Τετάρτη, 27 Νοε.
12oC Αθήνα

Κορονοϊός: Η ενημέρωση για την πανδημία στη χώρα μας

Κορονοϊός: Η ενημέρωση για την πανδημία στη χώρα μας
Φωτογραφία αρχείου

Η καθιερωμένη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, το απόγευμα της Πέμπτης 16 Σεπτεμβρίου 2021, για το πώς εξαπλώνεται ο κορονοϊός στη χώρα μας και τα τελευταία στοιχεία για την πανδημία

Στην ενημέρωση συμμετείχαν η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, και ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Το λόγο πήρε αρχικά η Μίνα Γκάγκα: «Πάνω από το 63% του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο», είπε προσθέτοντας πως «ο κίνδυνος νόσησης είναι μέχρι και 10 φορές μικρότερος στους εμβολιασμένους πολίτες» και έκανε έκκληση ειδικά στους πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας να εμβολιαστούν.

Από την πλευρά της, η κα Παπαευαγγέλου είπε πως η πανδημία παρουσιάζει ύφεση. Και συνέχισε: «Η αλλαγή της πολιτικής στον τρόπο διενέργειας τεστ, θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των νέων κρουσμάτων. Από τις 90.000 φτάσαμε τις 350.000 τεστ στην αρχή της εβδομάδας, δηλαδή τετραπλασιάστηκαν». 

Τα κρούσματα σε παιδιά και εφήβους αφορούν σταθερά το 20-21% από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα, είπε στη συνέχεια. «Η ενδοοικογενειακή διασπορά αποτελεί το συχνότερο αίτιο μετάδοσης», είπε χαρακτηριστικά. 

Σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσίασε η κα Παπαευαγγέλου, η εμβολιαστική κάλυψη στους άνω των 60 ετών δεν αυξάνεται, γεγονός που είναι δυσοίωνο. Αντίθετα, έφηβοι και φοιτητές που εμβολιάζονται, αυξάνονται σταθερά. Παρατηρούμε σταθερή αποκλιμάκωση του ΕΣΥ με 2.172 ασθενείς και οι νέες εισαγωγές μειώνονται. Σταθεροποίηση παρουσιάζουν οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι. 

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε: «Υπάρχει πτωτική τάση στον αριθμό των νέων διαγνώσεων και τα στοιχεία δείχνουν σημαντική μείωση για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα. Περίπου 18% λιγότεροι θάνατοι σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η επιδημία στην Ελλάδα βρίσκεται σε φάση συρρίκνωσης. Ο αριθμός των διαγνώσεων είναι αναμενόμενο να αυξηθεί, σε αυτό το μεταβατικό στάδιο. Από τέλη Σεπτεμβρίου, η μεταδοτικότητα αναμένεται να αυξηθεί, καθώς θα χρησιμοποιούμε περισσότερο τους κλειστούς χώρους».

Απαντώντας σε ερώτηση για τα κρούσματα κορονοϊού στα Δημοτικά, η κα Παπαευαγγέλου ανέφερε: «Όσο μικρότερο είναι το παιδί, τόσο πιο ήπια θα το περάσει. Όταν τα παιδιά μέσα στην τάξη έχουν ένα κρούσμα, κάνουν τουλάχιστον 4 τεστ μέσα στις επόμενες 7 ημέρες. Σε ασυμπτωματική φάση, έχουμε με αυτό τον τρόπο να μειώνουμε τη διασπορά. Ο συνδυασμός της μάσκας και του έντονου τεστ μειώνει κατά 80% τη διασπορά. Πιστεύουμε ότι είναι ένα σχέδιο που θα πετύχει».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις