Κυριακή, 24 Νοε.
10oC Αθήνα

Το Μινιόν «αναβιώνει»: Πότε ξεκινούν οι εργασίες από τον νέο ιδιοκτήτη

Το Μινιόν «αναβιώνει»: Πότε ξεκινούν οι εργασίες από τον νέο ιδιοκτήτη

Εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, καφέ, χώρους γραφείων, αλλά και διαμερίσματα, για τα οποία θα δαπανηθούν περί τα 50 εκατ. ευρώ, προβλέπει η νέα ανάπτυξη του κτιρίου έκτασης 16.000 τ.μ που κάποτε στέγαζε το ιστορικό Μινιόν.

Το κτίριο περιέρχεται στην εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Dimand, η οποία συμφώνησε να καταβάλλει περί τα 25 εκατ. ευρώ, για να αποκτήσει το ποσοστό που ανήκε στη Folli Follie, αποτελώντας το υψηλότερο τίμημα έναντι των υπόλοιπων επενδυτών που διεκδικούσαν το κτίριο.

Με πληροφορίες του newsit.gr από την εταιρεία, έμφαση θα δοθεί στις εμπορικές δραστηριότητες και την εστίαση, αλλά και στη δημιουργία σύγχρονων γραφειακών χώρων και πολυτελών διαμερισμάτων.

Στόχο της Dimand αποτελεί η ανάδειξη του ιστορικού κτιρίου σε ελκυστικό προορισμό, κάτι που με τη σειρά του θα συμβάλει στην αναβίωση της Πατησίων και της ευρύτερης περιοχής του κέντρου των Αθηνών.

Οι συζητήσεις και τα πρώτα αρχιτεκτονικά σχέδια για τη δημιουργία χώρων μικτής χρήσης, έχουν ήδη ξεκινήσει, αν και θα προηγηθούν εργασίες αναστήλωσης του κτιρίου. Στην παρούσα φάση, «τακτοποιούνται» οι όποιες εκκρεμότητες για την οριστικοποίηση της συναλλαγής.

Να σημειωθεί, ότι προσφορές για την απόκτηση του ποσοστού που ανήκε στη Folli Follie κατέθεσαν τέσσερα επενδυτικά σχήματα.

Από τη μαγεία των Χριστουγέννων στην πυρκαγιά και το άδοξο τέλος

Υπενθυμίζεται, ότι το ΜΙΝΙΟΝ ήταν πολυκατάστημα στη γωνία των οδών Πατησίων και Βερανζέρου στην Αθήνα, κοντά στην Πλατεία Ομονοίας. Το πρώτο περίπτερο με το όνομα Μινιόν ίδρυσε ο επιχειρηματίας Γιάννης Γεωργακάς με έναν συνέταιρο το 1934. Τη δεκαετία του 1950, σημειώθηκε ραγδαία ανάπτυξη, δημιουργώντας ένα μεγάλο πολυκατάστημα που διέθετε 120.000 είδη και απασχολούσε 1.000 άτομα προσωπικό. 

Η ανοδική πορεία ανεκόπη όταν εν μέσω εορτών, στις 19 Δεκεμβρίου 1980 σημειώθηκε εμπρησμός, στο πλαίσιο ενός γενικότερου κινήματος της εποχής για καταστροφή των μεγάλων εμπορικών καταστημάτων, καθώς ταυτόχρονα με τη φωτιά στο ΜΙΝΙΟΝ, εμπρησμός είχε γίνει και στο άλλο μεγάλο κατάστημα το Κατράντζος. 

Τρία χρόνια αργότερα, το 1983, με τραπεζικά δάνεια, ο ιδιοκτήτης του επαναλειτούργησε το ΜΙΝΙΟΝ, όμως πάνω στην 15ετία, τα υπερβολικά χρέη που σχηματίστηκαν, ήταν η αιτία για να κρατικοποιηθεί. Το πολυκατάστημα δεν παρουσίασε κέρδη μέχρι το 1990 και το 1991 περιήλθε ξανά στα χέρια του Γεωργακά.

Το ΜΙΝΙΟΝ διέθετε όλη τη γκάμα που έχει ένα μεγάλο πολυκατάστημα, όμως, παλιότερες γενιές θυμούνται έντονα την εορταστική περίοδο, όταν ο τελευταίος όροφος αποτελούσε τόπο μαγείας για τα μικρά παιδιά, αφού στολιζόταν χριστουγεννιάτικα και ο ίδιος ο κ. Γεωργακάς ντυμένος Άγιος Βασίλης κερνούσε τα παιδιά καραμέλες.

Μετά τη διακοπή λειτουργίας, το 1998, το Μινιόν αποκτήθηκε από την Elmec Sports, της οικογένειας Φάις, που αρχικά σχεδίαζε να το επαναλειτουργήσει ως πολυκατάστημα. Μετά την πώληση της Elmec στον όμιλο Folli Follie, το κατάστημα πέρασε στην Folli Follie Holdings S.A., η οποία παρόλο που εξέτασε πολλά σχέδια για την αξιοποίησή του, μεταξύ των οποίων να το μετατρέψει σε κατάστημα ή να το νοικιάσει στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ωστόσο δεν έκανε κανένα απ’ αυτά πράξη. Η μοναδική κίνηση που έγινε στο εγκαταλελειμμένο κτίριο όλα αυτά τα χρόνια, ήταν το 2016, όταν κατόπιν διαγωνισμού, καλύφθηκε με ένα έργο ζωγραφικής.

Το επόμενο σχέδιο της Dimand

Να σημειωθεί, ότι μετά την απόκτηση του ακινήτου που στέγαζε το Μινιόν, την ερχόμενη Πέμπτη, η Dimand αναμένει τα αποτελέσματα από τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της Αμερικανικής Βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης.

Στο εν λόγω ακίνητο υπάρχουν προοπτικές για να αναπτυχθεί μία μεγάλη επένδυση, που η αγορά τη συγκρίνει με την επένδυση στο Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού, αποκαλώντας την «μικρό Ελληνικό».   

Το έργο, θα αποτελέσει έργο «πνοής» για την κρητική κοινωνία.

Τελευταίες ειδήσεις