Παρασκευή, 22 Νοε.
20oC Αθήνα

Μετάλλαξη Όμικρον: «Φωνές» για rapid test σε μπαρ και εστιατόρια και για εμβολιασμένους τα Χριστούγεννα

Μετάλλαξη Όμικρον: «Φωνές» για rapid test σε μπαρ και εστιατόρια και για εμβολιασμένους τα Χριστούγεννα

Η αποφυγή νέου εκρηκτικού κύματος της πανδημίας του κορονοϊού την περίοδο των γιορτών, λόγω απειθαρχίας στα μέτρα προστασίας, αλλά και η καθυστέρηση της έλευσης και επικράτησης της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα μας, είναι τα δύο μεγάλα «στοιχήματα» της κυβέρνησης.

Το θέμα της εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον συζητήθηκε διεξοδικά στη σύσκεψη χθες του Πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Πρόκειται για την καθιερωμένη, εβδομαδιαία σύσκεψη, η οποία αντί για την Δευτέρα έγινε Κυριακή, λόγω της επίσημης επίσκεψης σήμερα του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλγαρία.

Διέλυσε τις «σκιές» η παρουσία Τσιόδρα στην κυβερνητική σύσκεψη

Η παρουσία του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαιώνει, όπως δηλώνουν κυβερνητικές πηγές, ότι δεν υπάρχει κλίμα δυσαρέσκειας ανάμεσα στις δύο πλευρές, με αφορμή τη μελέτη Τσιόδρα και Λύτρα για τη θνησιμότητα, συνέπειας της αυξημένης πίεσης στις ΜΕΘ.

Επιπλέον η παρουσία του καθηγητή λοιμωξιολογίας βάζει τέλος στα σενάρια περί παραίτησης του, με φόντο την έντονη πολιτική αντιπαράθεση που ξέσπασε και τους χειρισμούς του θέματος από την κυβέρνηση.

Έρχονται νέα μέτρα;

“Δεν αποφασίστηκαν μέτρα. Θα περιμένουμε τη συζήτηση στην Επιτροπή και τις εισηγήσεις” δηλώνουν κυβερνητικοί κύκλοι.

Οι αποφάσεις για τη λήψη ή όχι νέων μέτρων αναμένεται να ανακοινωθούν ως την Τετάρτη. Οι ειδικοί, οι οποίοι θα συνεδριάσουν νωρίτερα, έχουν ήδη εισηγηθεί στην κυβέρνηση μια σειρά αυστηρών μέτρων που αφορούν και στους εμβολιασμένους, και συζητήθηκαν και χθες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Συγκεκριμένα προτείνουν ακόμη και τη διενέργεια υποχρεωτικού rapid test για τους εμβολιασμένους για την είσοδο τους στους χώρους εστίασης και διασκέδασης την παραμονή Χριστουγέννων (24/12) και Πρωτοχρονιάς (31/12). Δύο ημέρες κατά τις οποίες θα υπάρχει αυξημένη κινητικότητα.

Η απαγόρευση της εισόδου των ανεμβολίαστων ακόμη και στους ανοιχτούς χώρους καφέ, μπαρ και εστιατορίων έχει «παγώσει», σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον προς στιγμήν.

Επιπλέον οι επιστήμονες αναφέρθηκαν στην ανάγκη για αυξημένο testing (rapid ή self-test), από όλους, ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους, πριν από τα γιορτινά τραπέζια και τις κοινωνικές συγκεντρώσεις. Ενώ, εισηγούνται και testing μετά τις γιορτές για την επιστροφή στην εργασία, στα σχολεία κ.α..

Ο στόχος των νέων μέτρων είναι η καλύτερη επιδημιολογική παρατήρηση και η καθυστέρηση της επέλασης της «Όμικρον» στην χώρα.

Νέα μέτρα για την είσοδο στη χώρα

Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε, από χθες ισχύουν και οι πρόσθετες ειδικές ρυθμίσεις για την είσοδο στη χώρα. Όλοι οι ταξιδιώτες (ανεμβολίαστοι και εμβολιασμένοι), εισέρχονται μόνο με αρνητικό PCR (μοριακό) 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών.

Το μέτρο είναι έκτακτο και η πρόβλεψη είναι να ισχύσει μόνο την περίοδο των γιορτών.

Μάχη με τον χρόνο

Η χώρα δίνει μάχη με το χρόνο δίνει η χώρα απέναντι στη νέα μετάλλαξη ‘Όμικρον. Όσο καθυστερεί η εδραίωση της στην Ελλάδα, τόσο το καλύτερο για το Σύστημα Υγείας και την θωράκιση της κοινότητας με τους εμβολιασμούς που είναι προγραμματισμένοι ως τις αρχές του έτους, δηλώνουν κυβερνητικές πηγές.

«Κάθε εβδομάδα που κερδίζουμε πριν η Όμικρον γίνει κυρίαρχη – όπως έχει συμβεί στη Μεγάλη Βρετανία και θα συμβεί νομοτελειακά και στην πατρίδα μας – είναι σχεδόν 500.000 πρόσθετοι εμβολιασμοί τρίτης δόσης» σημείωσε με έμφαση ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, τονίζοντας ότι οι επιστημονικές μελέτες μας δείχνουν καθαρά ότι «αν κάποιος είναι θωρακισμένος και με τις τρεις δόσεις ουσιαστικά δεν κινδυνεύει να αρρωστήσει σοβαρά».

Το «στοίχημα» με τον χρόνο αφορά και στην αποσυμπίεση του Συστήματος Υγείας. Όσο πιο γρήγορα αποσυμφορηθούν οι ΜΕΘ τόσο πιο έτοιμο θα είναι το ΕΣΥ να αντιμετωπίσει τυχόν νέο… «εφιάλτη» της πανδημίας.

Προς επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού;

Αναλόγως των δεδομένων, είναι πιθανόν στα μέσα Ιανουαρίου να ανοίξει συζήτηση για την επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών. «Αν χρειαστεί επέκταση της υποχρεωτικότητας θα έχουμε κριτήριο την επιβάρυνση του ΕΣΥ. Μπορεί να μην είναι ηλικιακό, μπορεί να είναι και θέμα συννοσηρότητας η επέκταση της υποχρεωτικότητας» δηλώνει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Αν και εφόσον υπάρξει θέμα ηλικιακών κριτηρίων, τότε η πρόταση που έχει συζητηθεί είναι να κατέβει ο πήχης από τα 60 χρόνια και άνω που είναι σήμερα και το μέτρο να επεκταθεί στους πολίτες άνω των 50 ετών.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις