Παρασκευή, 22 Νοε.
18oC Αθήνα

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: H προστασία των δικαιωμάτων είναι μια από τις βασικές αποστολές του δικαστή

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: H προστασία των δικαιωμάτων είναι μια από τις βασικές αποστολές του δικαστή

Με το χαιρετισμό της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, άρχισε το τριήμερο Συνέδριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Μέγαρο Μουσικής που διοργανώνει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Η κυρία Σακελλαροπούλου τόνισε πως η προστασία των δικαιωμάτων είναι μια από τις βασικές αποστολές του δικαστή, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα πως δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του δικαστή να ασκεί πολιτική.

«Ενυπάρχει ο κίνδυνος η δικαστική λειτουργία να αυτοαναγορευθεί σε τελικό αποφασιστικό όργανο και συνδιαμορφωτή των πολιτικών αποφάσεων. Δεν εμπίπτει, όμως, στις αρμοδιότητες του δικαστή να ασκεί πολιτική. Πρέπει να αποστασιοποιείται από τις καθαρά προσωπικές του αντιλήψεις και πεποιθήσεις και να επιδεικνύει ήθος και δικαστική αυτοδέσμευση. Ο σεβασμός στη διάκριση των λειτουργιών, όπως και η δικαστική ενσυναίσθηση, επιβάλλουν, ταυτόχρονα με την προστασία των δικαιωμάτων, την αναγνώριση της διακριτικής ευχέρειας της πολιτικής εξουσίας» επισήμανε η κυρία Σακελλαροπούλου.

Παράλληλα, ωστόσο, διευκρίνισε πως «ο σεβασμός των δικαιωμάτων δεν είναι το μοναδικό στοίχημα για τον δικαστή. Η ίδια η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, στην κατεύθυνση της ταχύτερης και αποτελεσματικότερης απονομής της, συνιστά την πλέον κρίσιμη παράμετρο για την ικανοποίηση ενός θεμελιώδους δικαιώματος των πολιτών, του δικαιώματος δικαστικής προστασίας, καθώς και τον βασικό δείκτη της ποιότητας του νομικού μας πολιτισμού. Η επίτευξη αυτού του στόχου δεν έγκειται αποκλειστικά στην πολιτική βούληση, αλλά και στην οικειοποίησή του και προώθηση από όλους όσους υπηρετούν το δίκαιο».

Τη ζοφερή κατάσταση η οποία επικρατεί σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα σκιαγράφησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας.«Παρά την κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως πυξίδας για την εμβάθυνση των δυτικών δημοκρατιών, σε μεγάλο μέρος του πλανήτη η κατάσταση σχετικά με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνεχίζει να φαίνεται ζοφερή. Ενώ σε συνδυασμό με τις σύγχρονες προκλήσεις καθίσταται σαφές ότι ο διάλογος σχετικά με τ’ ανθρώπινα δικαιώματα -εάν είχε ποτέ κλείσει-,πρέπει να ξανανοίξει.Η διεθνής επιστημονική κοινότητα θα πρέπει να επανατοποθετηθεί α) ως προς τις γενικές αρχές των δικαιωμάτων του ανθρώπου, προκειμένου ν’ αναπτυχθούν τα κατάλληλα θεωρητικά εργαλεία για να υποστηρίξουν την εξέλιξή τους» τόνισε ο κ. Τσιάρας.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων,Χριστόφορος Σεβαστίδης , σημείωσε ότι «ο νομικός ο οποίος δεν γνωρίζει, δεν μελετά, δεν ενδιαφέρεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν ερευνά αν στην κάθε μεμονωμένη περίπτωση υπάρχει κάποια υποψία παραβίασή τους ή θεωρεί περιττή ευρωπαϊκή πολυτέλεια την ενασχόληση με αυτά, ότι πρόκειται για κάτι ξένο με την ελληνική κουλτούρα, εκφράζει μια εντελώς αντιδραστική αντίληψη».

Χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας, η πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Ευθυμία Βελώνη και από τα πολιτικά κόμματα ο Μιχάλης Καλογήρου (ΣΥΡΙΖΑ), ο Αντώνης Αθανασιώτης (ΚΚΕ), ο Βασίλης Γραμμένος (Ελληνική Λύση) και η Έλενα  Δαληγίαννη (ΜέΡΑ25).

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις