Η πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη θα κρίνει αν θα γίνουν οι παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου και ο εορτασμός του Αγίου Δημητρίου.
Στις αρχές της τρίτης εβδομάδας του μήνα και πάντως ως τις 20 Οκτώβρη θα κληθεί η κυβέρνηση, σε συνεννόηση με τους επιστήμονες, να λάβει την τελική της απόφαση, η οποία θα εξαρτηθεί από το αν ο νομός παραμένει στο «κόκκινο» ή όχι…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ίδια θα είναι η πρακτική για όλες τις περιοχές από τώρα ως και τις γιορτές των Χριστουγέννων. Η πραγματοποίηση κάθε γιορτής και εκδήλωσης θα εξετάζεται λίγες ημέρες πριν, και καταλύτης της απόφασης θα είναι το ιικό φορτίο τη δεδομένη στιγμή.
«Στόχος να γίνουν οι παρελάσεις, αλλά…»
«Ο στόχος είναι να κάνουμε παρελάσεις. Παρακολουθούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα τοποθετούμαστε ανάλογα με το πώς αυτά διαμορφώνονται, κυρίως όταν πλησιάζει ο καιρός» ξεκαθάρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου (ΣΚΑΙ100,3).
Στο κυβερνητικό επιτελείο φτάνουν, μέσα και από τους βουλευτές της περιφέρειας, φωνές δυσαρέσκειας επαγγελματιών και πολιτών για τα περιοριστικά μέτρα τύπου mini lockdown, με αντίκτυπο στις οικονομικές τους δραστηριότητες και στην καθημερινότητα τους…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το γεγονός ότι πολίτες που έχουν κάνει το εμβόλιο υφίστανται περιορισμούς λόγω της άρνησης κάποιων άλλων συμπολιτών τους να εμβολιαστούν «οδηγεί σε… μονόδρομο» επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη. «Και το αντίτιμο το πληρώνουν δυστυχώς όλοι» προσθέτουν.
Οι περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού κατά κανόνα είναι οι περιοχές που μπαίνουν ή οδηγούνται ταχέως στο «κόκκινο».
Υπενθυμίζεται ότι αυτοματοποιημένα στις περιοχές σε «κόκκινο» συναγερμό, σταματά η μουσική στα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας καθ’ όλο το 24ωρο, καθώς και η κυκλοφορία των πολιτών από τη 1 έως τι 6 το πρωί.
Κυβέρνηση: «Δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναδούμε lockdown»
Τα απαγορευτικά μέτρα στη Θεσσαλονίκη και σε άλλους 10 νομούς που «κοκκίνισαν» δεν είναι lockdown δηλώνουν πηγές της κυβέρνησης αλλά περιορισμοί τοπικού χαρακτήρα, όπως σημειώνουν, που ισχύουν από το καλοκαίρι, εφαρμόστηκαν και σε νησιά (Μύκονος κ.α.). και αφορούν κάποιες μόνο συγκεκριμένες δραστηριότητες.
«Αυτό είναι το μάξιμουμ των μέτρων… Δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε κάτι παραπάνω» απαντά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ξεκαθαρίζοντας για άλλη μία φορά ότι η οικονομία και η χώρα δεν υπάρχει περίπτωση να ξανακλείσουν…
«Αδύναμος κρίκος» οι 600.000 ανεμβολίαστοι πολίτες άνω των 60 ετών
Ωστόσο απαραίτητη προϋπόθεση για να μην δημιουργηθούν ξανά συνθήκες για γενικό lockdown είναι η επιτάχυνση των εμβολιασμών, ο μόνος παράγοντας που μπορεί να φρενάρει τη διασπορά και να δημιουργήσει συνθήκες να μην δοκιμαστούν ξανά οι αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Εκεί ρίχνει το βάρος της η κυβέρνηση και τα υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών, με τους υπουργούς Θάνο Πλεύρη και Στέλιο Πέτσα να ξεκινούν περιοδείες τις επόμενες ημέρες, πρωτίστως στις «κόκκινες» περιοχές, σε μια προσπάθεια να πείσουν τους αναποφάσιστους πολίτες να κάνουν το… «μεγάλο βήμα» του εμβολιασμού.
Το βλέμμα κυβέρνησης και επιστημόνων είναι στραμμένο κυρίως στους 600.000 μη εμβολιασμένους άνω των 60 ετών, οι οποίοι είναι οι πιο «αδύναμοι κρίκοι» της πανδημίας αυτή τη στιγμή, και εφόσον νοσήσουν είναι πιθανό να οδηγηθούν στο νοσοκομείο.