Παρασκευή, 29 Νοε.
19oC Αθήνα

AUKUS: Damage control από Μπάιντεν μετά την οργή Μακρόν – Οι αντιδράσεις των εμπλεκόμενων χωρών

Μπάιντεν

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσουν την οργή της Γαλλίας οι χώρες του AUKUS, Αυστραλία, ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία, προχωρούν σε δηλώσεις υπέρ της Γαλλίας, μετά και την απόφασή της να ανακαλέσει του πρεσβευτές των παραπάνω χωρών.

Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ θεωρούν πάντα τη Γαλλία έναν «σύμμαχο ζωτικής σημασίας». Σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η Γαλλία είναι εταίρος ζωτικής σημασίας και ο παλαιότερος σύμμαχός μας» και «αποδίδουμε τη μέγιστη αξία στη σχέση μας», ενώ πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον ευελπιστεί η συζήτηση να συνεχιστεί στο ανώτερο επίπεδο τις επόμενες ημέρες, ιδίως στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη την ερχόμενη εβδομάδα.

Αυστραλία: Εκτιμάμε τη σχέση μας με τη Γαλλία

Ο πρεσβευτής της Γαλλίας, Ζαν Πιερ Τεμπόλ, που κλήθηκε να φύγει από τη Καμπέρα δήλωσε πως η Αυστραλία έκανε ένα τεράστιο διπλωματικό λάθος. Σημειώνεται πως στο πλαίσιο της συμφωνίας AUKUS η Αυστραλία αποσύρθηκε από μια παραγγελία ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων γαλλικών υποβρυχίων για να συνάψει μια εναλλακτική συμφωνία με ΗΠΑ και Βρετανία.

Ο Τεμπόλ ανέφερε: «Νομίζω ότι αυτό ήταν ένα τεράστιο λάθος, μια πολύ, πολύ καλή διαχείριση της εταιρικής σχέσης, διότι δεν ήταν ένα συμβόλαιο, ήταν μια εταιρική σχέση, η οποία υποτίθεται ότι βασιζόταν στην εμπιστοσύνη, την αμοιβαία κατανόηση και την ειλικρίνεια».

«Θα ήθελα να βρεθώ σε μια μηχανή του χρόνου, εάν θα ήταν δυνατόν, και σε μια κατάσταση, όπου δεν θα καταλήγαμε σε μια τόσο απίστευτη, αδέξια, ακατάλληλη, κατά της Αυστραλίας κατάσταση» συνέχισε ο Τεμπόλ.

«Λυπάμαι πολύ που αναγκάζομαι να φύγω, αλλά πρέπει να γίνουν κάποιες επανεκτιμήσεις». 

Η Αυστραλία δήλωσε πως λυπάται για την ανάκληση του Γάλλου πρεσβευτή κι ότι εκτιμάει τη σχέση με τη Γαλλία. «Καταγράφουμε με λύπη την απόφαση της Γαλλίας να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στην Αυστραλία», τόνισε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αυστραλίας, σε σχετική ανακοίνωση. «Η Αυστραλία θεωρεί πολύτιμη τη σχέση της με τη Γαλλία (…). Θα επιδιώξουμε να διεξαγάγουμε διάλογο με τη Γαλλία και πάλι για πολλά ζητήματα αμοιβαίου συμφέροντος βάσει αξιών που μοιραζόμαστε», σημείωσε.

Σιγή ιχθύος από τη Μεγάλη Βρετανία

Καμία αναφορά δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής η Μεγάλη Βρετανία στις επίσημες ανακοινώσεις της για τη γαλλική κυβέρνηση και την απόφασή της να αποσύρει τους πρεσβευτές της από τις επίμαχες χώρες. 

Η γαλλική κυβέρνηση φαίνεται να επικεντρώνει τα πυρά της κατά της Αυστραλίας και των ΗΠΑ και όχι τόσο κατά της Μεγάλης Βρετανίας, εξαιτίας των ειδικών οικονομικών και άλλων σχέσεων που έχουν οι δύο χώρες.

Πηγές της Γαλλίας ανέφεραν για τη Μεγάλη Βρετανία πως η κυβέρνηση Τζόνσον «εντάχθηκε σε αυτή τη συμφωνία με οπορτουνιστικό τρόπο» και επέλεξε να διαφοροποιήσει την αντίδραση του απέναντι στο Λονδίνο, διατηρώντας ανοιχτό τον διπλωματικό δίαυλο.

«Δεν χρειάζεται να διαβουλευθούμε στο Παρίσι με τον πρεσβευτή μας (σ.σ. στο Λονδίνο) για να κατανοήσουμε την κατάσταση και να αντλήσουμε συμπεράσματα», σχολίασε η ίδια πηγή.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις