Κόσμος

Ισπανία: Απονεμήθηκε μερική χάρη στην Χουάνα Ρίβας που είχε καταδικαστεί για την απαγωγή των παιδιών της

Έχοντας καταδικαστεί για την απαγωγή των παιδιών της σε μια υπόθεση που συγκλόνισε την Ισπανία, η Χουάνα Ρίβας είδε την ποινή της να μειώνεται χάρη στη μερική χάρη που της απένειμε σήμερα η κυβέρνηση, επιτρέποντάς της, επιπλέον, να ανακτήσει το δικαίωμα γονικής μέριμνας.

Η κυβέρνηση «έλαβε υπόψη της το συμφέρον των παιδιών της και τις συνθήκες, τις οποίες αυτή η γυναίκα χρειάστηκε να αντιμετωπίσει, όταν έλαβε αυτές τις αποφάσεις για τις οποίες καταδικάστηκε», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Ιζαμπέλ Ροντρίγκεθ.

Αυτό το μέτρο της απονομής «μερικής χάριτος» μειώνει σε ένα έτος και τρεις μήνες την ποινή φυλάκισης των δυόμιση ετών, στην οποία καταδικάστηκε η Χουάνα Ρίβας και άρει την απόσυρση της επιμέλειας, αντικαθιστώντας την ποινή με 180 ημέρες κοινωφελούς εργασίας.

Η Χουάνα Ρίβας διέφυγε τον Μάιο του 2016 με τα δύο παιδιά της από τη Σαρδηνία, στην Ιταλία, όπου διέμενε με την οικογένειά της για να βρει καταφύγιο στην Ισπανία. Εκεί κατέθεσε μήνυση για ενδοοικογενειακή βία, κατηγορίες που αρνήθηκε ο σύντροφός της Φραντσέσκο Αρκούρι.

Στη μήνυσή της περιέγραφε πως βίωνε μια κόλαση, λέγοντας πως ο σύντροφός της «την έκλεινε σε ένα δωμάτιο για ώρες» και «τη χτυπούσε» κι ότι το μεγαλύτερο από τα παιδιά της «είχε υποφέρει πολύ και ήταν μάρτυρας πολλών πραγμάτων».

Ένας ψυχολόγος που όρισε η δικαιοσύνη για να εξετάσει το παιδί είχε πει πως δεν είχε βρει κανένα ίχνος ψυχικού τραύματος.

Μια υπόθεση που συγκλόνισε την Ισπανία

Η δικαστική μάχη γύρω από τα παιδιά του ζευγαριού είδε το φως της δημοσιότητας τον Ιούλιο του 2017, όταν ένα ισπανικό δικαστήριο διέταξε τη Χουάνα Ρίβας να παραδώσει τα παιδιά της στον πρώην σύντροφό της.

Αρνούμενη να το κάνει, κρύφτηκε για έναν μήνα, προτού παραδοθεί στην αστυνομία. Πολλοί Ισπανοί εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους προς εκείνη, γράφοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «η Χουάνα βρίσκεται στο σπίτι μου».

Η υπόθεση δίχασε την Ισπανία, όπου η μάχη κατά της σεξιστικής βίας αποτελεί προτεραιότητα, καθώς ορισμένοι επέκριναν τη μητέρα, διότι αρνήθηκε να υπακούσει σε μια δικαστική απόφαση και άλλοι την υπερασπίζονταν υποστηρίζοντας πως ο πατέρας είχε καταδικαστεί για ενδοοικογενειακή βία το 2009.

Πρόκειται για μια «πράξη δικαιοσύνης και επανόρθωσης», έγραψε σε μήνυμά της στο Twitter η υπουργός Ισότητας Ιρένε Μοντέρο, που επιτρέπει να «καλυφθεί το κενό» μεταξύ μιας ανεπαρκούς νομοθεσίας, σύμφωνα με την ίδια, και της κατάστασης «μιας μητέρας που προστάτευε τα παιδιά της από την έμφυλη βία».

Τον Απρίλιο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας μείωσε την ποινή κάθειρξης σε βάρος της Χουάνα Ρίβας ύψους 5 ετών σε δυόμιση έτη, κρίνοντας πως, αν και είχε απαγάγει δύο παιδιά, διέπραξε ένα μονάχα έγκλημα και όχι δύο, όπως είχε αποφασιστεί πρωτοδίκως.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το «αντίο» του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στον Πάπα Φραγκίσκο - «Πιστός φίλος, συνοδοιπόρος και συμπαραστάτης της Ορθοδοξίας»
«Τα δώδεκα χρόνια της παποσύνης του στάθηκε γνήσιος φίλος της Ορθοδοξίας, γνήσιος φίλος των ελαχίστων αδελφών του Κυρίου, άφησε ένα παράδειγμα ταπεινώσεως και αδελφικής αγάπης. Θα τον ενθυμούμεθα πάντοτε» δήλωσε ο Βαρθολομαίος
Ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος το 2014
Ισημερινός: Έσυραν έναν Βρετανό έξω από αστυνομικό τμήμα που κατηγορούνταν για φόνο και τον έκαψαν ζωντανό
Μια ομάδα ντόπιων που ζητούσε δικαιοσύνη εισέβαλε στο αστυνομικό τμήμα, άρπαξε τον άντρα και τον έσυρε στο καταφύγιο άγριας ζωής Cuyabeno, όπου τον έκαψε ζωντανό
Αστυνομία Ισημερινού