Τετάρτη, 27 Νοε.
12oC Αθήνα

Κορονοϊός: Γυναίκα νόσησε για 335 μέρες αφού είχε περάσει καρκίνο

Κορονοϊός: Γυναίκα νόσησε για 335 μέρες αφού είχε περάσει καρκίνο
Φωτογραφία Αρχείου

Μόνο τυχερή δε μπορεί να χαρακτηριστεί μια 47χρονη γυναίκα στις ΗΠΑ, με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, που νόσησε από κορονοϊό.

Η εν λόγω γυναίκα, στο παρελθόν είχε υποβληθεί σε επιτυχή αντικαρκινική θεραπεία για λέμφωμα. Τώρα λοιπόν κατέρριψε κάθε ρεκόρ νόσησης από κορονοϊό, αφού είχε συμπτώματα διαρκείας 335 ημερών, δηλαδή σχεδόν ενός χρόνου! Πρόκειται για την πιο μακρόχρονη περίπτωση που έχει καταγραφεί έως τώρα διεθνώς.

Οργανισμός… «εργαστήριο» μεταλλάξεων

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη λοιμωξιολόγο δρα Βερονίκ Νούσενμπλατ του Εργαστηρίου Κλινικής Ανοσολογίας και Μικροβιολογίας των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, σύμφωνα με το «Science», ανέφεραν ότι η τόσο παρατεταμένη λοίμωξη μετέτρεψε τον οργανισμό της ασθενούς σε «εργαστήριο» μεταλλάξεων. Μεταξύ άλλων, βρήκαν στην ασθενή μία ασυνήθιστη μετάλλαξη πέρα από την πρωτεΐνη-ακίδα του ιού.

Η ασθενής είχε αρχικά αρρωστήσει και νοσηλευθεί την άνοιξη του 2020. Αντί, όμως, να αναρρώσει στην πορεία, μολονότι περνούσαν οι μήνες, συνέχισε να χρειάζεται χορήγηση οξυγόνου στο σπίτι της, πλέον, καθώς συνέχισε να έχει δύσπνοια και βήχα. Μερικές φορές ένιωθε καλύτερα και άλλες χειρότερα.

Τα διαδοχικά τεστ έδειχναν ότι ήταν θετική στον κορονοϊό, αν και οριακά. Η περιπέτειά της, που κράτησε σχεδόν ένα έτος, αποτέλεσε μία μοναδική περίπτωση μελέτης για το πόσο μπορεί να διαρκέσει μία λοίμωξη Covid-19 και πώς ο ιός μπορεί να εξελιχθεί μέσα στο σώμα ενός ασθενούς.

Η γυναίκα είχε κάνει επιτυχή επιθετική αντικαρκινική ανοσοθεραπεία (CART-T cell) προ τριετίας για το λέμφωμά της, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να μείνει με πολύ λίγα ανοσοκύτταρα Β και, κατά συνέπεια, το ανοσοποιητικό σύστημά της δεν λειτουργούσε σωστά. Η ασθενής είχε στη συνέχεια μολυνθεί από ένα από τα αρχικά στελέχη του κορονοϊού, το οποίο έως τις αρχές του 2021 δεν κυκλοφορούσε πια.

Σωτήρια η ρεμδεσιβίρη και το πλάσμα αίματος

Τελικά, μετά από μία δεύτερη νοσηλεία και περαιτέρω θεραπεία με ρεμδεσιβίρη και πλάσμα αίματος αναρρωσάντων, οι πνεύμονές της βελτιώθηκαν και η φλεγμονή υποχώρησε. Τα επόμενα διαδοχικά τεστ κορονοϊού ήταν αρνητικά και τα συμπτώματά της είχαν υποχωρήσει σημαντικά, με αποτέλεσμα η δρ Νούσενμπλατ να πειστεί ότι η λοίμωξη είχε πια «καθαρίσει».

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι οι θεραπείες που οδηγούν σε μείωση των κυττάρων Β μπορεί να οδηγήσουν σε παρατεταμένη νόσο Covid-19 και κατ’ επέκταση σε διευκόλυνση της εξέλιξης και μετάλλαξης του κορονοϊού.

Παράξενες Ειδήσεις Τελευταίες ειδήσεις