Τρίτη, 26 Νοε.
13oC Αθήνα

Μετάλλαξη Όμικρον: «Γριπούλα» δεν είναι αλλά ίσως είναι η αιτία να τελειώσει η πανδημία

Μετάλλαξη Όμικρον: «Γριπούλα» δεν είναι αλλά ίσως είναι η αιτία να τελειώσει η πανδημία

Σημάδια αισιοδοξίας για την εξέλιξη της πανδημίας εξαιτίας της μετάλλαξης Όμικρον. Γιατί ενώ μολύνονται περισσότεροι, οι επιστήμονες πιστεύουν πως πλησιάζουμε στην αρχή του τέλους.

Όλο και πιο κοντά στην επιβεβαίωση πως η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να είναι το «τέλος» της πανδημίας, πλησιάζουν οι επιστήμονες. Και ενώ το νέο στέλεχος του κορονοϊού τείνει να κυριαρχήσει σε πολλές χώρες του πλανήτη, όπως και στη χώρα μας, όπου 8 στους 10 ασθενείς που εισάγονται στο νοσοκομείο νοσούν από την πιο ήπια νόσο που προκαλεί η Όμικρον.  

Η επεκτατική δύναμη του νέου στελέχους, το οποίο μολύνει τους ανθρώπους με δραματική ταχύτητα, δημιουργεί την αισιοδοξία ότι σύντομα θα επεκτείνει την ανοσία σε τέτοιο βαθμό που αναπόφευκτα θα φέρει την ενδημικότητα.

Την ιδέα πως ο κορονοϊός αναμένεται σύντομα να γίνει ενδημικός ως μια ήπια ασθένεια, την οποία οι άνθρωποι θα μάθουν να διαχειρίζονται όπως τη γρίπη, διατυπώνουν τις τελευταίες μέρες δειλά – δειλά ολοένα και περισσότεροι επιστήμονες.

Κορυφαίος ευρωπαίος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δήλωσε πως «η Όμικρον μας δημιουργεί εύλογες ελπίδες για σταθεροποίηση και ομαλοποίηση», ενώ και ο επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης στις ΗΠΑ, Δρ. Άντονι Φάουτσι κατέληξε πως τα πράγματα φαίνεται να πηγαίνουν καλά.

«Δεν θέλουμε να είμαστε υπερβολικά αισιόδοξοι, αλλά μάλλον τα πράγματα οδεύουν προς τη σωστή κατεύθυνση αυτή τη στιγμή», τόνισε.

Περνάμε στο μεταπανδημικό στάδιο

Σε παρόμοιο κλίμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις των Ελλήνων επιστημόνων και μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας Covid-19, το απόγευμα της Πέμπτης (27/1).

«Η Όμικρον μας έδειξε πως ο κορονοϊός ήρθε για να μείνει. Πιθανά περνάμε σε μια επόμενη φάση σταθεροποίησης, όπου θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό και στόχος όλων μας είναι να εμβολιαστούμε ώστε να μην κινδυνεύσουμε ακόμα και στην περίπτωση που κολλήσουμε», τόνισε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, έκανε λόγο για επερχόμενο μεταπανδημικό στάδιο: «Ελπίζουμε, όπως και οι άλλες χώρες ελπίζουν, σταδιακά τους επόμενους μήνες να περάσουμε αργά στο λεγόμενο μεταπανδημικό στάδιο», ανέφερε συγκεκριμένα.

Γιατί οι επιστήμονες αισιοδοξούν

Η αισιοδοξία των επιστημόνων δεν είναι έωλη, καθώς στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα. Όπως λένε, τον τελευταίο μήνα η ανοσία αυξάνεται με αστρονομική ταχύτητα σε όλο τον πλανήτη, όχι μόνο με τους εμβολιασμούς, αλλά και από τη φυσική λοίμωξη εξαιτίας της υπερ-μεταδοτικής μετάλλαξης Όμικρον.

Μέχρι στιγμής έχουν χορηγηθεί πάνω από 9,8 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά του κορονοϊού, ενώ καθημερινά διενεργούνται περισσότεροι από 30.000.000 εμβολιασμοί. Την ίδια στιγμή σημειώνονται καθημερινά περίπου 3.760.000 νέες διαγνώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μολύνοντας τόσους πολλούς ανθρώπους, η Όμικρον χωρίς αμφιβολία μας φέρνει πιο κοντά στο τέλος της πανδημίας, λένε οι ειδικοί, την ώρα μάλιστα που η τρέχουσα αύξηση των λοιμώξεων έχει αρχίσει να υποχωρεί στα περισσότερα κράτη.

Καθώς τα κρούσματα μειώνονται σε ορισμένα κράτη, μάλιστα, πολλοί έχουν αρχίσει να ελπίζουν ότι αυτή η τελευταία έξαρση του ιού Όμικρον, μπορεί και να είναι η τελευταία μεγάλη μάχη μας με τον ιό.

Το ίδιο συμβαίνει και στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ οι νέες διαγνώσεις στην επικράτεια μετά το πικ των 50.000 κρουσμάτων στις αρχές του μήνα, βρίσκονται πλέον σε πορεία συρρίκνωσης – με περίπου 20.000 κρούσματα- αν και με μια μικρή επιβράδυνση την τελευταία εβδομάδα.

Η αύξηση στα κρούσματα δεν έφερε αύξηση στις νοσηλείες

Η νέα μετάλλαξη από την άλλη, έχει επικρατήσει όχι μόνο στα κρούσματα αλλά και στις νοσηλείες. Σήμερα οι 8 στους 10 ασθενείς που εισάγονται στο νοσοκομείο νοσούν από την πιο ήπια νόσο που προκαλεί η Όμικρον.

Λόγω της προτίμησης του ιού, μάλιστα, να προσβάλλει το ανώτερο αναπνευστικό, προκαλεί ηπιότερη νόσο με λιγότερες νοσηλείες. «Όντως αφορά ένα στέλεχος του ιού που προκαλεί ηπιότερη νόσο τόσο σε ενήλικες όσο και στα παιδιά», ανέφερε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου.

Και πρόσθεσε: «Αυτό είναι εμφανές και από το γεγονός ότι σήμερα περίπου 3 με 4 εβδομάδες μετά την κορύφωση του πανδημικού κύματος που οφειλόταν στην Όμικρον, όπου σας θυμίζω είχαμε 50.000 κρούσματα κάθε μέρα, δεν βλέπουμε αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία».

Σύμφωνα με την ίδια μάλιστα, παρατηρείται πλέον με το νέο στέλεχος μια «αποσύζευξη» του αριθμού των νέων κρουσμάτων από τον αριθμό των ασθενών που νοσούν βαριά ή χάνουν την ζωή τους λόγω κορονοϊού.

20.000 κρούσματα Όμικρον = 4.000 κρούσματα Δέλτα

Παρ’ όλα αυτά οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: Η νόσος που προκαλεί η μετάλλαξη Όμικρον δεν είναι «κοινό κρυολόγημα», όπως λένε, καθώς μπορεί κάποιοι ηλικιωμένοι -ιδιαίτερα οι ανεμβολίαστοι- να νοσήσουν σοβαρά και να χρειαστεί να νοσηλευτούν αλλά και να κινδυνεύσει η ζωή τους.

Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε πως η Όμικρον είναι πέντε φορές λιγότερο επικίνδυνη, όμως, «αυτό δεν σημαίνει ότι είναι μηδενική η επικινδυνότητα της», διευκρίνισε προσθέτοντας πως αν και είναι πέντε φορές λιγότερο επικίνδυνη, «Όταν έχεις 20.000 κρούσματα από την Όμικρον είναι σαν να έχεις 4.000 κρούσματα από τη Δέλτα. Αυτή είναι η αναλογία περίπου», είπε.

Πρώτα μείωση κρουσμάτων μετά διασωληνώσεων και θανάτων

Από τη στιγμή που οι ημερήσιες νέες λοιμώξεις υποχωρούν, οι ειδικοί αναμένουν πως θα ακολουθήσουν οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι. Το ίδιο ελπίζουν και οι επιστήμονες στην Ελλάδα, οι οποίοι βλέπουν το τελευταίο διάστημα τους σκληρούς επιδημικούς δείκτες να επιμένουν σε υψηλούς αριθμούς.

«Προβλέπουμε μια αποκλιμάκωση και των σκληρών δεικτών τις επόμενες εβδομάδες», ανέφερε η Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία έσπευσε να προσθέσει πως σε καμία περίπτωση δεν ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για «νέα εποχή, για πλήρη αποκλιμάκωση».

«Ο ιός είναι εδώ, ανάμεσά μας, αλλά πρέπει να ξεκινήσουμε πάλι λιγάκι να ζούμε ξανά όλοι λίγο διαφορετικά», τόνισε αναφερόμενη στη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που ανακοίνωσε χθες (27.01.2022) η κυβέρνηση στην εστίαση.

Σύμφωνα με επιστήμονες από το εξωτερικό, πάντως, ο δρόμος προς την κανονικότητα μπορεί να είναι σύντομος και άμεσος. Ένας στόχος μόλις λίγες εβδομάδες μακριά, όπως λένε, αν και στην εξίσωση υπάρχει ένας άγνωστος Χ που μπορεί να ανατρέψει τα πάντα: οι νέες μεταλλάξεις.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει ότι ο ιός θα συνεχίσει να δημιουργεί νέες παραλλαγές με στόχο τη δημιουργία πιο μεταδοτικών στελεχών που θα προκαλούν επιδημικές εξάρσεις σε περιοχές με αυξημένο αριθμό ανεμβολίαστων.

Έτσι, όπως ο ιός έχει διαψεύσει κι άλλες φορές τους επιστήμονες, δεν αποκλείεται και αυτή τη φορά ο δρόμος να μην είναι σύντομος αλλά αντίθετα μακρύς και δύσκολος…

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις