Τρίτη, 26 Νοε.
15oC Αθήνα

Ασφαλιστικές για πυρόπληκτες περιοχές: Πάνω από 38 εκατ. ευρώ οι αποζημιώσεις

Ασφαλιστικές για πυρόπληκτες περιοχές: Πάνω από 38 εκατ. ευρώ οι αποζημιώσεις

Περίπου στα 38,5 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι αποζημιώσεις της ασφαλιστικής αγοράς για τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό από την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος μόλις το 13% των κατοικιών και επιχειρήσεων που υπέστησαν ζημιές από τις φωτιές, ήταν ασφαλισμένο.

Η έρευνα της Ένωσης ολοκληρώθηκε και σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, δηλώθηκαν συνολικά 778 ζημιές από τις φωτιές με αρχική πρόβλεψη αποζημιώσεων συνολικά 38,5 εκατ. ευρώ. Από αυτές, 742 ζημιές αφορούσαν τις ασφαλίσεις περιουσίας (εκτίμηση αποζημιώσεων 38,3 εκατ. ευρώ) και 36 ζημιές τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων (εκτίμηση περίπου 200.000 ευρώ).

Κατοικίες και επιχειρήσεις

Πιο αναλυτικά, σε ό,τι αφορά στις ασφαλίσεις περιουσίας οι συμμετέχουσες στην έρευνα ασφαλιστικές επιχειρήσεις δήλωσαν ζημιές σε ακίνητα όλων των κατηγοριών (κατοικίες, εμπορικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, φωτοβολταϊκά συστήματα, αγροτικές εγκαταστάσεις, τεχνικά έργα και ξενοδοχεία) των οποίων η συνολική ασφαλισμένη αξία ήταν 410,4 εκατ. ευρώ. Περισσότερο επλήγησαν τα ακίνητα που βρίσκονταν στην περιφέρεια Αττικής (ασφαλισμένη αξία 353,2 εκατ. ευρώ).

Εξαιτίας των δασικών πυρκαγιών της περιόδου 27 Ιουλίου – 23 Αυγούστου 2021, δηλώθηκαν συνολικά στις συμμετέχουσες ασφαλιστικές επιχειρήσεις 742 ζημιές επί των ασφαλίσεων περιουσίας με ποσό πρώτης εκτίμησης για αποζημίωση της τάξης των 38,3 εκατ. ευρώ, άρα η μέση δηλωθείσα ζημία υπολογίζεται στα 51.568 ευρώ.

Οι περισσότερες ζημιές συνέβησαν στην περιφέρεια Αττικής, τόσο σε πλήθος (72,2% του συνόλου), όσο και σε ποσό πρώτης εκτίμησης (71,6% του συνόλου).

Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι η μέση δηλωθείσα ζημία (για το σύνολο των κινδύνων) ανέρχεται στα 51.568 ευρώ, ενώ το μέσο ποσοστό (‰) της ζημιάς επί των ασφαλισμένων κεφαλαίων μόνο των εγκαταστάσεων που επλήγησαν έφτασε στα 93,2 ‰.

Ο υπολογισμός της μέσης δηλωθείσας ζημίας ανά είδος ασφαλισμένου κινδύνου έχει ως εξής: 104.689 ευρώ για τους βιομηχανικούς, 163.326 ευρώ για τους εμπορικούς, 32.620 ευρώ για τις κατοικίες, 1.350 ευρώ για τους αγροτικούς, 53.500 ευρώ για τα ξενοδοχεία και 28.362 ευρώ για τα φωτοβολταϊκά συστήματα.

Ο υπολογισμός του μέσου ποσοστού (‰) των αποζημιώσεων επί των ασφαλισμένων κεφαλαίων μόνο των εγκαταστάσεων που επλήγησαν, ανά είδος ασφαλισμένου κινδύνου έχει ως εξής: 14,04 ‰ για τους βιομηχανικούς, 187,52 ‰ για τους εμπορικούς, 110,62 ‰ για τις κατοικίες, 143,93 ‰ για τους αγροτικούς, 73,91 ‰ για τα ξενοδοχεία, και 117,56 ‰ για τα φωτοβολταϊκά συστήματα.

Ασφαλίσεις αυτοκινήτων

Ως προς τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων, δηλώθηκαν συνολικά στις συμμετέχουσες ασφαλιστικές επιχειρήσεις της έρευνας 36 ζημιές με ποσό πρώτης εκτίμησης για αποζημίωση τα 199.624 ευρώ, άρα η μέση δηλωθείσα ζημία έφθασε τα 5.545 ευρώ.

Οι περισσότερες ζημιές τόσο σε πλήθος (88,9% επί του συνόλου) όσο και σε ποσό (95,8% επί του συνόλου) εντοπίστηκαν στην Αττική.

Μοάτσος: Μόνο το 13% ήταν ασφαλισμένο

Με αφορμή την έρευνα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιουσίας της ΕΑΕΕ, Ερρίκος Μοάτσος, σχολίασε: «Oι ασφαλιστικές επιχειρήσεις κινήθηκαν με υπευθυνότητα και ταχύτητα στην καταγραφή των ζημιών και τη διαδικασία της αποζημίωσης και σε αυτό το καταστροφικό συμβάν.

Οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού απέδειξαν για ακόμα μία φορά το χαμηλό ποσοστό ασφαλιστικής κάλυψης κατοικιών και επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, τις πρώτες 32 ημέρες από την έναρξη της λειτουργίας της κρατικής πλατφόρμας, 5.768 πολίτες υπέβαλαν αιτήσεις για κρατική αρωγή σε κατοικίες και επιχειρήσεις. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, οπότε ο αριθμός των αιτήσεων πιθανόν να αυξηθεί. Στην ασφαλιστική αγορά δηλώθηκαν 742 ζημιές στις ασφαλίσεις περιουσίας, άρα από τα νούμερα αυτά φαίνεται πως μόνο το 13% των κατοικιών και επιχειρήσεων που υπέστησαν ζημιές από τις πυρκαγιές, ήταν ασφαλισμένο.

Για ακόμη μία φορά αποδεικνύεται στην πράξη η ανάγκη για ένα σύστημα το οποίο να βασίζεται στην εκ των προτέρων χρηματοδότηση των οικονομικών επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών με τη συμμετοχή του κράτους και της ασφαλιστικής αγοράς, όπως συμβαίνει σε πολλές προηγμένες οικονομίες.

Η ασφαλιστική αγορά διαθέτει την τεχνογνωσία και τους πόρους για να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην κάλυψη μεγάλων φυσικών καταστροφών με σκοπό να εξασφαλίζεται η ευρύτερη δυνατή κάλυψη για τους πολίτες στις φυσικές καταστροφές χωρίς να επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός και κατ΄ επέκταση οι φορολογούμενοι πολίτες με μεγάλα ποσά».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις