Τρίτη, 26 Νοε.
15oC Αθήνα

Κορονοϊός: Η πανδημία μπορεί να αυξήσει τις νέες μολύνσεις και τους θανάτους από AIDS

Κορονοϊός: Η πανδημία μπορεί να αυξήσει τις νέες μολύνσεις και τους θανάτους από AIDS

Οι νέες μολύνσεις και οι θάνατοι από HIV/AIDS μπορεί να αυξηθούν καθώς η πανδημία του κορονοϊού διατάραξε τα προληπτικά μέτρα, δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της UNAIDS Ουίνι Μπιανγίμα σε συνέντευξη που μεταδίδεται σήμερα στη διάσκεψη Reuters Next.

Η Μπιανγίμα, που είναι επίσης βοηθός γενική γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε πως ιδιαίτερα κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, λιγότεροι άνθρωποι επέλεξαν να υποβληθούν σε τεστ και μερικοί εγκατέλειψαν τη θεραπεία λόγω μεγάλης αναμονής στις κλινικές ή άλλων μέτρων δημόσιας ασφάλειας που εμπόδισαν την πρόσβαση σε προληπτικά μέτρα.

“Αναμένουμε όντως ότι τα επόμενα χρόνια μπορεί να δούμε περισσότερους θανάτους, μπορεί να δούμε περισσότερες νέες μολύνσεις ως αποτέλεσμα αυτών των διαταραχών”, είπε σε προηχογραφημένη συνέντευξη που μεταδόθηκε από το World AIDS Day.

Η Μπιανγίμα είπε πως ο εθνικισμός των εμβολίων, όπου πλούσιες χώρες αγοράζουν εμβόλια και φτωχές αφήνονται να περιμένουν, ήταν “ένα από τα πιο θλιβερά σημεία του πού βρισκόμαστε”.

Καθώς πλούσιες χώρες συσσώρευσαν εμβόλια, λίγο πάνω από το 7% του πληθυσμού της Αφρικής μόλις έχει εμβολιαστεί πλήρως, σύμφωνα με το πρόγραμμα Our World in Data στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν πως το γεγονός αυτό μπορεί να ήταν έναν παράγοντας για την εμφάνιση της Όμικρον, της νέας παραλλαγής που ανακαλύφθηκε πρώτα στη νότια περιοχή της αφρικανικής ηπείρου και έχει προκαλέσει συναγερμό για το ενδεχόμενο τα εμβόλια να μην είναι αποτελεσματικά απέναντί της.

“Δεν είναι σύμπτωση για τους περισσότερους από εμάς ότι εμφανίστηκε στην υποσαχάρια Αφρική, όπου υπάρχουν πολλές υποδιαγνωσμένες μολύνσεις HIV, ή άνθρωποι που είναι ανοσοκατεσταλμένοι με HIV”, δήλωσε ο Τζον Μουρ, καθηγητής μικροβιολογίας και ανοσολογίας στο Weill Cornell Medical College στη Νέα Υόρκη, σε μια ξεχωριστή συνέντευξη.

Ο Μουρ είπε πως οι άνθρωποι που είναι ανοσοκατεσταλμένοι δεν μπορούν να απομακρύνουν τη μόλυνση τόσο γρήγορα όσο εκείνοι με υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, και πως μια κάτω του βέλτιστου ανοσοαπόκριση μπορεί να επιτρέψει στον ιό να συνεχίσει να μεταλλάσσεται.

“Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο άλλες παραλλαγές φέρεται να έχουν εμφανιστεί — σε ανοσοκατεσταλμένους ανθρώπους”, είπε.

Η Μπιανγίμα είπε πως η έρευνα δείχνει πως οι άνθρωποι με HIV δεν έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες από άλλους να μολυνθούν με τον SARS-CoV-2 , τον ιό που προκαλεί την COVID-19, αλλά εάν μολυνθούν, αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας.

“Αυτός είναι ο λόγος που για τις αναπτυσσόμενες χώρες με μεγάλο φορτίο HIV, αυτό είναι κρίσιμης σημασίας”, είπε για την πρόσβαση στα εμβόλια κατά της COVID-19.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις