Κυριακή, 24 Νοε.
13oC Αθήνα

Κλιματική αλλαγή: «Πλημμυρισμένη» η Θεσσαλονίκη κι ο Πειραιάς σε εικόνες από το μέλλον

Κλιματική αλλαγή

Η κλιματική αλλαγή είναι… εδώ και οι ειδικοί προειδοποιούν πως ακόμη κι αν η ανθρωπότητα καταφέρει να περιορίσει την αύξηση της θερμοκρασίας της Γης στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, η στάθμη του νερού στις θάλασσες θα αυξάνεται επί αιώνες, πλημμυρίζοντας πόλεις που κατοικούνται από μισό δισεκατομμύριο ανθρώπους!

Νέα μελέτη από το Climate Central -μια μη κερδοσκοπική ερευνητική ομάδα- δείχνει ότι περίπου 50 μεγάλες παράκτιες πόλεις θα πρέπει να εφαρμόσουν μέτρα προσαρμογής για να αποτρέψουν την άνοδο της στάθμης των θαλασσών και να μη βυθιστούν οι περιοχές τους!

Η ανάλυση, σε συνεργασία με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Πρίνστον και του Ινστιτούτου Potsdam για την έρευνα των επιπτώσεων του κλίματος στη Γερμανία, κατέληξε σε εντυπωσιακές οπτικές αντιθέσεις μεταξύ του κόσμου όπως τον ξέρουμε σήμερα και του υποθαλάσσιου μέλλοντός μας, αν ο πλανήτης θερμανθεί κατά 3 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Σύρετε την κάθετη γραμμή που χωρίζει την εικόνα και θα δείτε τις… δύο όψεις στην πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη

Η Ασία, όπου βρίσκονται εννέα από τις δέκα μεγαπόλεις που κινδυνεύουν περισσότερο, αναμένεται να πληγεί πιο σκληρά. Η πλειονότητα των εκτιμήσεων που γίνονται σήμερα για την αύξηση του επιπέδου της θάλασσας και τις απειλές που θέτει για τις παραλιακές πόλεις καλύπτουν την περίοδο μέχρι το τέλος του αιώνα και κάνουν λόγο για αύξηση της στάθμης από μισό έως τουλάχιστον ένα μέτρο.

Όμως το φαινόμενο θα συνεχιστεί πέρα από το 2100 υπό την επίδραση της υπερθέρμανσης του νερού και λιώσιμο των πάγων, όποια κι αν είναι η ταχύτητα της μείωσης των εκπομπών αερίου που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Δείτε τις διαφορές στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, στον Πειραιά

«Περίπου το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει τώρα σε γη που βρίσκεται κάτω από το επίπεδο στο οποίο θα φθάσει η παλίρροια υπό την επίδραση του διοξειδίου του άνθρακα που έχει ήδη συγκεντρωθεί στην ατμόσφαιρα λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας», δήλωσε στο AFP ο κύριος συντάκτης του άρθρου Μπεν Στράους, επικεφαλής των ερευνητών της ανεξάρτητης οργάνωσης δημοσιογράφων και επιστημόνων Climate Central.

Η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα τώρα είναι κατά 50% υψηλότερη εκείνης του 1800 και η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια της Γης έχει αυξηθεί κατά 1,1 βαθμό Κελσίου. Αυτό από μόνο του αρκεί για να αυξηθεί το επίπεδο της θάλασσας κατά σχεδόν δύο μέτρα, είτε χρειαστεί να περάσουν δύο αιώνες είτε δέκα αιώνες, εκτιμά ο Στράους.

Δείτε τις διαφορές στο Μπορντό, στη Γαλλία

Ο περιορισμός της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου που έχει εγγραφεί στη Συμφωνία του Παρισιού και τον οποίο οι χώρες σε όλο τον κόσμο θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν στη σύνοδο κορυφής COP26 της Γλασκώβης τον ερχόμενο μήνα μεταφράζεται σε αύξηση της στάθμης των υδάτων σχεδόν κατά τρία μέτρα μακροπρόθεσμα.

Δείτε τις διαφορές στην Κατάνια, στην Ιταλία

«Στη Γλασκώβη και μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας έχουμε τη δυνατότητα είτε να βοηθήσουμε τις εκατό επόμενες γενιές, είτε να τις προδώσουμε», αναφέρεται.

Οι επιστήμονες ανέφεραν τον περασμένο Αύγουστο ότι ο κόσμος είναι ήδη περίπου 1,2 βαθμούς Κελσίου θερμότερος από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Οι θερμοκρασίες θα πρέπει να παραμείνουν κάτω από 1,5 βαθμό, το οποίο είναι κρίσιμο όριο για να αποφευχθούν οι σοβαρότερες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Δείτε τις διαφορές στο Νιου Τζέρσεϊ, στην Νέα Υόρκη

Αλλά ακόμη και στο πιο αισιόδοξο σενάριο, όπου οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αρχίζουν να μειώνονται σήμερα και μειώνονται στο καθαρό μηδέν μέχρι το 2050, η παγκόσμια θερμοκρασία θα εξακολουθεί να κορυφώνεται πάνω από το όριο του 1,5 βαθμού πριν πέσει.

Δείτε τις διαφορές στο Σαν Φρανσίσκο, στην Καλιφόρνια

Στα λιγότερο αισιόδοξα σενάρια, όπου οι εκπομπές θα συνεχίσουν να αυξάνονται και μετά το 2050, ο πλανήτης θα μπορούσε να φτάσει τους 3 βαθμούς ήδη από τη δεκαετία του 2060 ή του 2070, και οι ωκεανοί θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν για δεκαετίες μετά από αυτό, πριν φτάσουν στα μέγιστα επίπεδα.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις