Τις στρατιωτικές δυνάμεις τους επέδειξαν την Κυριακή (16.1.2022) οι Ταλιμπάν με μια παρέλαση, όπου συμμετείχαν δεκάδες βαριά οπλισμένοι άνδρες. Η παρέλαση έγινε στο βορειοδυτικό Αφγανιστάν, στη Μαϊμάνα μετά τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας με τους Ουζμπέκους που ζουν στην περιοχή.
Σημειώνεται πως στην πόλη είχαν ξεσπάσει διαδηλώσεις, πρωτεύουσα της επαρχίας Φαριάμπ στο Αφγανιστάν, μετά τη σύλληψη ενός διοικητή των Ταλιμπάν ουζμπεκικής καταγωγής για τη φερόμενη εμπλοκή του σε μια απαγωγή.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το περιστατικό εγείρει φόβους για όξυνση της έντασης μεταξύ των κατοίκων της περιοχής, κάποιοι από τους οποίους ανήκουν στη φυλή των παστούν και κάποιοι άλλοι σε αυτή των Ουζμπέκων, και των Ταλιμπάν, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι παστούν.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έκαναν λόγο για τον θάνατο μελών και των δύο κοινοτήτων σε μεμονωμένα περιστατικά.
“Αναπτύξαμε εκατοντάδες μαχητές από τις γύρω περιοχές και η κατάσταση είναι πλέον υπό έλεγχο”, διαβεβαίωσε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ο Λατιφουλάχ Χακίμι, αξιωματούχος του αφγανικού υπουργείου Άμυνας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ομάδες μαχητών Ταλιμπάν με καλυμμένα τα πρόσωπα και φορώντας την παραδοσιακή αφγανική, λευκή στολή, στρατιωτικό γιλέκο και μαντήλι έκαναν παρέλαση χθες.
Δεκάδες άλλοι, πιο βαριά οπλισμένοι, βρίσκονται σε φορτηγάκια ή τεθωρακισμένα, οπλισμό που κατέσχεσαν οι Ταλιμπάν από την ανατραπείσα αφγανική κυβέρνηση και τον αμερικανικό στρατό.
Ο τοπικός πληθυσμός παρακολούθησε με ηρεμία την παρέλαση. “Πριν από δύο ημέρες η κατάσταση δεν ήταν καλή λόγω των διαδηλώσεων, όμως τώρα όλα είναι κανονικά”, δήλωσε ο Ροχουλάχ, ένας 20χρονος έμπορος.
“Το μόνο μας πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι δεν έχουν δουλειά (…) Αλλά είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την ασφάλεια”, πρόσθεσε.
Οι Ταλιμπάν δυσκολεύονται να μετατρέψουν το κίνημά τους σε μια κυβέρνηση ικανή να κυβερνήσει μια χώρα στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης, στην οποία σχεδόν ο μισός πληθυσμός απειλείται από τον λιμό.
Οι ισλαμιστές δυσκολεύονται επίσης να διατηρήσουν πειθαρχημένους τους μαχητές τους, κυρίως στις πιο απομονωμένες περιοχές, με τους τοπικούς διοικητές να μην διστάζουν να αψηφούν τις εντολές που έρχονται από την Καμπούλ και να εφαρμόζουν δικούς τους κανόνες.