Η Τουρκία όρισε σήμερα ένα πρώην πρεσβευτή ως ειδικό απεσταλμένο για να εργαστεί για την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Γεωργία ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
“Με την άδεια του προέδρου, ο πρώην πρεσβευτής μας στην Ουάσινγκτον Σερντάρ Κιλίτς θα οριστεί επίσημα ειδικός απεσταλμένος”, δήλωσε ο υπουργός σε μμε στην Τουρκία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Κιλίτς διετέλεσε προηγουμένως ειδικός απεσταλμένος της Τουρκίας στην Ιαπωνία και στον Λίβανο. Τουρκικές και αρμενικές αεροπορικές εταιρίες κατέθεσαν αιτήσεις για πτήσεις τσάρτερ μεταξύ της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας, διευκρίνισε το υπουργείο.
Το υπουργείο Μεταφορών θα αξιολογήσει αυτά τα αιτήματα και νέες πληροφορίες θα υπάρχουν μέσα στις επόμενες ημέρες όσον αφορά τις εταιρίες που θα μπορούν να λειτουργούν, σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου. Τα βήματα προς μια εξομάλυνση θα συνεχιστούν, δήλωσε.
Η Αρμενία και η Τουρκία ουδέποτε σύναψαν επίσημες διπλωματικές σχέσεις. Τα κοινά τους σύνορα είναι κλειστά από τη δεκαετία του 1990. Μια μείζονα διαφορά μεταξύ των δύο χωρών αφορά τη μαζική σφαγή των Αρμενίων (1915-1916) κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Τουρκία αρνείται να αναγνωρίσει ότι επρόκειτο για γενοκτονία και καταδικάζει τη θέση των χωρών που την αναγνωρίζουν ως τέτοια.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι εντάσεις πυροδοτήθηκαν από την υποστήριξη της Τουρκίας στο Μπακού, στον πόλεμο μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας το 2020 για τον έλεγχο της περιοχής του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Ο Τούρκος υπουργός έκανε τη δήλωση αυτή κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Αμπού Ντάμπι. Ο πάγος άρχισε να σπάει στις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων μετά την επίσκεψη τον Νοέμβριο στην Άγκυρα του πρίγκιπα διαδόχου σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζάγιεντ.
Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, μια επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να πραγματοποιηθεί στις 14 και 15 Φεβρουαρίου.