Σάββατο, 27 Ιουλ.
33oC Αθήνα

ΔΕΗ:  Σχέδια για ενέργεια και επενδύσεις 9,5 δισ. ευρώ – Κάλυψη «ρεκόρ» της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου

ΔΕΗ

Νέες προοπτικές για την ολοκλήρωση μεγαλόπνοων επενδυτικών σχεδίων, με έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ανοίγουν για τη ΔΕΗ, μετά από την υπερκάλυψη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, μία ώρα μόλις, αφότου άνοιξε το βιβλίο προσφορών, το οποίο θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι τις 4 Νοεμβρίου.

Η θετική αυτή αποδοχή, ανοίγει το δρόμο για να ενισχυθούν προγραμματισμένες επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, καθώς και για τον εκσυγχρονισμό των δικτύων και τις τηλεπικοινωνίες.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, το οποίο εγκρίθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η ΔΕΗ θα πραγματοποιήσει επενδύσεις 9,3 δισ. ευρώ τα επόμενα 5 χρόνια, από τις οποίες το 55% θα αφορά τις ΑΠΕ.

Η στρατηγική που χαράσσει για τον τομέα ενέργειας, προβλέπει ότι μέχρι το 2026 θα επενδυθούν 5,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων, το μεγαλύτερο μέρος θα έχει ολοκληρωθεί την πρώτη τριετία. Στόχος είναι, οι επενδύσεις στην ενέργεια, να φθάσουν τα 7,2 GW ως το 2024.

Επενδυτικά σχέδια υπάρχουν ακόμη και για τα δίκτυα, τις οπτικές ίνες και τις τηλεπικοινωνίες. Συγκεκριμένα, η εταιρεία έχει προγραμματίσει να επενδύσει 1 δισ. ευρώ για τον αυτοματισμό του δικτύου διανομής και επιπλέον 1,7 δισ. σε παρεμφερείς επενδύσεις, που περιλαμβάνουν την κατασκευή μονάδας waste to energy, την ψηφιοποίηση, τις τηλεπικοινωνίες και το δίκτυο φορτιστών.

Click4More ΔΕΗ: Καλύφθηκε μέσα σε μια ώρα η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου!

Σχετικά με την οικονομική εικόνα της ΔΕΗ, σύμφωνα πάλι με το ενημερωτικό δελτίο, το 2026, τα έσοδα θα ανέλθουν στα 5,3 δισ. ευρώ, σε 1,73 δισ. ευρώ τα προ φόρων τόκων και αποσβέσεων κέρδη (EBITDA), σε 665 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη και στα 924 εκατ. ευρώ τα  κέρδη προ φόρων.

Υπενθυμίζεται, ότι όπως έχει ανακοινωθεί, το Δημόσιο μέσω της ΕΕΣΥΠ και του ΤΑΙΠΕΔ μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα διαμορφώσει το ποσοστό του στο 34,123%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις