Τετάρτη, 31 Ιουλ.
32oC Αθήνα

Κακοκαιρία Διομήδης: Σφοδρές καταιγίδες και χιόνια ακόμα και στην Αττική 

καιρός
Φωτογραφία αρχείου

Έντονες και πολύωρες βροχοπτώσεις στην κεντρική Ελλάδα αναμένουμε από την Τρίτη (11.01.2022), σύμφωνα με τον φυσικό – μετεωρολόγο, Σταύρο Ντάφη, που μίλησε στο newsit.gr για την κακοκαιρία “Διομήδης” και πώς θα είναι ο καιρός τις επόμενες ημέρες.  

Ο μετεωρολόγος και αρθρογράφος στο meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αναφέρει ότι “πρέπει να προσέξουμε στην Ανατολική Πιερία, στα ορεινά της Λάρισας, στην ανατολική Μαγνησία -συμπεριλαμβανομένων του Βόλου και των Σποράδων, στην ανατολική Θεσσαλία και την Φθιώτιδα, στην περιοχή του Σπερχειού δηλαδή, γιατί περιμένουμε πολύ μεγάλα ύψη βροχής και πολύ μεγάλη ρίψη χιονιού στα μεγάλα υψόμετρα πάνω από τα 1000 μέτρα”. Επίσης σύμφωνα με τον κ. Ντάφη θα έχουμε σφοδρές καταιγίδες στα παραθαλάσσια τμήματα.

Ο φυσικός – μετεωρολόγος του meteo.gr τονίζει ότι “στην Αττική την Τρίτη θα εχουμε ελάχιστη θερμοκρασία κοντά στους 4 βαθμούς κελσίου και μέγιστες 11-12 βαθμούς Κελσίου, ενώ θα σημειωθούν κατά διαστήματα μπόρες μέσα στην Αθήνα. Οι έντονες βροχές και καταιγίδες -πιθανώς τοπικά- θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα. Την Τετάρτη (12.01.2022) θα είναι σε εξέλιξη η ψυχρή εισβολή. Στην πρωτεύουσα, κύριο χαρακτηριστικό θα είναι η πτώση της θερμοκρασίας και οι θυελλώδεις άνεμοι. Θα χιονίσει αρκετά στην Πάρνηθα, αλλά πάνω από τα 1000 μέτρα υψόμετρο και την Πέμπτη (13.01.2022) θα έχουμε περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας και τα χιόνια θα κατέβουν πολύ χαμηλά, περίπου στο ύψος της Πεντέλης (300 μέτρα), σε κατοικημένες περιοχές όπως στα Μελίσσια. Αλλά θα υπάρχουν και κάποια διαστήματα ηλιοφάνειας”.

Κακοκαιρία “Διομήδης”: Η πιο δύσκολη μέρα

Σύμφωνα με τον Σταύρο Ντάφη, “η πιο δύσκολη μέρα θα είναι η Τρίτη (11.01.2022), που θα έχουμε τις σφοδρές βροχοπτώσεις με μεγάλα ύψη βροχης και θα πρέπει να αποφευχθούν οι άσκοπες μετακινήσεις ειδικά στο ορεινό δίκτυο της κεντρικής Ελλάδας. Θα έχουμε ξαφνικές πλημμύρες και συνεπώς και κατολισθήσεις. Σίγουρα να μην περνάμε «ιρλανδικές διαβάσεις»”, καθώς πρόκειται για πρόχειρες διαβάσεις που έγιναν για να εξυπηρετούνται τα ΙΧ και τα φορτηγά σε χειμάρρους χωρίς να δαπανώνται χρήματα για πολυέξοδη κατασκευή μεγάλης γέφυρας.

Στην Φλώρινα την Τρίτη η θερμοκρασία θα φτάσει τους -3°C, ενώ την Τετάρτη τους -9°C και στα Ιωάννινα τους -5°C.

Όσον αφορά στην Πέμπτη και την Παρασκευή, ο κ. Ντάφης αναφέρει ότι “θα έχουμε ελάχιστες θερμοκρασιες κοντά στο μηδέν, ενώ μέγιστες κοντά στους 5 βαθμούς Κελσίου”. 
“Γενικά ο καιρός δεν θα είναι συνέχεια “κλειστός”, θα έχουμε και ηλιοφάνεια κάποιες ώρες”, σημειώνει και συνεχίζει λέγοντας πως ” οι άνεμοι θα είναι πολύ ισχυροί 6-7 μποφόρ, ενώ στο κεντρικό Αιγαίο περιμένουμε ανέμους έντασης 8 μποφόρ. Οι βοριάδες από την Τρίτη θα είναι θυελλώδεις και την Πέμπτη περιμένουμε ανά διαστήματα μπόρες χιονιού στα βόρεια της Αττικής που θα πλησιάζουν και τον αστικό ιστό, το λεκανοπέδιο”.

Ο καιρός στη βόρεια Ελλάδα

Αναφερόμενος στις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν στην βόρεια Ελλάδα ο μετεωρολόγος τονίζει, ότι “θα είναι λιγότερα τα φαινόμενα μεν, αλλά θα κατέβουν οι χιονοπτώσεις αρκετά χαμηλά. Στην δυτική Μακεδονία περιμένουμε χιόνι και στα αστικά κέντρα, όμως εκεί θα λήξουν νωρίτερα τα φαινόμενα”.

Πότε υποχωρεί η κακοκαιρία

Πάντως το σκηνικό του καιρού φαίνεται να αλλάζει άρδην από το Σάββατο: “Είναι ρευστά ακομα τα πράγματα, αλλά από το Σάββατο φαίνεται να αρχίζει άνοδος της θερμοκρασίας που επανέρχεται στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, με τη μέγιστη θερμοκρασία να είναι κοντά στους 10 βαθμούς Κελσίου”.

Της Άννας Τριανταφυλλιάς Τσούτσα

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις