Δευτέρα, 25 Νοε.
15oC Αθήνα

Χάλοουϊν: Τι είναι και πως ξεκίνησε – Η νύχτα των νεκρών και τα έθιμα

Χάλοουϊν: Τι είναι και πως ξεκίνησε – Η νύχτα των νεκρών και τα έθιμα

Στους δρόμους ξεχύνονται το βράδυ της 31ης Οκτωβρίου τα παιδιά της Αμερικής και μεταμφιεσμένα «απειλούν» με trick or treat (δηλαδή με φάρσα ή κέρασμα). Η ξενόφερτη αυτή γιορτή έχει αρχίσει να γιορτάζεται όλο και περισσότερο στην Ελλάδα με πολλά καταστήματα να διοργανώνουν πάρτι μασκέ για το Χάλοουϊν (Halloween).

Το Χάλοουϊν είναι η μέρα που ο κόσμος των νεκρών μπορεί να επικοινωνήσει με τον κόσμο των ζωντανών. Σύμφωνα με τις παραδόσεις ψυχές και πνεύματα μπορούν να «ταξιδέψουν» ανήμερα της γιορτής του Halloween και να πάρουν εκδίκηση από όποιον τους έκανε κακό όσο ζούσαν ή απλά τους αδίκησαν.

Αυτός είναι και ο λόγος που μεταμφιέζονται ώστε να μην τους αναγνωρίσει ο αδικημένος νεκρός και τους εκδικηθεί…

Η γιορτή διαφέρει αρκετά από αυτή της Ημέρας των Νεκρών που γιορτάζεται στη Λατινική Αμερική. Η Ημέρα των Νεκρών γιορτάζεται την 1 και 2 Νοεμβρίου και θεωρείται πως τότε οι νεκροί μπορούν να επικοινωνήσουν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Στις ΗΠΑ το Χάλοουϊν συγκαταλέγεται στις πιο κερδοφόρες γιορτές. Η λέξη Halloween προέρχεται από το All-hallow-even και είναι η παραμονή της εορτής των Αγίων Πάντων (All Hallows Day – All Saints Day), που εορτάζεται την 1η Νοεμβρίου.

Η γιορτή έχει τις ρίζες της στην Ιρλανδία, στους Κέλτες και την εορτή του Samhain, που σημαίνει «τέλος του καλοκαιριού». Η κολοκύθα, το παραδοσιακό φαγητό για το Χάλοουϊν, κρατά από τον ιρλανδικό μύθο του τσιγκούνη Τζακ, που τα έβαλε με το διάβολο και κατάφερε να τον εξαπατήσει. Ωστόσο, από όταν πέθανε, δεν κατάφερε να βρει μέρος να αναπαυτεί και το πνεύμα του περιπλανιέται στον κόσμο.

Στην Ιρλανδία, Σκωτία και Ουαλία τον 16ο αιώνα τα παιδιά μεταμφιέζονταν και ζητούσαν κεράσματα. Κατά τους ίδιους παρέπεμπαν σε θεότητες ήθελαν ανταλλάγματα για να εξασφαλίσουν καλή τύχη. Όταν οι κάτοικοι των περιοχών αυτών έφυγαν μετανάστες στις ΗΠΑ, πήραν μαζί τους και το σχετικό έθιμο, ενώ οι κολοκύθες που σκαλίζονται και γίνονται φαναράκια θεωρήθηκε μια ιδανική και οικονομική λύση.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις