Η αύξηση των εμβολιασμένων κατά του κορονοϊού που νοσηλεύονται προκαλούν μεγάλη ανησυχία στους ειδικούς, τόσο για την πορεία της πανδημίας, όσο και για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της μετάλλαξης Δέλτα. Η μείωση της προστατευτικότητας των εμβολίων μετά το 6μηνο είναι πιθανό, όπως λένε, να φέρει “κύμα θανάτων” το επόμενο διάστημα.
Η ανησυχητική διαπίστωση φέρνει στο τραπέζι των επιστημονικών εισηγήσεων την ανάγκη της υποχρεωτικότητας για την τρίτη δόση, τουλάχιστον στις ηλικίες άνω των 65 ετών, για την πρόσβασή τους σε κλειστούς χώρους. Οι ειδικοί κρούουν καμπανάκι κινδύνου κρούουν σχετικά με τις νοσηλείες των εμβολιασμένων “σκαρφαλώνουν” επικίνδυνα, προσθέτοντας επιπλέον πίεση στα νοσοκομεία, τα οποία κατακλύζονται ήδη από ανεμβολίαστους.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Από πρόσφατες μελέτες -μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και μελέτη του ΕΚΠΑ- έχει αποδειχθεί πως η προστατευτικότητα των εμβολίων μετά τους 6 μήνες, μειώνεται στο 50% έναντι του ιδιαίτερα μολυσματικού στελέχους Δέλτα.
Έτσι, παράλληλα με την προσπάθεια επέκτασης των ποσοστών εμβολιασμού στους ηλικιωμένους, οι υγειονομικές υπηρεσίες επικεντρώνονται τώρα και στην αύξηση των εμβολιασμών της αναμνηστικής δόσης στην ίδια ομάδα.
Ανησυχία για την αύξηση στους θανάτους
Ακόμη πιο ανησυχητική είναι η αυξητική τάση στους θανάτους που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες, τόσο στην Ευρώπη όσο και στη χώρα μας. Από τα περίπου 300 θανατηφόρα κρούσματα κατά εβδομαδιαίο μέσο όρο πριν από ένα μήνα, φτάσαμε αυτήν την εβδομάδα στα 453 στον κινούμενο μέσο όρο, ενώ την Κυριακή σε μία μόνο μέρα οι θάνατοι άγγιξαν τους 80.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο διευθυντής της Μονάδας Εναντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου “Παπαγεωργίου” της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος, λέει στο iatropedia.gr:
“Τις τελευταίες μέρες, μέσα στο τέταρτο κύμα έρχεται ένα άλλο κύμα με τους θανάτους. Γιατί, όπως είδατε, ενώ είχαμε φτάσει 25 – 30 απώλειες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, φτάσαμε τώρα στους 60 με 70 θανάτους, μέσα στο τέταρτο κύμα. Το οποίο δεν ελέγχθηκε αν το δείτε σε κρούσματα. Αυτό συμβαίνει όχι μόνο από τους ανεμβολίαστους, αλλά επειδή έχει χάσει την προστατευτική αξία το εμβόλιο. Γιατί υπάρχουν οι ανεμβολίαστοι, αλλά υπάρχουν πλέον και οι εμβολιασμένοι, μέσα στους 530 ασθενείς που υπάρχουν στις ΜΕΘ”, σημειώνει ο ίδιος.
Για την διάψευση των επιστημονικών προσδοκιών που έφερε η εμφάνιση και ραγδαία επέκταση της παραλλαγής Δέλτα, μίλησε και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Δευτέρας (15/11) για την πορεία των εμβολιασμών:
“Η εμφάνιση και ραγδαία επέκταση της παραλλαγής Δέλτα προκάλεσε ανατροπή πολλών θεμάτων που θεωρούντο δεδομένα και μείωσαν το αρχικό κλίμα του ενθουσιασμού. Η αρχική αισιόδοξη άποψη από επιστημονικές μελέτες, ότι τα εμβόλια μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντική μείωση ή και εξαφάνιση του ιού και με αυτόν τον τρόπο να διακοπεί η διασπορά, που αποτελεί και το σημαντικότερο στόχο για την επίτευξη της συλλογικής ανοσίας, αυτό δεν έγινε. Δεν ανταποκρίθηκε στην πραγματικότητα. Φαίνεται ότι ο ιός θα παραμείνει μαζί μας”, ανέφερε.
Αυξάνονται οι νοσηλείες εμβολιασμένων
Η αύξηση στις νοσηλείες των εμβολιασμένων είναι προφανής και οφείλεται στην πτώση των ποσοστών ανοσίας σε ηλικιωμένους και ανθρώπους που δεν αναπτύσσουν ισχυρή ανοσολογική απόκριση, λόγω υποκείμενων νοσημάτων (ανοσοκατεσταλμένοι κ.α.).
Εάν ανατρέξει κανείς στα στοιχεία που δημοσιεύουν καθημερινά οι Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας μπορεί εύκολα να διαπιστώσει το πρόβλημα που αναφύεται, αν και η προστασία του εμβολίου παραμένει σε πολύ υψηλά ποσοστά στη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο, σε σύγκριση με τους ανεμβολίαστους.
Στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Μακεδονίας -περιοχή που μαστίζεται από την πανδημία- πριν από ένα μήνα, δηλαδή στις 15 Οκτωβρίου, οι εμβολιασμένοι σε κλίνες υψηλής ροής οξυγόνου (high flow oxygen) ήταν σε ποσοστό 10%, ενώ σήμερα είναι στο 20% του συνόλου. Στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της ίδιας ΥΠΕ, πριν από ένα μήνα οι εμβολιασμένοι καταλάμβαναν το 5,8% και σήμερα είναι στο 10,4%.
Στην 4η ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης, που επίσης υποφέρει από τις δραματικές επιπτώσεις του τέταρτου κύματος, στις 15 Οκτωβρίου οι εμβολιασμένοι που νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ ήταν στο 8,77% του συνόλου των ασθενών και σήμερα είναι στο 16%.
Στα νοσοκομεία της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, από τους 276 νοσηλευόμενους συνολικά, οι εμβολιασμένοι καταλαμβάνουν στις απλές κλίνες το 39,5%, στις ΜΕΘ το 7% και στους θανάτους το 7%.
“Πλέον εμείς στην πρώτη γραμμή, βλέπουμε και πολλούς εμβολιασμένους να μολύνονται και μάλιστα να κάνουν και διηθήσεις, να νοσούν βαριά δηλαδή. Και κάποιοι από αυτούς ακολουθούν τον δρόμο της εντατικής”, λέει ο εντατικολόγος του “Παπανικολάου” Νίκος Καπραβέλος και συνεχίζει:
“Είναι βέβαια μικρό το ποσοστό των εμβολιασμένων που φτάνουν στην εντατική, όμως, μολύνονται. Οπότε για να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των εμβολιασμένων είναι απαραίτητη αυτή τη στιγμή η τρίτη δόση για να πούμε ότι ελέγχουμε την πανδημία. Γιατί δεν είναι μόνο οι ανεμβολίαστοι πια το πρόβλημα. Είναι και αυτοί που η προστασία τους είναι πάρα πολύ μικρή, γιατί μολύνονται και μεταδίδουν και αρρωσταίνουν και διογκώνουν το πρόβλημα. Μπορεί να μην κινδυνεύουν τόσο πολύ όσον αφορά τη σοβαρότητα της νόσου και τη θανατηφόρα έκβαση, γιατί όλα τα εμβόλια προφυλάσσουν από την κύρια νόσο, δηλαδή από τη σοβαρότητα της νόσου και από το να χάσουν τη ζωή τους. Όμως, η ολοκλήρωση του εμβολιασμού βοηθάει και στη διασπορά”, σημειώνει.
Σκέψεις για “μοντέλο Γαλλίας” στους άνω των 60 – 65
Στο τραπέζι των αποφάσεων, τόσο από την πλευρά των επιστημόνων, όσο και της κυβέρνησης, βρίσκεται πλέον η σκέψη να εφαρμοστεί και στη χώρα μας το μοντέλο που εφαρμόζει η Γαλλία, δηλαδή η αναμνηστική δόση του εμβολίου να γίνει υποχρεωτική για τους άνω των 65 ετών, ώστε να μπορούν να διατηρήσουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους, το οποίο θα τους διασφαλίζει την πρόσβασή τους στους κλειστούς χώρους . Στη συγκεκριμένη χώρα θα εφαρμοστεί από τον Δεκέμβριο.
Στο θέμα αναφέρθηκε τη Δευτέρα, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος: «Αυτό στην Ελλάδα δεν εφαρμόζεται ακόμη, θα μπορούσαμε να το εξετάσουμε», δήλωσε και πρόσθεσε πως υπάρχουν χώρες που έχουν πετύχει στους άνω των 60 ετών ποσοστά εμβολιασμού άνω του 90% ή ακόμη και 98%, όταν στη χώρα μας σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα είμαστε στο 80%.
“Αυτή η διαφορά των 15 – 20 μονάδων είναι καθοριστική για να έχουμε μια πιο ήπια εξέλιξη της πανδημίας σε αυτούς τους δύσκολους χειμερινούς μήνες», πρόσθεσε συμπληρώνοντας πως οι εμβολιασμένοι με φθίνοντα αντισώματα, «είναι περίπου 450.000 στους άνω των 60 ετών που έχουν κάνει και την τρίτη δόση. Πρέπει να αυξηθούν, να φθάσουμε το 1 – 1,2 εκατομμύριο”, κατέληξε.
Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr