Παρασκευή, 19 Ιουλ.
33oC Αθήνα

Εικόνες χάους σε εκκλησία στη Λιβερία: 29 άνθρωποι ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου

Εικόνες χάους σε εκκλησία στη Λιβερία: 29 άνθρωποι ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου
Πηγή φωτογραφίας: video grab

Εικόνες χάους επικράτησαν το βράδυ της Τετάρτης (20.01.2022) στην πρωτεύουσα της Λιβερίας, καθώς άνθρωποι ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου σε συγκέντρωση εκκλησίας. Μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους 29 άνθρωποι, ενώ πλήθος κόσμου είναι συγκεντρωμένο έξω από το νοσοκομείο που έχουν μεταφερθεί οι υπόλοιποι τραυματίες. 

Το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια χριστιανικής ολονυχτίας στο Νιου Κρου Τάουν, προάστιο της πρωτεύουσας της Λιβερίας. Το περιστατικό επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Τζαλαουά Τόνπο, χωρίς όμως να δίνει περισσότερες διευκρινίσεις για το τι προκάλεσε το ποδοπάτημα.

«Οι γιατροί είπαν ότι 29 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ορισμένοι είναι σε κρίσιμη κατάσταση», δήλωσε ο  υφυπουργός Τζαλαουά Τόνπο. «Είναι μια ημέρα θλίψης για τη χώρα», πρόσθεσε.

Τα αίτια της τραγωδίας δεν έχουν διευκρινιστεί. Οι επιβεβαιωμένες πληροφορίες για τις συνθήκες του περιστατικού είναι λιγοστές. Τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οι πιστοί δέχθηκαν επίθεση από ληστές, κάτι που προκάλεσε πανικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτή την ιδιαίτερα θρησκευόμενη και κυρίως χριστιανική χώρα τέτοιου είδους θρησκευτικές εκδηλώσεις, που χαρακτηρίζονται από τον ζήλο των συμμετεχόντων, είναι συχνές. 

Στο τέλος της συγκέντρωσης, οι πιστοί που βρίσκονταν στην χριστιανική ολονυχτία στο Νιου Κρου Τάουν, σύμφωνα με μαρτυρία, κλήθηκαν να κάνουν τις προσφορές τους πριν αναχωρήσουν. «Ενώ αυτοί που είχαν κάνει την προσφορά τους έφευγαν, ακούσαμε ένα πολύ δυνατό θόρυβο από την είσοδο», δήλωσε ο Εμάνουελ Γκρέι, 26 ετών στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Όταν φθάσαμε εκεί, βρήκαμε πολλούς ανθρώπους να κείτονται νεκροί και άλλοι να παλεύουν για τη ζωή τους», δήλωσε.

Δείτε βίντεο από το σημείο της τραγωδίας:

Σήμερα, λίγες ώρες μετά την τραγωδία έξω από το νοσοκομείο που έχουν μεταφερθεί οι τραυματίες επικρατούν εικόνες πανικού καθώς έχει συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου, με τις αστυνομικές αρχές να επιχειρούν να επιβάλλουν την τάξη. 

Δείτε βίντεο από το νοσοκομείο:

Η Λιβερία, μια χώρα περίπου 5 εκατ. κατοίκων στις ακτές του Ατλαντικού, πασχίζει να ανακάμψει από δύο εμφύλιους πολέμους που στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 250.000 ανθρώπους και είχαν ως αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες να εκτοπιστούν από το 1989 έως το 2003. Οι δύο εμφύλιοι πόλεμοι οδήγησαν στην κατάρρευση του κράτους, καταστρέφοντας την οικονομία και τις βιομηχανικές υποδομές.

Η Λιβερία ήταν μια από τις τρεις χώρες που επηρεάστηκαν περισσότερο από την επιδημία του Έμπολα που κηρύχθηκε στη δυτική Αφρική τον Δεκέμβριο του 2013 και που διήρκησε πάνω από δύο χρόνια, προκαλώντας τον θάνατο σε πάνω από 11.300 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων σε πάνω από 4.800 στη Λιβερία. Πιο πρόσφατα, η πανδημία της Covid-19 δυσκόλεψε εκ νέου την προσπάθεια ανάκαμψης.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις