Το πιστοποιητικό εμβολιασμού πρέπει να έχει ημερομηνία λήξης, υποστήριξε ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, ωστόσο αυτή θα πρέπει να είναι για 10 μήνες ή 1 χρόνο μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού και όχι σε «ακρότητες τύπου 6-7 μήνες», όπως είπε ο ίδιος.
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, συμφωνεί με το να οριστεί ημερομηνία λήξης στο πιστοποιητικό εμβολιασμού αλλά σε βάθος χρόνου για να μην πιέζεται ο κόσμος να κάνει την ενισχυτική δόση του εμβολίου.
Παρόλα αυτά, υποστήριξε ότι είναι σημαντική να χορηγηθεί ενώ είπε ότι για όποιον αισθάνεται ανασφαλής με την έξαρση της πανδημίας, θα πρέπει να του επιτραπεί να εμβολιαστεί ακόμα και πριν το πέρας του εξαμήνου.
«Αν και οι περισσότεροι καλύπτονται επαρκώς για έξι μήνες μετά την 2η δόση, δεν θα πάθει κάποιος κάτι αν εμβολιαστεί με την αναμνηστική δόση στους 5 μήνες.Έχουμε διαθεσιμότητα σε εμβόλια για να του προσφέρουμε αυτή τη δυνατότητα», τόνισε ο κ. Μανωλόπουλος.
Παράλληλα, ο καθηγητής σημείωσε ότι είναι ανάγκη να εντατικοποιηθούν οι εμβολιασμοί στην τρίτη ηλικία λέγοντας πως «πρέπει να τους πείσουμε πηγαίνοντας μέχρι και στα καφενεία».
Ψαλτοπούλου: «Είμαστε σε πόλεμο – Πώς μπορούμε να περιορίσουμε την πανδημία»
Η καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής Ιατρικής Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, επισήμανε ότι υπάρχει μεγάλη πίεση στον ιατρονοσηλευτικο προσωπικό, φαινόμενο το οποίο δεν υπάρχει μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, λόγω της νέας έξαρσης της πανδημίας.
«Χρειαζόμαστε περισσότερο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό», τόνισε η κ. Ψαλτοπούλου και σημείωσε δραματικά ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο με τον κορονοϊό. Παρέθεσε δε, 4 τρόπους για να μπορέσει να ελεγχθεί η έξαρση της πανδημίας:
- Πιο συχνά τεστ
- Αύξηση στον εμβολιασμό των 60 και άνω
- Περισσότερο χρήση μάσκας
- Κοινωνική αποστασιοποίηση για την οποία υπάρχουν πολλοί τρόποι, όχι μόνο το lockdown