Πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στα Σκόπια το « Ενεργειακό Φόρουμ 2021: Χαρτογράφηση του ενεργειακού μέλλοντος» (“MEF”), στο επίκεντρο του οποίου είναι το ενεργειακό μέλλον των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.
Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, στην εναρκτήρια ομιλία του ανέφερε ότι το Φόρουμ αυτό, το οποίο συνιστά πρωτοβουλία για την ενίσχυση του διαλόγου με τις ΗΠΑ στα θέματα του ενεργειακού τομέα, έχει εξελιχθεί σε μια σημαντική συγκέντρωση των δημιουργών ενεργειακών πολιτικών στην περιοχή.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την εκτίμηση ότι το φετινό Φόρουμ θα καταλήξει σε συμπεράσματα που θα συμβάλλουν στην αύξηση των επενδύσεων στην ενέργεια» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση του στοχεύει στην προσέλκυση επενδυτών στην ενέργεια και στη χρήση καθαρών πηγών ενέργειας.
«Γι’ αυτό ακριβώς υιοθετήσαμε τη νέα νομοθεσία, η οποία είναι εναρμονισμένη με τις οδηγίες της ΕΕ και συνιστά ένα νέο τρόπο στήριξης των επενδύσεων σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς και αιολικά πάρκα. Αυτό είναι κάτι που αναγνωρίστηκε αμέσως από ντόπιους και ξένους επενδυτές που ήδη ολοκληρώνουν τους φωτοβολταϊκούς τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας μετά τις πρώτες διαφανείς και ανταγωνιστικές διαδικασίες απονομής πριμοδοτήσεων. Είμαστε η χώρα του ήλιου, κάτι το οποίο στο παρελθόν δεν αξιοποιήθηκε σωστά, ωστόσο τα τελευταία τρία-τέσσερα χρόνια βρίσκονται υπό κατασκευή φωτοβολταϊκοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 60 μεγαβάτ μέσω πριμοδοτήσεων, καθώς και 100 μεγαβάτ στο Oslomej μέσω σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, που θα αντικαταστήσει τον σταθμό θερμοηλεκτρικής ενέργειας εκεί» σημείωσε ο Ζάεφ.
Πρόσθεσε, ότι με την κύρωση του νόμου για τις στρατηγικές επενδύσεις στη Βόρεια Μακεδονία έδειξαν το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις σε μεγάλα ενεργειακά έργα στη χώρα σοβαροί επενδυτές, όπως, μεταξύ άλλων, η ελληνική εταιρεία “Μυτιληναίος”.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε στη συνέχεια τη σημασία του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου με την Ελλάδα, ως βασικού παράγοντα στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας, που, όπως ανέφερε, θα καταστήσει τη Βόρεια Μακεδονία χώρα διέλευσης φυσικού αερίου
«Μεγάλη είναι η σημασία του διασυνδετήριου αγωγού μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας ως βασικού έργου ενεργειακής υποδομής που εξασφαλίζει μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα στον εφοδιασμό φυσικού αερίου. Ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών και η αναβάθμιση του υφιστάμενου αγωγού πετρελαίου μπορούν να καταστήσουν τη Βόρεια Μακεδονία κέντρο διανομής καυσίμων υψηλής ποιότητας στα Δυτικά Βαλκάνια», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.
Στο «Ενεργειακό Φόρουμ 2021» εναρκτήριες ομιλίες απηύθυναν ακόμη η πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια, Kate Byrnes και ο πρέσβης της ΕΕ στη χώρα, David Geer.
Το Φόρουμ διοργανώνεται από το Ινστιτούτο “ZIP” (σ.σ. ΜΚΟ), την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας και την πρεσβεία των ΗΠΑ στη χώρα και διεξάγεται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.