Παρασκευή, 29 Νοε.
18oC Αθήνα

Κορονοϊός: Εβδομάδα με νέα περιοριστικά μέτρα – Τι αναμένεται να ανακοινωθεί

Κορονοϊός: Εβδομάδα με νέα περιοριστικά μέτρα – Τι αναμένεται να ανακοινωθεί

Στα μέσα της εβδομάδας θα γίνουν οι ανακοινώσεις για τα περιοριστικά μέτρα που θα αφορούν, σε αυτή τη φάση, στους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας σε επιβαρυμένες περιοχές από την πανδημία του κορονοϊού.

Οι συσκέψεις των ειδικών και οι επαφές με την κυβέρνηση θα είναι πυκνές, καθώς ο κορονοϊός «επελαύνει». Ήδη έχουν επεξεργαστεί μία πρώτη λίστα μέτρων, καθώς εδώ και ημέρες έχει σημάνει “κόκκινος συναγερμός” λόγω της κατακόρυφης αύξησης των κρουσμάτων και, κυρίως, λόγω της πίεσης που υφίσταται ήδη το Εθνικό Σύστημα Υγείας στις “κόκκινες” περιοχές. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς έχουν φτάσει πια τους 421, ενώ ο δείκτης θετικότητας ανέβηκε στο 1,72%.

Η ανησυχία εστιάζεται κυρίως στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία αλλά και στη Θεσσαλία, ενώ αυξητική είναι η τάση στο ιικό φορτίο στην Αττική.

Ποια μέτρα είναι «στο τραπέζι»

Νέα εμπόδια στην είσοδο των ανεμβολίαστων συμπολιτών μας σε μεικτούς ανοιχτούς χώρους είναι “στο τραπέζι”. Σε καφέ – μπαρ και εστιατόρια που λειτουργούν και σε εξωτερικό χώρο αναμένεται να μεγαλώσουν οι αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών και να κάθονται σε αυτά λιγότερα άτομα.

Επιπλέον, εφόσον οι εξωτερικοί χώροι είναι κλεισμένοι με τέντες και πλαϊνά προστατευτικά, αναμένεται να λογίζονται ως κλειστοί, κι έτσι να μην επιτρέπεται πλέον οι είσοδος σε όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

Οι έλεγχοι για το αν οι ιδιοκτήτες κάνουν έλεγχους στους πελάτες για πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης σχεδιάζεται να πυκνώσουν και οι “καμπάνες” για τους παραβάτες θα είναι βαριές και θα φτάνουν ως και το “λουκέτο”.

Παράλληλα συζητείται στους εξωτερικούς χώρους να απαγορευτεί και πάλι η μουσική.

Βέβαιο θεωρείται επίσης ότι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι για να προσέλθουν στην εργασία τους θα πρέπει να κάνουν 2 αντί για 1 rapid test την εβδομάδα, με το κόστος να επιβαρύνει τους ίδιους.

Ειδικά για τους εργαζόμενους σε εστίαση και ψυχαγωγία υπάρχουν συζητήσεις για ακόμη πιο συχνό διαγνωστικό έλεγχο (ως και 3 rapid test εβδομαδιαίως).

Σε ακραίες περιπτώσεις, δηλαδή σε περιοχές εξαιρετικά επιβαρυμένες και σε αριθμό κρουσμάτων και σε εισαγωγές / διασωληνωμένους, υπάρχουν εισηγήσεις ακόμη και για κλείσιμο των νυχτερινών κέντρων / μπαρ.

Το στοίχημα

“Το στοίχημα είναι διττό: να αντέξει το Σύστημα Υγείας και να αυξηθούν οι εμβολιασμοί” δηλώνει στο newsit.gr κυβερνητικός παράγοντας, σημειώνοντας ότι αν τα ποσοστά του εμβιολιασμού παραμείνουν καθηλωμένα, τότε η “ανοσία της αγέλης” θα επιτευχθεί αναγκαστικά μέσω της νόσησης, “με ό,τι αυτό σημαίνει”, όπως προειδοποιεί. Κάτι το οποίο απεύχονται όλοι.

Η καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για τα οφέλη του εμβολίου θα συνεχιστεί, όπως και τα μηνύματα για τον προγραμματισμό της αναμνηστικής δόσης προς τους συμπολίτες μας που έχουν κάνει προ εξαμήνου τη 2η δόση του εμβολίου, ή αν έχουν κάνει το μονοδοσικό της Johnson & Johnson, απαραίτητο είναι να έχουν παρέλθει 2 μήνες.

Είναι χαρακτηριστική δε, η δήλωση του καθηγητή Σαρηγιάννη ότι… “αν δεν κάνουμε κάτι να σταματήσουμε αυτήν την αυξητική πορεία ο εβδομαδιαίος μέσος όρος μέχρι τις 16 Νοεμβρίου μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 5.000 κρούσματα”.

Κατηγορηματικό «όχι» σε περιοριστικά μέτρα σε εμβολιασμένους

Κυβερνητικοί κύκλοι δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει πρόθεση να υπάρξουν μέτρα που να αφορούν και στους εμβολιασμένους, καθώς κάτι τέτοιο θα έστελνε λάθος μηνύματα σε όσους έχουν ακόμη επιφυλάξεις να κάνουν το εμβόλιο. Και οπωσδήποτε θα προκαλούσε και δυσαρέσκεια σε όσους έχουν κάνει το “καθήκον” τους, κάτι που μεταφράζεται και σε… πολιτικό κόστος.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις