Δευτέρα, 25 Νοε.
12oC Αθήνα

Ιταλία: «Συσκευασμένοι» αμφορείς βρέθηκαν στο βυθό – Ανατροπή για το εμπόριο στην Αρχαία Ελλάδα

Ιταλία: «Συσκευασμένοι» αμφορείς βρέθηκαν στο βυθό – Ανατροπή για το εμπόριο στην Αρχαία Ελλάδα

Μια νέα σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη έρχεται να θέσει νέες δεδομένα σχετικά με τις σχέσεις της Αρχαίας Ελλάδας και της Νότιας Ιταλίας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ertnews, στο βυθό της θάλασσας της Ιταλίας βρέθηκαν αμφορείς και κούπες για κρασί και μάλιστα σε άριστη κατάσταση αφού οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν φροντίσει να τις συσκευάσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να μη σπάσουν.

Συγκεκριμένα, η αρχαιολογική ανακάλυψη έγινε στο κανάλι Otranto, 22 μίλια από τις ιταλικές ακτές κατά τη διάρκεια κατασκευής του αγωγού TAP ο οποίος πρόκειται να μεταφέρει μεθάνιο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ιταλία μέσω Ελλάδας.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, πρόκειται για το ναυάγιο ενός κορινθιακού πλοίου με πήλινο φορτίο, όπως αμφορείς και αγγεία, κεραμικά φλιτζάνια κρασιού για τις συγκεντρώσεις της υψηλής κοινωνικής τάξης. Παράλληλα, βρέθηκαν και υπολείμματα τροφών. 

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι πολλά σκεύη ήταν «συσκευασμένα» σε μεγαλύτερα βάζα ώστε να ανταπεξέλθουν στο μακρινό θαλάσσιο ταξίδι και να υποστούν ελάχιστη ζημιά.

Η εν λόγω ανακάλυψη, την οποία χρηματοδότησε η ίδια η TAP για την ανάκτηση 22 σκευών, πραγματοποιήθηκε χρησιμοποιώντας ένα είδος υποβρυχίου με καλωδιακή καθοδήγηση και μια ειδική αντλία αναρρόφησης. Ένα πρωτοφανές γεγονός στην ιστορία της υποβρύχιας αρχαιολογίας, εφόσον το ναυάγιο βρίσκεται στο σημαντικό βάθος των 780 μέτρων.

Παράλληλα, αυτό που εντυπωσίασε είναι ο γεγονός ότι το ναυάγιο και τα αντικείμενά του χρονολογούνται στον 7ο αιώνα π.Χ. και όπως αναφέρει το δημοσίευμα πρόκειται για μια πολύ σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη, εφόσον ορίζει την αρχή των εμπορικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Magna Grecia σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου από ότι πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Corriere della Sera, ο Ιταλός Υπουργός Πολιτισμού κ. Dario Franceschini τονίζει πως πρόκειται για “μια μεγάλη ανακάλυψη που καταδεικνύει την ανάγκη επιστροφής στην επένδυση της υποβρύχιας αρχαιολογίας”. Ο ίδιος υπογραμμίζει επίσης πως πρόθεση του υπουργείου είναι να επενδύσει σε ένα έργο για να φέρει στην επιφάνεια και τα υπόλοιπα 200 ευρήματα που προσωρινά παραμένουν στο βυθό της θάλασσας, όπως και την δημιουργία ενός σχετικού μουσείου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις