Δευτέρα, 25 Νοε.
11oC Αθήνα

Κορονοϊός – Νέα μέτρα: Lockdown για ανεμβολίαστους σε κομμωτήρια, λιανεμπόριο, τράπεζες και χώρους εστίασης και διασκέδασης

lockdown κορονοϊός μετάλλαξη Όμικρον 2
Φωτογραφία αρχείου: Reuters

Ήταν 7 Νοεμβρίου του 2020, όταν η χώρα έμπαινε στο δεύτερο lockdown, το οποίο έμελλε να αποδειχθεί και «μαραθώνιο», καθώς διήρκεσε μέχρι και τον Μάιο του 2021. Τότε, ο κορονοϊός δεν «έδινε» ούτε κατά διάνοια τα νούμερα που δίνει φέτος. Δηλαδή 6.700 κρούσματα, 59 νεκρούς και 434 διασωληνωμένους σε μόλις 24 ώρες.

Παρόλα αυτά επιβλήθηκε lockdown. Σχεδόν ένα χρόνο μετά, η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας έχει χρώμα… κατακόκκινο, ωστόσο οριζόντιο lockdown δεν αποφασίστηκε.

Γιατί; Διότι πλέον ζούμε την πανδημία των ανεμβολίαστων. Διότι ούτε η οικονομία αντέχει ένα νέο γενικό «λουκέτο», ούτε φυσικά θα μπορούσε η κυβέρνηση να αναγκάσει 6.386.135 Ελληνίδες και Έλληνες που με αίσθημα ευθύνης, ατομικό και συλλογικό, εμβολιάστηκαν πλήρως, να «κλειστούν» ξανά μέσα.

Έτσι ανακοίνωσε νέα μέτρα, τα οποία είναι αυτό που λέμε στοχευμένα. Μέτρα ξεκάθαρα για τους συμπολίτες μας που ακόμη δεν έχουν εμβολιαστεί επειδή κινδυνεύουν περισσότερο όπως είπε συγκεκριμένα στις ανακοινώσεις ο Θάνος Πλεύρης, ένα ιδιότυπο «lockdown για ανεμβολίαστους».

Τι προβλέπουν τα νέα μέτρα

Όσοι, λοιπόν, δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, θα χρειάζονται μοριακό ή rapid test για… σχεδόν παντού.

Αρχικά όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα, αλλά και στις εκκλησίες, θα πρέπει να υποβάλλονται σε δύο rapid ή Pcr τεστ την εβδομάδα, προκειμένου να μπορούν να προσέλθουν στις εργασίες τους (σ.σ. μέχρι σήμερα έπρεπε να κάνουν ένα κάθε εβδομάδα).

Αυτό σημαίνει ένα κόστος 80 ευρώ το μήνα, καθώς το κάθε rapid test κοστίζει 10 ευρώ και τα χρήματα αυτά θα τα πληρώνουν… από την τσέπη τους.

Από εκεί και πέρα; Θα υποχρεούνται να δείξουν αρνητικό ή rapid test για να μπουν:

  • Στις δημόσιες υπηρεσίες
  • Στα εμπορικά κέντρα
  • Στα καταστήματα
  • Στα κομμωτήρια
  • Στις τράπεζες
  • Στους χώρους διασκέδασης

Μονάχα τρεις οι εξαιρέσεις

Οι μόνοι χώροι που θα μπορούν να μπαίνουν οι ανεμβολίαστοι χωρίς να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ, είναι:

  • Τα καταστήματα τροφίμων
  • Τα φαρμακεία
  • Οι εκκλησίες

Φυσικά εξαίρεση αποτελούν και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κι αυτό σημειώνεται διότι δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αναρωτήθηκαν μετά την ανακοίνωση των μέτρων.

Πού θα μπορούν οι ανεμβολίαστοι να κάνουν τα τεστ

Μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων για τους ανεμβολίαστους -τα οποία θα ισχύσουν από το προσεχές Σάββατο 6 Νοεμβρίου και για 15 μέρες- υπενθυμίζεται πως οι ανεμβολίαστοι μπορούν να κάνουν PCR ή Rapid test στα εξής σημεία:

  • Στα φαρμακεία
  • Στα νοσοκομεία
  • Στα εργαστήρια
  • Στις ιδιωτικές κλινικές.

Ο κ. Πλεύρης εξήγησε ότι εντατικοποιούνται οι έλεγχοι σε όλους τους χώρους διασκέδασης, και όπως τόνισε, τα μέτρα θα εφαρμοστούν.

Διπλασιάζονται οι ποινές στους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που δεν τηρούν τα μέτρα

Από εκεί και πέρα, ξεκινούν πλέον από 5000 ευρώ και «λουκέτο» του καταστήματος για 15 μέρες, καθώς και γνωστοποίηση του γεγονότος ότι δεν τηρούνται στο συγκεκριμένο κατάστημα τα μέτρα για τον κορονοϊό.

Επίσης θα δέχονται ποινές οι ομάδες των οποίων οι φίλαθλοι δεν φορούν μάσκα και δεν τηρούνται οι αποστάσεις στις κερκίδες των γηπέδων.

Επιπλέον, δημιουργείται και μία… μαύρη λίστα της ΑΑΔΕ, στην οποία θα περιλαμβάνονται οι επιχειρήσεις στις οποίες «κόπηκαν» πρόστιμα για τέτοιου είδους παραβάσεις.

Κορονοϊός

Φάκελος σύστημα Υγείας

Όσον αφορά την ετοιμότητα του εθνικού συστήματος υγείας, ο κ. Πλεύρης εξήγησε ότι γίνεται ό,τι είναι δυνατόν, ώστε το σύστημα να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει το νέο κύμα της πανδημίας.

Όπως είπε, ήδη έχουν αναπτυχθεί αναπτυχθεί 1300 κρεβάτια εντατικής θεραπείας και 2000 μόνιμοι γιατροί παρέχουν τις υπηρεσίες τους.

Click4more: Κορονοϊός – Νέα μέτρα: «Ανέφικτο να ελέγχουν τους πελάτες οι εργαζόμενοι – Θα παγώσει περισσότερο η αγορά»

Επίσης τόνισε ότι βρίσκεται σε πλήρη σύμπραξη ο δημόσιος τομέας με τον ιδιωτικό τομέα στη βόρεια Ελλάδα, όπου ήδη έχουν παραχωρηθεί από τον ιδιωτικό τομέα κλίνες για covid και non covid περιστατικά. Ακόμη, είπε πως θα δοθούν κίνητρα και σε ιδιώτες γιατρούς να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εφόσον χρειαστεί, και αν αυτό δε συμβεί, θα ληφθούν υποχρεωτικά μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι παραμένει έως και το τέλος του χρόνου το μέτρο αναστολής εργασίας για όσους υγειονομικούς δεν έχουν εμβολιαστεί, ενώ δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις των επικουρικών που παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Ανοίγει για όλους η πλατφόρμα για την τρίτη δόση εμβολίου

Ο κ. Πλεύρης τόνισε για μία ακόμη φορά, ότι σ’ αυτή τη φάση της πανδημίας έχουμε μία ειδοποιό σημαντική διαφορά και αυτή είναι το εμβόλιο, καθώς «φαίνεται πως κινδυνεύουν 30 φορές λιγότερο οι εμβολιασμένοι από τους ανεμβολίαστους για βαριά νόσηση και εισαγωγή στην ΜΕΘ». Επισήμανε επίσης ότι πάνω από το 80% όσων νοσηλεύονται σήμερα στις ΜΕΘ, είναι ανεμβολίαστοι.

Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε, ανοίγει από την Παρασκευή η πλατφόρμα για όλους τους ενήλικες άνω των 18 ετών, ώστε να κλείσουν ραντεβού για να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου, εφόσον έχουν περάσει έξι μήνες από τον πρώτο εμβολιασμό τους.

Click4more: Κορονοϊός: «Ίλιγγος» με 6.700 νέα κρούσματα – Τα 1.329 στην Αττική, πάνω από 1.000 στη Θεσσαλονίκη, «κοντεύει» και η Θεσσαλία

Όπως είπε, «για όσους έχουν περάσει έξι μήνες από τον πρώτο εμβολιασμό, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος» και γι’ αυτό θα πρέπει να σπεύσουν για την αναμνηστική τρίτη δόση του εμβολίου.

Ο ίδιος τόνισε τέλος, ότι το 73% σχεδόν των ενηλίκων στην χώρα μας έχει ήδη εμβολιαστεί, και πρόσθεσε για μία ακόμη φορά, ότι δεν θα πάμε σε περιοριστικά μέτρα όπως αυτά που είχαν εφαρμοστεί στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας.

Δείτε τις ανακοινώσεις του Θάνου Πλεύρη

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες αρχείου: Reuters.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις