Τετάρτη, 27 Νοε.
11oC Αθήνα

Ολλανδία: 226 ημέρες μετά τις εκλογές και ακόμα αναζητείται κυβέρνηση

Ολλανδία: 226 ημέρες μετά τις εκλογές και ακόμα αναζητείται κυβέρνηση
Πηγή φωτογραφίας: Reuters (Αρχείου)

Στην Ολλανδία οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης συμμαχίας έχουν σπάσει ρεκόρ… Επτά μήνες μετά τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στη χώρα και α κόμματα δεν έχουν συμφωνήσει ακόμη στους όρους σχηματισμού της κυβερνητικής συμμαχίας. 

Σήμερα, Παρασκευή 29 Οκτωβρίου, η Ολλανδία συμπληρώνει την 226η ημέρα διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης, που είναι οι πιο μακρές στην ιστορία της χώρας, και το τέλος τους δεν φαίνεται πουθενά στον ορίζοντα. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 225 ημέρες και είχε σημειωθεί το 2017, όταν διεξάγονταν οι διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στον σχηματισμό της 3ης κυβέρνησης του Μαρκ Ρούτε.

Τέσσερα κόμματα συμμετέχουν στις συνομιλίες για την επάνοδο στην εξουσία του τρέχοντος σχήματος, υπό τον συντηρητικό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε. Όμως οι διαπραγματεύσεις επί θεμάτων ουσίας μόλις άρχισαν και ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε παραδέχθηκε πως δεν αναμένει να έχουν ολοκληρωθεί σύντομα. «Υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν», εξήγησε.

Το παγκόσμιο ρεκόρ των πιο μακρόχρονων διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συμμαχίας το διατηρεί πάντως το γειτονικό Βέλγιο: το 2010-2011, χρειάστηκαν 541 ημέρες προτού τα κόμματα να συμφωνήσουν και να σχηματιστεί κυβέρνηση. Προς το παρόν τουλάχιστον, δεν μοιάζει να απειλείται.

Οι Ολλανδοί ψήφισαν τη 17η Μαρτίου.

Το δεξιό-φιλελεύθερο Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) κατέλαβε την πρώτη θέση, ενώ το αριστερό-φιλελεύθερο κόμμα D66 σημείωσε αξιοσημείωτα κέρδη. Ωστόσο, χρειάζονται τουλάχιστον τέσσερα κόμματα για να σχηματιστεί κυβερνητικό σχήμα που θα διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Από το 2017, τα VVD και D66 συγκυβερνούν με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDA) και τη μικρή Χριστιανική Ένωση.

Έπειτα από σκάνδαλα που έπληξαν κυρίως την παράταξη του Μαρκ Ρούτε και τους Χριστιανοδημοκράτες, το D66 αξίωσε αλλαγή στην ηγεσία της κυβέρνησης, τασσόμενο υπέρ του σχηματισμού κυβερνητικής συμμαχίας πέντε κομμάτων, με τη συμμετοχή των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων. Η προκήρυξη νέων εκλογών αποφεύχθηκε μόνο επειδή το αποφάσισε το D66, αποδεχόμενο να συνεχίσει να συγκυβερνά στο τρέχον σχήμα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις