Για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία μίλησε στην εκπομπή “Special Report” του ΑΝΤ1 ο εξ απορρήτων του Ρώσου Προέδρου και εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Νμίτρι Πεσκόφ.
Απόσπασμα της αποκλειστικής συνέντευξης του Νμίτρι Πεσκόφ μεταδώθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου να δηλώνει πως «ιστορικά έχουμε μία πολύ ιδιαίτερη σχέση με την Ελλάδα, μεταξύ των λαών μας, πνευματικά και σε σχέση με την θρησκεία. Και κάθε φορά τρέφουμε μεγάλη ελπίδα για το μέλλον των διμερών μας σχέσεων και έχουμε ένα αρκετά καλό όγκο εμπορίου και οικονομικών σχέσεων, οι οποίες καλυτερεύουν».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στην ερώτηση για το πως θα αξιολογούσε τις ελληνορωσικές σχέσεις, από το 1 έως το 10, ο εξ απορρήτων του Προέδρου Πούτιν δήλωσε «Ίσως να είναι κάπως προσωπικό, αλλά θα έλεγα ότι βρίσκεται κάπου στο 6. Είναι γύρω στο 6 επειδή έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε. Αλλά πρώτα πρέπει να σκεφτούμε το διμερές εμπόριο και την οικονομική συνεργασία, επειδή είναι η καλύτερη ασφάλεια. Θα μας εξασφαλίσει από την δίνη της πολιτικής σκηνής. Ορισμένες φορές αντιμετωπίζουμε (το γεγονός) ότι η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και έχουμε πολύ σοβαρά προβλήματα με αυτούς τους οργανισμούς».
Για το αν υπάρχει χώρος για βελτίωση και συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα και Ρωσία ο κ. Πεσκόφ απάντησε πως «σίγουρα ναι. Προσπαθούμε και είμαστε έτοιμοι για μια περαιτέρω ανάπτυξη της σχέσης με την Ελλάδα, όταν αυτή είναι έτοιμη να το κάνει. Ξέρετε, ο παλιός σας φίλος, η Τουρκία, παρότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ, έχει πολύ ανεπτυγμένες σχέσεις π.χ. στρατιωτικά και σε τεχνικό επίπεδο με τη χώρα μας. Σχεδιάζουμε διμερή έργα μαζί τους, επειδή είναι τόσο κυρίαρχοι ώστε να παίρνουν αποφάσεις, παρά την συμμέτοχη τους στο ΝΑΤΟ, επειδή αυτές εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους».
Αναφορικά με το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400 στην Τουρκία και την απειλή των αμερικανικών κυρώσεων, ανέφερε: «Γνωρίζουμε όλοι ότι η Αμερική αρέσκεται να παίζει το παιχνίδι των κυρώσεων, παρότι ποτέ δεν καταφέρνουν τους στόχους τους και δεν κατάφεραν ποτέ να αλλάξουν τη γνώμη καμίας χώρας. Η δική μας πολιτική είναι να είμαστε ανοιχτοί στις συνεργασίες με διάφορες χώρες, ιδιαίτερα με τους εταίρους μας. Μια τέτοια συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας δεν θα πρέπει να αποτελεί απειλή για μια χώρα, ιδίως για την Ελλάδα. Το σύστημα (S-400) δεν είναι επιθετικό, είναι αμυντικό. 100% αμυντικό».
Μάλιστα προανήγγειλε πως η Ρωσία είναι έτοιμη να παραδώσει στην Τουρκία και δεύτερη πατρίδα S-400, όπως είπε στην Μαρία Σαράφογλου: «Έχουμε συγκεκριμένες συμφωνίες με τους Τούρκους εταίρους μας και το ελπίζουμε. Ναι!»