«Θέλω να σταθώ απέναντι της, να με κοιτάξει στα μάτια όπως την στιγμή που μου έριξε το βιτριόλι και να μου εξηγήσει τι της έκανα». Με αυτή τη φράση η 35χρονη, σήμερα, Ιωάννα Παλιοσπύρου, θύμα της επίθεσης με βιτριόλι στην Καλλιθέα, εξήγησε την ανάγκη της να είναι παρούσα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο όπου αρχίζει η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση.
Λίγα λεπτά πριν από την προγραμματισμένη έναρξη της δίκης, η Ιωάννα Παλιοσπύρου, το θύμα της επίθεσης με το βιτριόλι, έφτασε στα δικαστήρια. Φορούσε ειδική λευκή μάσκα στο πρόσωπό της, λευκό καπέλο και ειδικούς επιδέσμους στα χέρια της. Περπάτησε, από το αυτοκίνητο έως το δικαστήριο, με πολύ μεγάλη δυσκολία, πολύ αργά και με τη βοήθεια των δικηγόρων της.
Η εικόνα της νεαρής γυναίκας που έπεσε θύμα της 37χρονης που της έριξε βιτριόλι στο πρόσωπο και το σώμα ήταν συγκλονιστική. Υποβασταζόταν από τους δικηγόρους της, Απόστολο Λύτρα και Νίκο Αλεξανδρή και συγγενικά της πρόσωπα, φαινόταν πως δεν μπορούσε να περπατήσει εύκολα. Όμως παρά τις “συμβουλές” να μην βρεθεί στη δίκη, εκείνη, με μεγαλείο ψυχής, αποφάσισε να αντιμετωπίσει εκτός από τους φόβους της και τη γυναίκα που της άλλαξε για πάντα τη ζωή.
Γι’ αυτό και όσοι ήταν παρόντες σε αυτή τη συγκλονιστική στιγμή δεν θα μπορούσαν παρά να της φωνάξουν “μπράβο Ιωάννα”.
Η Ιωάννα Παλιοσπύρου κατευθύνθηκε προς την αίθουσα, χωρίς να κάνει κάποια δήλωση. Πριν την έναρξη της διαδικασίας συνομιλούσε με τους δικηγόρους της, σχολιάζοντας ότι δεν ενοχλήθηκε από την τόσο έντονη παρουσία των μέσων ενημέρωσης έξω από το κτίριο.
Και μπορεί η Ιωάννα Παλιοσπύρου να συγκλόνισε τους πάντες με την απόφασή της να είναι παρούσα στη δίκη, η γυναίκα που της έριξε βιτριόλι στο πρόσωπο χωρίς ποτέ να εξηγήσει το γιατί, η 37χρονη Έφη, αποφάσισε να μην την “αντιμετωπίσει”. Να κάνει χρήση του δικαιώματος που της δίνει ο νόμος και να μην εμφανιστεί στο δικαστήριο.
Η γυναίκα που ομολόγησε αλλά ποτέ δεν εξήγησε το κίνητρο πίσω από την επίθεση με βιτριόλι στην Ιωάννα, δεν εμφανίστηκε ποτέ στο δικαστήριο. Ήταν εκεί μόνο ο συνήγορός της, Σάκης Κεχαγιόγλου, ο οποίος σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, πλησίασε την Ιωάννα και της μίλησε για κάποια λεπτά, εκφράζοντάς της την προσωπική του θλίψη για τα όσα περνάει. Ο κ. Κεχαγιόγλου ζήτησε, επίσης, από το θύμα να μην τον παρεξηγήσει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, αφού θα κάνει απλώς τη δουλειά του.
Η επίθεση με βιτριόλι
Έχουν περάσει 16 μήνες από την επίθεση με βιτριόλι που δέχτηκε η Ιωάννα Παλιοσπύρου, το πρωί της 20ης Μαΐου 2020, στο ισόγειο του κτιρίου όπου στεγαζόταν η εταιρία στην οποία δούλευε.
Η δίκη για την επίθεση με βιτριόλι που σόκαρε το πανελλήνιο ξεκινά με στόχο να ολοκληρωθεί σύντομα καθώς η κατηγορουμένη έχει ήδη συμπληρώσει 15 μήνες προσωρινής κράτησης, με το όριο του 18μήνου να μην επιτρέπει καθυστερήσεις για την ετυμηγορία των δικαστών.
Η εκδίκαση της υπόθεσης που συντάραξε την κοινή γνώμη προκαλεί τεράστιο ενδιαφέρον καθώς το θύμα έχει υποστεί σοβαρότατες βλάβες και έχοντας ξεπεράσει τον κίνδυνο ζωής, καλείται μετά από ήδη εννέα χειρουργεία να ζει υπό ειδικές συνθήκες και με σωρεία επεμβάσεων που έπονται.
Η ίδια σε πρόσφατες δηλώσεις της αναφέρθηκε στα λειτουργικά αλλά και άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει: «Έχω ένα πολύ μεγάλο ανελαστικό μόσχευμα που δε μου επιτρέπει να κρατώ το κεφάλι όρθιο, ψηλά ή να στρίβω δεξιά. Και βέβαια στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και όσες αισθητικές επεμβάσεις χρειαστούν. Μπορώ να βγω από το σπίτι υπό προϋποθέσεις αλλά η μάσκα περιορίζει πολύ τις κινήσεις μου πρέπει να αποφεύγω συνεχώς τον ήλιο και φυσικά η εικόνα μου τραβά συνεχώς τα βλέμματα του κόσμου» είπε συμπληρώνοντας ωστόσο πως όσο και της είναι δύσκολο, θα βρεθεί στο δικαστήριο.
Ενδιαφέρον όμως για την υπόθεση έχουν και νομικοί καθώς οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν αν η κρίση των συναδέλφων τους, Ανακρίτριας, Εισαγγελέα και μελών του Συμβουλίου που παρέπεμψαν για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση την 37χρονη, είναι ορθή ή αν θα υιοθετήσουν την θέση της δράστιδας ότι ανεξαρτήτως των βλαβών του θύματος , η πράξη της δεν στόχευε στην εξόντωση της Ιωάννας και επομένως πρέπει να αποδοθεί ευμενέστερος ποινικός χαρακτηρισμός για την επίθεση.
Η κατηγορουμένη συνελήφθη τον Ιούνιο του 2020 και απολογούμενη σιώπησε, αρνούμενη να δώσει στην Ανάκριση οποιαδήποτε απάντηση για όσα της καταλογίζονται από σωρεία συντριπτικών στοιχείων. Η σιωπή της 37χρονης τηρήθηκε επί 11 μήνες.
Η ίδια θέλησε να δώσει κάποιες εξηγήσεις στην Ανακρίτρια τον Απρίλιο του 2021, οπότε και σε συμπληρωματική απολογία της ομολόγησε πως επιτέθηκε με βιτριόλι στην Ιωάννα τονίζοντας πως η πρόθεση της δεν ήταν να την σκοτώσει. Ζητώντας συγγνώμη η 37χρονη απέδωσε την αποτρόπαια πράξη της σε εμμονή που είχε με το θύμα για το οποίο πίστευε πως είχε εμπλοκή σε σοβαρό προσωπικό της πρόβλημα, το οποίο δεν προσδιόρισε στην Ανακρίτρια.
Η ομολογία της 36χρονης, φαίνεται να μην άλλαξε την άποψη των δικαστών που έκριναν την υπόθεση. Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών τον περασμένο Μάιο παρέπεμψε την δράστιδα για απόπειρα ανθρωποκτονίας, υιοθετώντας απόλυτα την εισήγηση του Εισαγγελέα που έδωσε τη νομική του απάντηση στην θέση της κατηγορουμένης ότι πρέπει να δικαστεί για σωματική βλάβη: «ήθελε να την σκοτώσει» ανέφερε ο εισαγγελικός λειτουργός επικαλούμενος πολλά δεδομένα με κυρίαρχο την ποσότητα του υγρού που έριξε η κατηγορουμένη στην Ιωάννα.
Στο δικαστήριο αναμένεται να εξεταστούν, μετά την ίδια την παθούσα, 30 με 40 μάρτυρες μεταξύ των οποίων και οι γιατροί που επί σειρά μηνών προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Ιωάννα.
Για την δίκη έχει επιστρατευθεί ισχυρή αστυνομική δύναμη ενώ εντός και εκτός της αίθουσας θα τηρηθούν αυστηρά όλα τα υγειονομικά μέτρα.