Παρασκευή, 26 Ιουλ.
27oC Αθήνα

Κορονοϊός: Στη μέγγενη η χώρα με απόλυτο ρεκόρ κρουσμάτων και 266 νεκρούς αυτή τη βδομάδα

μάσκα κορονοϊός
Φωτογραφία αρχείου: Intime

Ο κορονοϊός δοκιμάζει τις αντοχές της χώρας και επιβεβαιώνει αυτό που οι ειδικοί λένε εδώ και πολύ καιρό: Ότι πλέον μιλάμε για την πανδημία των ανεμβολίαστων.

Ενδεικτικό είναι πως από τους 404 διασωληνωμένους που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το Σάββατο, 30.10.2021, οι 344 είναι ανεμβολίαστοι, δηλαδή πάνω από το 85% του συνόλου. Κι αν αυτό ακόμη δεν μπορεί να πείσει τους διστακτικούς -κι όχι τους φανατικούς, διότι εκεί δεν υπάρχει… γιατρειά- τότε αναρωτιέται κανείς τι άλλο μπορεί να τους πείσει να κάνουν το εμβόλιο.

Δεν ήταν, όμως, μόνο αυτός ο δείκτης που προκάλεσε ίλιγγο, ο οποίος σημειωτέον ήταν και ο υψηλότερος από τις 5 του περασμένου Ιούλη. Ήταν και ο αριθμός των κρουσμάτων, που ήταν ο υψηλότερος όλων των εποχών, καθώς με τα 4.696 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το Σάββατο, 30.10.2021, καταρρίφθηκε το προηγούμενο ρεκόρ. Ένα ρεκόρ που «κρατούσε» από τις 24 Αυγούστου του 2021, όταν είχαμε 4.608 νέες μολύνσεις σε μόλις 24 ώρες…

Συνηθίσαμε τον θάνατο;

Την ίδια ώρα, οι νεκροί είναι πολλοί. Πάρα πολλοί. Είναι απλά θέμα χρόνου να ξεπεράσουμε τους 16.000 νεκρούς από την αρχή της πανδημίας, καθώς πλέον οι θάνατοι έφτασαν τους 15.894.

Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος της τραγωδίας, τους 15.000 νεκρούς τους ξεπεράσαμε μόλις στις 6 Οκτωβρίου! Δηλαδή με τους ρυθμούς που κινείται ο κορονοϊός, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα θρηνούμε 1.000 νεκρούς σε λιγότερο από ένα μήνα.

Και το ερώτημα παραμένει: Τι άλλο πρέπει να γίνει για να πειστούν οι διστακτικοί; Εκείνοι που δικαιολογημένα διστάζουν από φόβο να κάνουν το εμβόλιο, όταν χάνονται χίλιες ζωές σε ένα μήνα;

«Ψυχρολουσία» με τους αριθμούς της εβδομάδας

Ο παρακάτω πίνακας δείχνει την σοβαρότητα της κατάστασης. Μόνο την εβδομάδα που διανύουμε, πέθαναν 266 συνάνθρωποί μας. Κι ακόμα η βδομάδα δεν έχει τελειώσει… 266 νεκροί σε έξι μέρες.

Νόσησαν συνολικά, μέσα σε μόλις έξι μέρες -δηλαδή από την Δευτέρα 25/10 μέχρι και το Σάββατο 30/10- 23.076 συνάνθρωποί μας!

Δείτε τα στοιχεία μέρα – μέρα

κορονοϊός

Την ίδια ώρα, οι αριθμοί σε ό, τι αφορά τους διασωληνωμένους είναι επίσης δραματικοί, καθώς μόνο τις τελευταίες έξι μέρες είχαμε από 354 -το λιγότερο- έως και 404 συμπολίτες μας να δίνουν την μάχη καθημερινά στις ΜΕΘ.

Και συγκεκριμένα:

Την Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου ήταν 354

Την Τρίτη, 26 Οκτωβρίου ήταν 380

Την Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου ήταν 387

Την Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου ήταν 391

Την Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου ήταν 392

Το Σάββατο, 30 Οκτωβρίου ήταν 404.

Regeneron κορονοϊός

Σε οριακό σημείο η Θεσσαλονίκη

Η κατάσταση είναι οριακή για σχεδόν ολόκληρη τη χώρα, με τους δείκτες να είναι αμείλικτοι. Και τα πράγματα δείχνουν να είναι «σκούρα» ειδικά για την βόρεια Ελλάδα και την Θεσσαλονίκη που εδώ και μέρες έχει αρχίσει να «ασφυκτιά».

Την εβδομάδα που διανύουμε, πέρασε δύο φορές την Αττική στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων, ενώ ο πληθυσμός της είναι υποπολλαπλάσιος, αφού στην Αττική ζει… κυριολεκτικά η μισή Ελλάδα.

Click4more: Κορονοϊός: Στο τραπέζι το κλείσιμο νυχτερινών κέντρων στις κόκκινες περιοχές – Προανήγγειλε νέα μέτρα ο Μαγιορκίνης

Αλλά ακόμη και το τελευταίο 24ωρο (σ.σ. Σάββατο 30.10) που δεν την ξεπέρασε, είχε σχεδόν τα ίδια. 943 νέα κρούσματα στην Αττική των 5.000.000 κατοίκων, και 872 νέα κρούσματα στην Θεσσαλονίκη του ενός περίπου εκατομμυρίου κατοίκων (σ.σ. δείτε εδώ αναλυτικά τη γεωγραφική κατανομή των νέων μολύνσεων του 24ώρου).

Όλα αυτά ενώ και τα στοιχεία από τα λύματα που σας παρουσίασε νωρίτερα το newsit.gr, δείχνουν πως τα πράγματα στην συμπρωτεύουσα δεν είναι καθόλου καλά.

«Καμπανάκι» από την Ματίνα Παγώνη

«Αναμενόμενη» χαρακτήρισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, καθώς «οι επιδημιολογικές μελέτες λένε ότι τα κρούσματα από εδώ και πέρα θα είναι αυξημένα».

Συγκεκριμένα η ίδια είπε: «Οι διασωληνωμένοι έχουν αυξηθεί, στη βόρεια Ελλάδα το ποσοστό των κρεβατιών έχει κάλυψη 95,7% και στην Αθήνα γύρω στο 75%. Έχουν γίνει μεταφορές ασθενών από βόρεια και κεντρική Ελλάδα στην Αθήνα για να μπουν σε ΜΕΘ. Έχει ξεκινήσει μια πολύ δύσκολη περίοδος. Η ανακοίνωση, πάντως, μιας μελέτης με μονοκλωνικά αντισώματα που πέρασε την τρίτη φάση δίνει ελπίδες. Στις πρώτες πέντε μέρες αν πάρουν το φάρμακο δείχνει να πηγαίνει καλά σε ασθενείς που νοσούν και έχουν υποκείμενα νοσήματα».

Πάντως, καταλήγοντας η Ματίνα Παγώνη ξεκαθάρισε πως «από εδώ και πέρα δεν μπορούμε να μιλάμε για lockdown με ποσοστό εμβολιασμού 60%. Χρειάζεται επιπλέον καμπάνια, πολλά τεστ και πολλοί πραγματικοί έλεγχοι. Έρχεται χειμώνας και φανταστείτε ασθενείς να νοσούν ταυτόχρονα με κορονοϊό και γρίπη».

Δείτε όσα είπε

Με πληροφορίες από: Alpha
Φωτογραφίες αρχείου: Intime / Reuters.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις