελίξεις θα μειωθεί αν δεν εκμηδενιστεί στην περίπτωση που η Κίνα, η Ρωσία ή/και άλλες χώρες προσφέρουν κεφάλαια στους Ταλιμπάν.

Η Ιταλία, που ασκεί το τρέχον διάστημα την προεδρία της G20 –στην οποία συμμετέχουν η Κίνα και η Ρωσία– προσπαθεί να οργανώσει ψηφιακή σύνοδο για το Αφγανιστάν, αλλά δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη το πότε θα διεξαχθεί, κάτι που αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχουν διαφωνίες ανάμεσα στα μέλη της για τον τρόπο που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι εξελίξεις στη χώρα.

Ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι είπε στον αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους την 29η Αυγούστου πως κρίνει ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνομιλήσει με τους Ταλιμπάν, να τους «καθοδηγήσει» ώστε να κινηθούν προς «θετική» κατεύθυνση.

Η Κίνα δεν έχει αναγνωρίσει επίσημα το καθεστώς των Ταλιμπάν. Ωστόσο ο κ. Ουάνγκ υποδέχθηκε τον Ιούλιο τον μουλά Αμπντούλ Γανί Μπαράνταρ –που ονομάστηκε αναπληρωτής πρωθυπουργός– και εκτίμησε πως η διεθνής κοινότητα πρέπει μάλλον να υποστηρίξει και να καθοδηγήσει το Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια της μετάβασής του σε νέα κυβέρνηση, παρά να κλιμακώσει την πίεση.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις