Στην Ελλάδα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το Πρότυπο Πιστοποίησης κατά του Εκφοβισμού.
Δόθηκε στη δημοσιότητα σε πρώτη πανευρωπαϊκή παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στις 26 Οκτωβρίου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων και με συνεργαζόμενους φορείς το «Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά του Εκφοβισμού», «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και την EUROCERT.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Ξεκινώντας από την Ελλάδα, στοχεύουμε το Πρότυπο να αποτελέσει έναν πολύτιμο χάρτη στο ταξίδι για την καταπολέμηση του εκφοβισμού σε όλη την Ευρώπη. Οι προκλήσεις είναι μεγάλες. Το Πρότυπο αποτελεί κομβικό σημείο για τη διαμόρφωση της λύσης, καθώς προσφέρει μία σαφή διαδικασία και συγκεκριμένα μέσα για σχολεία και μη εκπαιδευτικούς οργανισμούς στον αγώνα για την καταπολέμηση του εκφοβισμού» τόνισε ο κ. Κώστας Γιαννόπουλος, Πρόεδρος του Οργανισμού Το Χαμόγελο του Παιδιού και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Εκφοβισμού.
Αναφερόμενος στη στήριξη που δόθηκε απ’ όλες τις πλευρές ο κ. Γιαννόπουλος τόνισε: «Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων υποστηρίζει ενεργά αυτή και πολλές άλλες από τις προσπάθειές μας, πάντα δίπλα μας στον αγώνα για την υπεράσπιση των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Έχουμε την τιμή να έχει θέσει υπό την αιγίδα του τη σημερινή εκδήλωση. Ακόμη, είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος που σε συνεργασία με την EUROCERT έχουμε φθάσει σήμερα στο σημείο να μπορούμε να παρουσιάζουμε το Πρότυπο Πιστοποίησης κατά του Εκφοβισμού».
Επιστημονική επισκόπηση του προβλήματος του εκφοβισμού πραγματοποίησε ο κ. Στέφανος Αλεβίζος, Ψυχολόγος (M.Ed., PhDc) στο Εθνικό Κέντρο Για Τις Εξαφανίσεις & τα Παιδιά Θύματα Εκμετάλλευσης του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», από όπου διαπίστωσε μεταξύ άλλων ότι: «Ο εκφοβισμός χαρακτηρίζεται πλέον από ερευνητές ως πρόβλημα δημόσιας υγείας, γιατί διαπιστώνεται ότι ενήλικες με ιστορικό εκφοβισμού στην παιδική τους ηλικία, σε μεγαλύτερη ηλικία εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης, ψυχοκοινωνικές δυσκολίες, θλιμμένη διάθεση & αίσθηση ανασφάλειας, ψυχοσωματικές δυσκολίες και υψηλότερα επίπεδα άγχους, διατροφικές διαταραχές και το χειρότερο αυτοκτονικές σκέψεις.»
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σημασία και προοπτικές
Την άποψή του για το θέμα του εκφοβισμού εξέφρασε και ο κ. Τάκης Θεοφανόπουλος, Eντεταλμένος Σύμβουλος της EUROCERT, δηλώνοντας μεταξύ άλλων: «Η σημερινή εκδήλωση σηματοδοτεί την εκκίνηση μίας πανευρωπαϊκής προσπάθειας για την καταπολέμηση του εκφοβισμού, η οποία είναι ελληνικής έμπνευσης και πρωτοβουλίας. Το φαινόμενο του εκφοβισμού και της βίας στους ανηλίκους, όχι μόνον στα σχολεία, θα μπορούσε να ονομαστεί ως ο “εμφύλιος πόλεμος” ο οποίος λαμβάνει χώρα μεταξύ ανηλίκων που ανήκουν ή φοιτούν στην ίδια εκπαιδευτική οντότητα και δεν έχει θύματα και θύτες, γιατί και οι θύτες είναι και αυτοί ιδιόμορφα θύματα».
Αναφερόμενος στο Πρότυπο Πιστοποίησης κατά του Εκφοβισμού ο κ. Θεοφανόπουλος ανέφερε ότι: «Είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας κοινωνικών επιστημόνων από πολλές χώρες της Ευρώπης, μέλη του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Εκφοβισμού (European Antibullying Network – ΕΑΝ) και της EUROCERT, ενώ αποτελεί διεθνή καινοτομία για την αντιμετώπιση αυτού του πολύπλοκου φαινομένου.
Το Πρότυπο κωδικοποιεί τις απαιτήσεις, τις οποίες θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη μία Οργανωμένη Δομή, να τις εντάσσει σε ένα Σύστημα Διαχείρισης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη και στη διαμόρφωση ενός συνεκτικού πλαισίου αντιμετώπισης του εκφοβισμού.
Το Πρότυπο, παρέχει τη δυνατότητα σε σχολεία ή άλλες Οργανωμένες Δομές τυπικής ή άτυπης εκπαίδευσης, εφόσον το εφαρμόσουν, να ζητήσουν την αξιολόγησή τους από το ΕΑΝ και την EUROCERT και να πιστοποιηθούν, έχοντας τη δυνατότητα μετά από αυτό, να χρησιμοποιούν το Ευρωπαϊκό Σήμα Πιστοποίησης κατά του Εκφοβισμού».