Παρασκευή, 22 Νοε.
20oC Αθήνα

Ο πληθωρισμός επιμένει και προκαλεί ντόμινο αναταραχής στις διεθνείς αγορές – Πιέσεις σε ομόλογα και μετοχές

Ο πληθωρισμός επιμένει και προκαλεί ντόμινο αναταραχής στις διεθνείς αγορές – Πιέσεις σε ομόλογα και μετοχές

Μαύρα σύννεφα μαζεύονται πάνω από την διεθνή οικονομία. Βασική αιτία δεν είναι άλλη από τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, τις αυξήσεις στα βασικά εμπορεύματα, την ενεργειακή κρίση, οι στρεβλώσεις που παρατηρούνται στην αγορά εργασίας και όλα αυτά βέβαια φέρνουν ξανά στο προσκήνιο, έναν από τους μεγάλους εχθρούς της οικονομίας, που δεν είναι άλλος από τον πληθωρισμό και που για πολλά χρόνια… ήταν εν υπνώσει.

Χθες (28.09.2021) μάλιστα το πετρέλαιο βρέθηκε κοντά στα 80 δολάρια το βαρέλι, για να υποχωρήσει εν συνεχεία λίγο κάτω από τα 78 δολ.

Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι κεντρικοί τραπεζίτες σε ΗΠΑ και Ευρώπη να εκτονώσουν την κατάσταση και τις ανησυχίες που υπάρχουν, διαβεβαιώνοντας ότι ο πληθωρισμός είναι παροδικός, οι αγορές δείχνουν να μην πείθονται και έχουν αρχίσει να ανησυχούν ιδιαίτερα.

Τα τελευταία 24ωρα η εικόνα προβληματισμού που υπάρχει έχει μεταφερθεί στις διεθνείς αγορές ομολόγων με τις αποδόσεις να ενισχύονται σημαντικά, ενώ από χθες στο «χορό» μπήκαν και οι αγορές μετοχών.

Αποτελεί εξάλλου ευαγγέλιο για τους αναλυτές η ρήση ότι «ο κίνδυνος του πληθωρισμού αποτελεί τον υπ’  αριθμόν ένα εχθρό των ομολόγων».

Οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν περάσει σε ανοδική τροχιά μετά τις ανακοινώσεις νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve την προηγούμενη εβδομάδα που αναζωπύρωσαν τις εκτιμήσεις για μια πιθανή αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων στα τέλη του 2022. Η απόδοση στο 10ετές των ΗΠΑ ήταν χθες στο 1,531%, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο.

Μιλώντας σε ακρόαση της Τραπεζικής Επιτροπής της Γερουσίας ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ επιβεβαίωσε εξάλλου ότι η κεντρική τράπεζα παραμένει σε τροχιά για να αρχίσει να περιορίζει πριν το τέλος του 2021 τις αγορές ομολόγων που πραγματοποιεί για την τόνωση της οικονομίας εν μέσω της πανδημίας.

Ο Πάουελ τόνισε ότι οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσει ο περιορισμός των αγορών έχουν σχεδόν καλυφθεί, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι ο πήχης για την αύξηση των επιτοκίων είναι ακόμα πολύ υψηλότερα.

Στην εγχώρια δευτερογενή αγορά, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου κυμαίνονταν στο 0,075% από 0,055%, του 15ετούς αυξήθηκε στο 0,93% από 0,909%, και η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε περαιτέρω στο 0,84% από το 0,805% που κυμαίνονταν χθες.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,82% έναντι – 0,19% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,101%.

Οι αποδόσεις των ομολόγων στην ζώνη του ευρώ αυξήθηκαν σε υψηλό τριών μηνών, τη ώρα που ο δείκτης πληθωριστικών προσδοκιών της αγοράς σκαρφάλωνε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015.

Η απόδοση των γερμανικών 10ετών ομολόγων αυξήθηκαν κατά 4 μονάδες βάσης στο -0,181% που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιουλίου και το μεσημέρι διαμορφώνονταν στο -0,20%. Η απόδοση των ιταλικών 10ετών τίτλων αυξήθηκε 5 μ.β. στο 0,853%, η υψηλότερη από τα τέλη Ιουνίου, ενώ σε αντίστοιχα υψηλά αυξήθηκαν και οι αποδόσεις γαλλικών και ολλανδικών 10ετών ομολόγων.

Στη Βρετανία οι αποδόσεις ανέβηκαν πάνω από το 1% για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2020.

Η απόδοση των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου αυξήθηκε την Τρίτη (28.09.2021) στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο και αρκετοί άλλοι δείκτες αναφοράς σκαρφάλωσαν στα υψηλότερα επίπεδα από την έναρξη της COVID-19.

Μεγάλη βουτιά στα Χρηματιστήρια

Στη Wall Street, ο Dow Jones υποχώρησε 1,63% ή 569 μονάδες στις 34.299, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 2,04% στις 4.352 μονάδες (οι μεγαλύτερες απώλειες από τον Μάιο) και ο Nasdaq «βούλιαξε» 2,83% στις 14.546 μονάδες.

Μεγάλες ήταν οι απώλειες και στην Ευρώπη με τον δείκτη Dax να υποχωρεί κατά 2,09% ή 325,09 μονάδες, ο δείκτης Cac στο Παρίσι 2,17% ή 144,41 μονάδες, ενώ πιέσεις παρατηρήθηκαν και στο ελληνικό Χρηματιστήριο με την Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κατά 1,76%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις