Κυριακή, 20 Οκτ.
17oC Αθήνα

Μετάλλαξη Όμικρον και πληθωρισμός προκαλούν νευρική κρίση: Σε νέα επίπεδα ρεκόρ ηλεκτρικό και φυσικό αέριο

Μετάλλαξη Όμικρον και πληθωρισμός προκαλούν νευρική κρίση: Σε νέα επίπεδα ρεκόρ ηλεκτρικό και φυσικό αέριο

Κάθε ημέρα που περνάει, τόσο αυξάνεται η αβεβαιότητα για την επόμενη χρονιά σε επίπεδο οικονομίας. Δύο είναι οι αστάθμητοι παράγοντες. Ο ένας έχει να κάνει με την πανδημία και ο άλλος με τον πληθωρισμό.

Κοινό χαρακτηριστικό πανδημίας και πληθωρισμού ότι δείχνουν ανθεκτικότητα πολύ μεγαλύτερη και από τις πλέον απαισιόδοξες προβλέψεις. Την ίδια στιγμή οι τιμές στην ενέργεια καλπάζουν προκαλώντας ίλιγγο. Στο ρεύμα άγγιξαν χθες (15.12.2021) τα 350 ευρώ την μεγαβατώρα και στο φυσικό αέριο ξεπέρασαν τα 120 ευρώ.

Χθες ανακοινώθηκαν τα στοιχεία από την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο 11μηνο, τα οποία είναι κάτι περισσότερο από ικανοποιητικά και φωτογραφίζουν μία ανάπτυξη πάνω από 8%.

Το 2021 πάντως κληρονομεί στο νέο έτος δύο μεγάλα προβλήματα. Έναν άγνωστο Χ που ακούει στο όνομα «μετάλλαξη Όμικρον» που κανείς ακόμη δεν γνωρίζει επακριβώς πως θα εξελιχθεί, αλλά τον πληθωρισμό που πλέον οι πάντες εκτιμούν ότι θα είναι μαζί μας τουλάχιστον για όλο το 2022.

Κορυφαίος μάλιστα αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών αναφέρθηκε χθες στην ανάγκη δημιουργίας ενός μόνιμου μηχανισμού προστασίας από τις ενεργειακές κρίσεις, ο οποίος μπορεί να χρειασθεί να διαρκέσει μία 10ετία για να προφυλάξει από τις διακυμάνσεις στις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος. Παράλληλα έκανε λίγο για την ανάγκη να υπάρξουν σοβαρές επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση.

Επίσης αναφορικά με τον πληθωρισμό, όλοι οι κεντρικοί τραπεζίτες εκτιμούν ότι θα απαλλαγούμε από αυτόν πολύ δύσκολα και πολύ αργά. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ είπε ότι παρατηρούνται ορισμένα θέματα που προκαλούν προβληματισμό, όπως είναι η αύξηση των τιμών και οι αναταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν είναι ξεκάθαρο πόσο θα διαρκέσουν οι ελλείψεις που παρατηρούνται στην αγορά εργασίας».

Ο επικεφαλής της Fed ανέφερε ότι ο πληθωρισμός αναμένεται ότι θα συνεχίσει να κινείται πάνω από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Fed και για ένα διάστημα του 2022, προσθέτοντας πως «αναμένουμε πως ο πληθωρισμός θα αρχίσει να υποχωρεί προς το τέλος του επόμενου έτους» πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά την μετάλλαξη Όμικρον στο υπουργείο Οικονομικών δηλώνουν ότι δεν μπορούν να εκπονήσουν σενάρια και αυτό διότι δεν έχουν δεδομένα, αφού ακόμη και οι επιστήμονες αδυνατούν για την ώρα να προβλέψουν την εξέλιξή της. Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά κάνουν εικασίες και προβολές σεναρίων, αλλά αυτό δεν σημαίνει και πολλά.

Μέχρι τότε στο οικονομικό επιτελείο ετοιμάζουν την διπλή παρέμβαση ως ασπίδα σε νοικοκυριά, επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Αυτό θα συμβεί από την μία πλευρά με την ενίσχυση της ρευστότητας, που θα προσφέρει η παράταση στην έναρξη αποπληρωμής φόρων, όπως π.χ. η επιστρεπτέα προκαταβολή για 6μήνες, αλλά επιδότηση ενός μέρους του αυξημένου κόστους για την ενέργεια, κυρίως για τους ευάλωτους.

Την ίδια στιγμή οι τιμές σε ηλεκτρικό και φυσικό αέριο είναι πραγματικά εκτός ελέγχου. Χθες οι τιμές της μεγαβατώρας, εκτινάχθηκε σε επίπεδα κοντά στα 350 ευρώ ανά μεγαβατώρα με την τιμή του αερίου να ανεβαίνει πάνω από τα 120 ευρώ.

Στη Γερμανία η τιμή έφτασε τα 344 ευρώ, στη Γαλλία τα 353, στην Ιταλία τα 347, στη Σερβία τα 358, στη Βουλγαρία τα 287, ενώ μόνο η Πολωνία βρίσκεται σχετικά χαμηλά με 143 ευρώ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις