Σάββατο, 23 Νοε.
20oC Αθήνα

Πέθανε ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης, πατριάρχης της ελληνικής γαστρονομίας και ιδρυτής του θρυλικού Selene στη Σαντορίνη

Πέθανε ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης, πατριάρχης της ελληνικής γαστρονομίας και ιδρυτής του θρυλικού Selene στη Σαντορίνη

Έφυγε από τη ζωή ο κορυφαίος Έλληνας γαστρονόμος, Γιώργος Χατζηγιαννάκης σε ηλικία 75 ετών, μετά από σύντομη νοσηλεία. Είναι, επίσης, εκείνος ο δημιουργός που καθόρισε την ανάπτυξη της γαστρονομίας της Σαντορίνης.

Ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης υπήρξε πρωτοπόρος της σύγχρονης ελληνικής γαστρονομίας και δημιουργός του εμβληματικού εστιατορίου Selene (Σελήνη) στη Σαντορίνη.

Ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης, με τη δράση του συνέβαλλε καθοριστικά στην ανάδειξη του νησιού ως υψηλού επιπέδου γαστρονομικό προορισμό, ενώ σε κάθε ευκαιρία υπογράμμισε τα βήματα που πρέπει να κάνει η Ελλάδα προς αυτή την κατεύθυνση.

O Γιώργος Χατζηγιαννάκης γεννήθηκε στη Νίκαια από Μικρασιάτες γονείς το 1946 και τις τελευταίες σχεδόν τέσσερις δεκαετίες διηύθυνε το φημισμένο, πολυβραβευμένο εστιατόριο Selene στη Σαντορίνη.

Γιώργος Χατζηγιαννάκης: Οι ρίζες από τη Σμύρνη, τα σουτζουκάκια και η Καλντέρα  

«Μαγείρισσα ήταν η γιαγιά από τη Σμύρνη με ό,τι αυτό συνεπάγεται και “F & B” ήταν ο παππούς με εμπειρία από την μπιραρία που διατηρούσε προπολεμικά στην Κοκκινιά. Έτσι πέρασε στο DNA μου η νοστιμιά, οι μυρωδιές και η ποικιλία των γεύσεων», έγραφε σε επιστολή του στο Greek Gastronomy Guide το 2017.

«Τα σουτζουκάκια, τα γεμιστά, τους κεφτέδες της γιαγιάς δεν τα έχω ξαναφάει μέχρι τώρα. Μεγαλώνοντας τελείωσα τη βιομηχανική, ο επαγγελματικός μου προσανατολισμός δεν είχε σχέση με τη μαγειρική, αλλά η απόλαυση του φαγητού και του κρασιού ήταν η διασκέδασή μου».

Όπως αφηγούνταν ο ίδιος, από το 1969 έως το 1973 έκανε διακοπές με την σύζυγό του σε νησιά όπως η Κρήτη, η Σέριφος και η Άνδρος και το 1975 επισκέφτηκαν για διακοπές τη Σαντορίνη και «κόλλησαν».

Το 1986, μαζί με τη σύζυγό του, Έβελυν Χατζηγιαννάκη, δημιούργησαν τη Selene στην Καλντέρα, με ένα μενού που περιστρεφόταν γύρω από τα τοπικά προϊόντα.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Selene Restaurant (@selene_restaurant)

 

Γιώργος Χατζηγιαννάκης: Η παγκόσμια ανάδειξη της παραδοσιακής κουζίνας της Σαντορίνης

«Ανακαλύψαμε με την πρώτη χρονιά ότι οι περισσότεροι πελάτες μας ήταν ξένοι, αδιάφοροι για μια διεθνή κουζίνα. Τότε έπεσε σαν ιδέα η τοπικότητα του φαγητού, ώστε προκαλώντας το ενδιαφέρον τους να το συνδέσουμε με το τοπίο, τον χώρο, την ιστορία της Σαντορίνης, να γίνει εμπειρία, έτσι το εστιατόριο έγινε θεματικό. Δεν ήταν εύκολο τότε, έπρεπε να πεισθούν οι μάγειροι, να εκπαιδευτούν οι σερβιτόροι, να το δεχθούν οι Έλληνες πελάτες», θυμόταν ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης.

Για να το πετύχουμε αυτό, η λύση ήταν η συνεργασία με τους αγρότες, τους οινοποιούς, τις νοικοκυρές, τους ανθρώπους της Σαντορίνης που μεγάλωσαν με αυτή τη γαστρονομία, τους δημοσιογράφους Έλληνες και ξένους.

Ανακαλύψαμε πληθώρα συνταγών παραδοσιακών που έπρεπε να εκσυγχρονιστούν, να γίνουν προσιτές στην πελατεία μας με νέες τεχνικές, να αρχίσει μια εξέλιξη της ελληνικής και τοπικής κουζίνας, έλεγε με μεράκι και νοσταλγία. 

Γιώργος Χατζηγιαννάκης: Η Σαντορίνη ως μέρος εμπειρίας

Ο άνθρωπος που συνέδεσε τη ζωή του με την ελληνική γαστρονομία, ο πρεσβευτής της όπως τον αποκαλούν Γιώργος Χατζηγιαννάκης, με το πολυβραβευμένο εστιατόριο Selene, άνοιξε την καρδιά του στο Santorini Magazine, μόλις τον Αύγουστο του 2020.

Σε μία συνέντευξη για τη Σαντορίνη του χθες, τις προσπάθειες χρόνων για να γίνει τελικά προορισμός υψηλής γαστρονομίας, για το παρόν και το μέλλον του νησιού. Με ειλικρίνεια και αγάπη μιλά για όλα και για την Σελήνη του (Selene) που είναι πια 35 χρόνων:

 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις