Κόσμος

Νότια Αφρική: Πέθανε ο Φρεντερίκ Ντε Κλερκ, ο πρόεδρος που απελευθέρωσε τον Νέλσον Μαντέλα

Ο τελευταίος πρόεδρος του καθεστώτος του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική, αλλά κυρίως εκείνος που αποφυλάκισε τον Νέλσον Μαντέλα, πέθανε σήμερα (11.11.2021). Ο Φρεντερίκ Ντε Κλερκ ήταν 85 ετών.

Ο Φρεντερίκ Ντε Κλερκ είχε «μοιραστεί» το Νόμπελ Ειρήνης το 1993 με τον Νέλσον Μαντέλα.

Πέρασε στην ιστορία όχι μόνο γιατί απελευθέρωσε τον «Μαντίμπα» (σ.σ. όπως αποκαλούσε η φυλή του τον Νέλσον Μαντέλα) αλλά γιατί έγινε εκείνος που έβαλε τέλος στο καθεστώς του απαρτχάιντ και υποστήριξε τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στη Νότια Αφρική και την ισότητα των πολιτών, ανεξάρτητα από το χρώμα τους.

Ο Φρεντερίκ Ντε Κλερκ, ο τελευταίος πρόεδρος του καθεστώτος του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική και βασικός πρωταγωνιστής της μετάβασης της χώρας του στη δημοκρατία, απεβίωσε.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το «bromance» Τραμπ – Μασκ περνάει κρίση: Από την κόντρα, στην αλληλοϋποστήριξη και από τον διορισμό στην παραίτηση
Πώς από πολιτικοί «αντίπαλοι» και επικριτές, Τραμπ και Μασκ ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν μία πανίσχυρη κυβέρνηση στις ΗΠΑ, η οποία μέσα σε λίγους μήνες περνάει «κρίση»
Ο Έλον Μασκ και ο Ντόναλντ Τραμπ
Στο αρχείο με απόφαση Ντόναλντ Τραμπ οι κατηγορίες για διαφθορά σε βάρος του δημάρχου της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς
Το υπουργείο κατηγορείται ότι «παζάρεψε» την παύση της δίωξης του δημάρχου, με αντάλλαγμα τη δέσμευσή του ότι θα αντιμετωπίσει την παράτυπη μετανάστευση
Ο Έρικ Άνταμς