Κόσμος

Κορονοϊός – Εμβόλια: Pfizer αντί Moderna συνιστούν για τους κάτω των 30 οι αρχές στη Γαλλία

Εμβολιασμό κατά του κορονοϊού με το προϊόν της Pfizer και όχι της Moderna, όταν αυτό είναι δυνατό, συνιστά η υπηρεσία δημόσιας υγείας στη Γαλλία σε όσους είναι κάτω των 30 ετών, καθώς αυτό της Moderna ενέχει συγκριτικά μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων.

Η Ανώτατη Αρχή Υγείας (HAS) στη Γαλλία, η οποία παρέχει συμβουλές για τον τομέα της υγείας, αλλά δεν έχει την αρμοδιότητα να απαγορεύει ή να δίνει άδεια σε φάρμακα και σκευάσματα, επικαλέστηκε «πολύ σπάνιο» κίνδυνο εμφάνισης μυοκαρδίτιδας, βασιζόμενη σε πρόσφατα στοιχεία για το εμβόλιο της Moderna κατά του κορονοϊού και σε μια γαλλική έρευνα που δημοσιεύθηκε χθες Δευτέρα, 8 Νοεμβρίου.

«Στον πληθυσμό ηλικίας κάτω των 30 ετών ο κίνδυνος αυτός φαίνεται να είναι περίπου πέντε φορές μικρότερος με το εμβόλιο Comrinaty της Pfizer σε σχέση με το Spikevax της Moderna», ανέφερε η HAS στη σύστασή της που δημοσιεύθηκε χθες.

Πιο αμυντική στάση απέναντι στο εμβόλιο της Moderna έχουν υιοθετήσει οι αρχές και σε άλλες χώρες -περιλαμβανομένων του Καναδά, της Φινλανδίας και της Σουηδίας- λόγω των ανησυχιών για το ενδεχόμενο εμφάνισης προβλημάτων στην καρδιά μεταξύ των νέων.

EMA: Τα οφέλη από τα mRNA εμβόλια ξεπερνούν τους κινδύνους

Ωστόσο, για την επαναληπτική δόση σε όλους τους ενήλικες άνω των 18 ετών, τουλάχιστον έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ενέκρινε τον προηγούμενο μήνα το εμβόλιο της Moderna.

Ο ΕΜΑ νωρίτερα φέτος είχε εντοπίσει πιθανή σύνδεση μεταξύ της μυοκαρδίτιδας, μιας πολύ σπάνιας φλεγμονώδους νόσου, και των εμβολίων κατά της covid-19 της Pfizer και της Moderna.

Ωστόσο ο ΕΜΑ είχε τονίσει ότι τα οφέλη από τα δύο αυτά εμβόλια ξεπερνούν τους κινδύνους, απηχώντας τις απόψεις των αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Για τους ενήλικες άνω των 30 ετών η HAS συνιστά ξεκάθαρα να ανοσοποιούνται με το εμβόλιο της Moderna, επισημαίνοντας ότι η αποτελεσματικότητά του είναι κατά τι υψηλότερη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πέφτει η δημοτικότητα του Ντόναλντ Τραμπ – Ασυγχώρητη για τους Αμερικάνους η κόντρα με το Χάρβαρντ
Αντίθετοι με τον έλεγχο των μουσείων, οι περισσότεροι Αμερικάνοι - Τα τρία τέταρτα των ψηφοφόρων θεωρούν πως ο Ντόναλντ Τραμπ δεν πρέπει να θέσει υποψηφιότητα για τρίτη θητεία
Ντόναλντ Τραμπ 1
Μετωπική Τραμπ – Χάρβαρντ: Το πανεπιστήμιο κατέθεσε αγωγή κατά της κυβέρνησης για το «πάγωμα» της χρηματοδότησης
Το Πανεπιστήμιο κατηγορεί τον αμερικανό πρόεδρο ότι χρησιμοποιεί το «πάγωμα» των ομοσπονδιακών χρηματοδοτήσεων ως μέσο για να πάρει τον έλεγχο ακαδημαϊκών αποφάσεων στο Χάρβαρντ
Φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ