Τρίτη, 26 Νοε.
13oC Αθήνα

Βραχνάς η ακρίβεια: Η Αθήνα στις 10 πιο ακριβές πόλεις στην τιμή ρεύματος και φυσικού αερίου

Βραχνάς η ακρίβεια: Η Αθήνα στις 10 πιο ακριβές πόλεις στην τιμή ρεύματος και φυσικού αερίου

Η ακρίβεια πλέον αποτελεί μόνιμο πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και μάταια αναζητεί λύση σε μία άσκηση που θα δεδομένα αλλάζουν ώρα με την ώρα. Οι τιμές σε ηλεκτρικό ρεύμα και πετρέλαιο καλπάζουν και τα «όπλα» που υπάρχουν στην κυβερνητική φαρέτρα λιγοστεύουν.

Με την ακρίβεια να καλπάζει και την Αθήνα να είναι ανάμεσα τις 10 πιο ακριβές πόλεις της Ευρώπης σε τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε χθες (19.01.2022) ότι η κυβέρνηση έχει επιδείξει ισχυρά αντανακλαστικά και έχει βρεθεί δίπλα στην κοινωνία, όποτε έχει χρειαστεί και θα το πράξει όποτε απαιτηθεί ξανά.

Ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει θέμα μείωσης του ΦΠΑ, αφού το δημοσιονομικό κόστος είναι τεράστιο και έφερε ως παράδειγμα ότι εάν μειωθεί ο συντελεστής ΦΠΑ στο ψωμί, το ετήσιο κόστος που θα κληθεί να αναλάβει ο κρατικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 140 εκατ. ευρώ.

Δεν απέκλεισε πάντως εάν οι συνθήκες το επιβάλλουν το θέμα να μπει εκ νέου στο τραπέζι, αλλά σημείωσε ότι η χώρα αυτή την στιγμή έχει υψηλό έλλειμμα, δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα, ενώ είναι ακόμη σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Κατά συνέπεια η όποια κίνηση εκτός προγράμματος δεν είναι επιθυμητή από αγορές και δανειστές.

Παράλληλα ο υπουργός τόνισε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι εκτιμήσεις διαψεύσθηκαν αφού ο πληθωρισμός διαρκεί περισσότερο και έχει μεγαλύτερη ένταση. Ανέφερε επίσης ότι με βάση τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ ο πληθωρισμός για το 2022 θα διατηρηθεί υψηλά και θα κινηθεί στην περιοχή του 3%, ενώ οι εκτιμήσεις για το 2023 είναι ότι τότε τελικά θα υποχωρήσει κάτω από το όριο του 2% που θεωρείται οικονομικά αποδεκτό.

Παράταση για τα κορονοχρέη

Σύμφωνα με πληροφορίες θα δοθεί τελικά παράταση στην προθεσμία για την ένταξη στην ρύθμιση οφειλών που γεννήθηκαν στην πανδημία, που εκπνέει στις 26 Ιανουαρίου. Ο υπουργός Οικονομικών απέφυγε να πει αν θα δοθεί ή όχι παράταση, αλλά είναι πασιφανές ότι είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση, αφού η μέχρι σήμερα συμμετοχή είναι υποτυπώδης και δεν ξεπερνά τις 50.000 αιτήσεις επί συνόλου εν δυνάμει οφειλετών που μπορούν να ενταχθούν στην ρύθμιση να υπερβαίνει τις 800.000 που οφείλουν συνολικά 2,2 δισ. ευρώ.

Ακριβή μου Αθήνα

Βέβαια το μεγάλο αγκάθι παραμένει το ενεργειακό κόστος που για την ώρα δεν φαίνεται να υποχωρεί. Σε ό,τι αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα οι τιμές καλπάζουν, ενώ οι τιμές του πετρελαίου σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Χθες (19.01.2022) μάλιστα το Brent ξεπέρασε και τα 88 δολάρια το βαρέλι κάτι που αποτελεί και νέο ρεκόρ, από τον Σεπτέμβριο του 2014.

Την ίδια στιγμή στις 10 ακριβότερες πόλεις της Ευρώπης ως προς τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου που πληρώνουν τα νοικοκυριά συγκαταλέχθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο η Αθήνα.

Τα στοιχεία της μηνιαίας έρευνας για τον δείκτη τιμών ενέργειας οικιακής χρήσης (HEPI) που διεξάγουν οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας της Αυστρίας (Energie Control) και της Ουγγαρίας (MEKH) σε συνεργασία με την εταιρία ενεργειακών συμβούλων VaasaEET είναι αποκαλυπτικά ως προς την έκρηξη των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για τον Δεκέμβριο η πρωτεύουσα της Ελλάδας ήταν η έκτη ακριβότερη πόλη ως προς τις τιμές λιανικής για το ηλεκτρικό ρεύμα. Τα νοικοκυριά του Λεκανοπεδίου πλήρωσαν με 0,315 ευρώ την κιλοβατώρα. Η ακριβότερη πόλη της Ευρώπης ήταν η Κοπεγχάγη με τιμή στα σχεδόν 0,40 ευρώ. Ακολούθησαν το Λονδίνο με 0,396 ευρώ, οι Βρυξέλλες με λίγο πάνω από τα 0,37 ευρώ, το Βερολίνο με 0,362 ευρώ και το Άμστερνταμ με περίπου 0,343 ευρώ. Οι τιμές αυτές συμπεριλαμβάνουν και τους φόρους. Η μέση τιμής ηλεκτρικού ρεύματος στην Ε.Ε. ήταν στα 0,24 ευρώ και στις 33 πόλεις της έρευνας στα 0,23 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Στον αντίποδα στις φθηνότερες χώρες της Ευρώπης που μέτρησε ο HEPI είναι το Κίεβο με 0,0546 ευρώ ανά κιλοβατώρα, το Βελιγράδι με 0,0811 ευρώ, η Βουδαπέστη με 0,105 ευρώ, η Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου με 0,105 ευρώ την κιλοβατώρα, η Βαλέτα της Μάλτας και η Σόφια με 0,123 ευρώ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις