Ο κορονοϊός… επελαύνει, με την μετάλλαξη Όμικρον να «δείχνει τα δόντια της» και στην χώρα μας, με αποτέλεσμα τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση το απόγευμα της Δευτέρας, 27.12.2021, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ από τις 3 Ιανουαρίου του 2022.
Νέα μέτρα που «αγγίζουν» εμβολιασμένους κι ανεμβολίαστους, την ώρα που ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το απόλυτο ρεκόρ των 9.284 (!) νέων κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα, με τα 4.038 εξ αυτών να εντοπίζονται στην Αττική και τα 1.048 στην Θεσσαλονίκη (σ.σ. δείτε αναλυτικά την γεωγραφική κατανομή των νέων μολύνσεων εδώ).
Ο… συναγερμός που προκαλεί η μετάλλαξη Όμικρον «μετουσιώθηκε» στο νέο πακέτο μέτρων, το οποίο θα εφαρμοστεί μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου (σ.σ. συγκεκριμένα από τις 3 έως τις 16 του μήνα) με τον Θάνο Πλεύρη να αφήνει, πάντως, ανοιχτό και το παράθυρο επέκτασης της χρονικής περιόδου ισχύος του.
Τα νέα μέτρα αφορούν στην εργασία, την εστίαση και τη διασκέδαση
Πιο αναλυτικά, αποφασίστηκε τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η οποία θα εφαρμοστεί έως και 50%, μαζί με κυλιόμενο ωράριο.
Αναφορικά με την εστίαση και την διασκέδαση, αποφασίστηκε να λειτουργούν τα καταστήματα μέχρι τις 12.00 τα μεσάνυχτα, ενώ η μουσική προς το παρόν επιτρέπεται.
Ξεκαθαρίστηκε, πάντως, ότι αν δεν τηρηθεί το συγκεκριμένο μέτρο, θα διακοπεί και η μουσική.
Επιπλέον, θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής από τους εργαζόμενους στην εστίαση, ενώ οι πελάτες θα είναι μόνο καθήμενοι και θα επιβάλλονται μετρικές αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και όχι περισσότερα από έξι άτομα ανά τραπέζι.
Αναφορικά με τα γήπεδα, η πληρότητα φτάνει μόλις το 10% (!) της χωρητικότητάς τους, με ανώτατο πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα, ενώ ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε πως αν το μέτρο δεν τηρηθεί οι αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών!
Για τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, θα επιτρέπεται η επίσκεψη μόνο με pcr test 48 ωρών, ενώ για τα νοσοκομεία και τα νοσηλευτικά ιδρύματα θα απαγορεύονται οι ιατρικοί επισκέπτες ενώ θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στα επισκεπτήρια.
Click4more: Νέα μέτρα: Γιατί θα ισχύουν από 3 Ιανουαρίου κι όχι νωρίτερα
Τέλος, για τα σούπερ μάρκετ και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα εξακολουθεί να είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής.
Υπενθυμίζεται, τέλος, πως μέχρι τις 6 το πρωί της 3ης Ιανουαρίου, οπότε και ενεργοποιείται το παραπάνω «πακέτο» μέτρων, εξακολουθούν να ισχύουν και τα εξής μέτρα:
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
- Σε σούπερ μάρκετ και μέσα μαζικής μεταφοράς διπλή μάσκα ή υψηλής προστασίας ΚΝ95.
- Ακυρώνονται οι δημόσιες εορταστικές εκδηλώσεις.
- Οι ταξιδιώτες που έρχονται στην Ελλάδα, επαναλαμβάνουν το τεστ τη δεύτερη και τέταρτη μέρα από την είσοδό τους στη χώρα,
- Ισχυρή σύσταση για τεστ πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση.
Πώς… φτάσαμε στα νέα μέτρα
«Οι γιορτινές ημέρες περνούν υπό τη σκιά της παραλλαγής “Όμικρον” και τα στοιχεία που υπάρχουν δείχνουν τη μεγάλη μεταδοτικότητα του ιού. Ο κίνδυνος εισαγωγής είναι μικρότερος μεν σε σύγκριση με την “Δέλτα”, η διάρκεια νοσηλείας είναι κατά 40% μικρότερη, τα δεδομένα θνησιμότητας ακόμη θέλουν τεκμηρίωση και ο κίνδυνος επαναλοίμωξης είναι πολύ μεγαλύτερος και φαίνεται ότι υποεκτιμάται».
Αυτά ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19 και τόνισε: «Η τρίτη δόση αποτελεί σταθερά το κύριο όπλο αντιμετώπισης της παραλλαγής “Όμικρον”».
Όπως είπε η κυρία Θεοδωρίδου φαίνεται ότι η βαρύτητα της νόσου είναι ηπιότερη, αλλά λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά τα συστήματα υγείας.
Η μετάλλαξη Όμικρον και τα ευρήματα για τα αντισώματα
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών έδωσε έμφαση στα δεδομένα μελετών για τη διαφυγή του ιού από τα εξουδετερωτικά αντισώματα που δημιουργούνται από τον εμβολιαζόμενο ή από τον νοσούντα. Η μεγάλη ανησυχία των επιστημόνων είναι στο μεγάλο αριθμό των μεταλλάξεων που φέρει η πρωτείνη ακίδα της “Όμικρον”. Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσιεύσεις ο ορός ατόμων που είχαν νοσήσει ή είχαν εμβολιαστεί ακόμα και με την ενισχυτική δόση δείχνει μειωμένη εξουδετερωτική ικανότητα, ωστόσο σε μία μελέτη -από τις πολλές που έχουν δημοσιευθεί- γράφεται το σχόλιο ότι παρά την μείωση της εξουδετερωτικής ικανότητας η τρίτη δόση εξακολουθεί να είναι ο παράγων με τον οποίο αντιμετωπίζεται επιτυχώς η λοίμωξη, τόνισε.
Σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς, όλα τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί είναι προστατευτικά έναντι της σοβαρής νόσου και του θανάτου σε σχέση με τα αναδυόμενα στελέχη. Μέχρι σήμερα, είπε η κυρία Θεοδωρίδου, δεν προτείνεται τροποποίηση των εμβολίων σε σχέση με την μετάλλαξη “Όμικρον” και φαίνεται ότι μελλοντικά τα εμβόλια θα εφαρμόζονται όπως και αυτά της γρίπης.
Αναφέρθηκε επίσης στις ανισότητες που ανέδειξε η πανδημία. Το 75% των κατοίκων των εύπορων κοινωνιών έχουν πάρει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, οι χαμηλού προς μέσου εισοδήματος έχουν πάρει σε ποσοστό 45% και μόνο 7% έχει εμβολιαστεί σε χώρες με χαμηλό εισόδημα. Έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες τα εμβόλια να φτάσουν σε χώρες που τα έχουν ανάγκη, εξίσου σημαντικό είναι, είπε η κυρία Θεοδωρίδου, να γίνουν και στα άτομα που τα έχουν ανάγκη.
Διεθνώς το 2021 θεωρείται το έτος θαυμαστής πορείας και εξέλιξης του τομέα των εμβολίων, σημείωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Άρχισε με τα εμβόλια κατά της covid και σήμερα υπάρχουν 26 εμβόλια κατά της covid που έχουν εγκριθεί τουλάχιστον από έναν εθνικό φορέα αξιολόγησης και άλλα 200 είναι υπό ανάπτυξη. Νέες θεραπείες έχουν αναπτυχθεί για τη βελτίωση της νόσου, ενώ έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία προγράμματα μαζικού εμβολιασμού σε πάρα πολλές χώρες, σώζοντας μισό εκατομμύριο ζωές σε λιγότερο από ένα χρόνο προσέθεσε.
Άνοιξαν 120.000 ραντεβού για το εμβόλιο σε παιδιά 5-11 ετών
Άνοιξαν το απόγευμα περισσότερα από 120.000 ραντεβού για τον εμβολιασμό παιδιών 5-11 ετών, εντός Ιανουαρίου, καθώς η εταιρία Pfizer επιβεβαίωσε την παράδοση παιδιατρικών εμβολίων στις 3 Ιανουαρίου 2022, ανακοίνωσε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υείας Μάριος Θεμιστοκλέους.
Κάνοντας μια ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι σήμερα κλείνεται ένας χρόνος από τον πρώτο εμβολιασμό κατά της covid-19 που έγινε στη χώρα, και μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 17.060.000 εμβολιασμοί. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 7.415.000 πολίτες, ποσοστό 70,6%, 7 εκατ. πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό 66,4% και 4.365.00 πολίτες να έχουν κάνει την αναμνηστική δόση ποσοστό 76,5% επί των δικαιούχων.
Επισήμανε ότι περισσότεροι από 15.000 πολίτες θα έχαναν τη ζωή τους εάν δεν είχαν διενεργηθεί οι εμβολιασμοί και προσέθεσε:
Η Ελλάδα πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση άνοιξε την δυνατότητα εμβολιασμού αναμνηστικής δόσης στους 18 και άνω και υιοθέτησε τους τρεις μήνες ως μεσοδιάστημα μεταξύ 2ης και 3ης δόσης. Εφάρμοσε υποχρεωτικό εμβολιασμό στους πολίτες άνω των 60 ετών, πριν την έλευση της μετάλλαξης “Όμικρον”. Εφάρμοσε το πρόγραμμα κατ’ οίκον εμβολιασμού και ήδη έχουν διενεργηθεί περισσότεροι από 40.000 εμβολιασμοί. Περισσότερες από 300 κινητές μονάδες σε καθημερινή βάση εμβολιάζουν πολίτες σε απομακρυσμένες περιοχές.
Το πρόγραμμα εμβολιασμού, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, βασίστηκε σε τρεις πυλώνες: την ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών, τη δημιουργία ενός συστήματος πλήρως ψηφιοποιημένου και την ασφάλεια στη διαδικασία και στην διενέργεια των εμβολιασμών.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ.