Δευτέρα, 25 Νοε.
15oC Αθήνα

Άλιμος: Κινδυνεύει ο ζιφιός – Με σπασμένη γνάθο και συμπτώματα «εγκεφαλίτιδας»

Άλιμος: Κινδυνεύει ο ζιφιός – Με σπασμένη γνάθο και συμπτώματα «εγκεφαλίτιδας»

Απαισιόδοξος για το μέλλον του κήτους που βγήκε στα ρηχά του Αλίμου εμφανίζεται ο καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας του τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών Πανεπιστημίου Αιγαίου, Δρόσος Κουτσούμπας, ενώ όπως όλα δείχνουν το κήτος μάλλον πάσχει από κάποιας μορφής «εγκεφαλίτιδα».

Η ειδική ομάδα που βρίσκεται στο σημείο στον Άλιμο εικάζουν ότι αποκόπηκε από το κοπάδι του και βγήκε στα ρηχά για να πεθάνει. Μάλιστα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι πιθανότατα πάσχει από «εγκεφαλίτιδα» και αυτός είναι ο λόγος που έχασε τον προσανατολισμό του, ενώ, όπως είπε, το κήτος δεν είναι μεγάλο σε ηλικία. 

Ωκεανογράφος που βρίσκεται στο σημείο εκτίμησε πως ο ζιφιός έχει σπασμένη κάτω γνάθο και πονάει πολύ. 

Αρσενικός ο ζιφιός 

Σύμφωνα με δύο μέλη της Lifeguard που βρίσκονται στο σημείο και μίλησαν στο newsit.gr πρόκειται για έναν αρσενικό ζιφιό, μήκους 4,65 μέτρων. Ο ζιφιός που εντοπίστηκε στον Άλιμο είναι βαριά τραυματισμένος, ενώ ήδη του έχει χορηγηθεί ορός. Παράλληλα, αναμένεται να του χορηγηθεί ένα νέο φάρμακο εντός της ημέρας.

Γιώργος Αμυράς: Υποφέρει στα ρηχά

O υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, που βρέθηκε στο σημείο ανέφερε: «Ο ζιφιός ανήκει στα κητώδη που ζουν σε μεγάλα βάθη, άρα αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι αυτήν τη στιγμή στα ρηχά υποφέρει. Δείχνει πολύ αδύναμο και με τη βοήθεια δυτών, διασωστών και γιατρών καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να το κρατήσουμε στη ζωή».

Στην επιχείρηση συμμετέχουν, επίσης, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής, η Lifeguard Hellas, η All for Blue και η ΜOm.

Τι είναι ο ζιφιός που εντοπίστηκε στον Άλιμο

Ο κ. Κουτσούμπας μιλώντας στο newsit.gr εξήγησε πως πρόκειται για ζιφιό και όχι φάλαινα: «Καταρχάς δεν είναι φάλαινα όπως το λένε, το συγκεκριμένο ζώο είναι ένας ζιφιός, ένα οδοντοκήτος για την ακρίβεια. Αποτελεί ένα από τα 13 θαλάσσια κήτη που ζουν στις ελληνικές θάλασσες. Ο συνήθης βιότοπός του ζιφιού είναι ανοικτά από τις ακτές, σε μεγάλα βάθη».

Συνέχισε, λέγοντας πως: «Αυτό το κήτος προσομοιάζει με δελφίνι, αλλά δεν κάνει τα μεγάλα άλματα που έχουμε συνηθίσει να κάνουν άλλα είδη δελφινιών. Συνήθως το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του το περνάει υποθαλάσσια, σε βαθιά νερά και μπορεί να φτάσει σε βάθος περισσότερο από 1.500 μέτρα σε προσπάθεια αναζήτησης της τροφής του. Βγαίνει απλώς στην επιφάνεια για να πάρει αέρα γιατί είναι θηλαστικό και αναπνέει με πνεύμονες».

Εξήγησε στο newsit.gr ότι ο ζιφιός ζει στην ελληνική τάφρο: «Το συναντάμε κυρίως στην ελληνική τάφρο, δηλαδή από τα Ιόνια νησιά μέχρι την Κρήτη, νότια της Κρήτης και στο Αιγαίο με μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου».

Ο καθηγητής μιλώντας στο newsit.gr, επανέλαβε ότι πιθανότατα το συγκεκριμένο θηλαστικό να εμφανίστηκε και σε άλλη ακτή της Αττικής. «Η παρουσία του συγκεκριμένου είδους δεν έγινε σήμερα το πρωί, πρέπει να ταλαιπωρείται εδώ και δύο μέρες γιατί όπως πληροφορήθηκα και χθες πρέπει να εμφανίστηκε και στα λιμανάκια της Βουλιαγμένης. Η παρουσία του στα ρηχά και από τις εικόνες που έχω μέχρι στιγμής στην διάθεσή μου φαίνεται ότι υπάρχει κάποιος τραυματισμός από κάποια προπέλα. Αυτό είναι το πιο πιθανό.

Έχει μεταβεί εκεί και ένα κλιμάκιο με κτηνίατρο και προσπαθούν να δουν πόσο τραυματισμένο είναι το ζώο. Το οδοντοκήτος είναι και στρεσαρισμένο και για αυτόν τον λόγο βρίσκεται κυριολεκτικά έξω από τα νερά του, εκτός του συνηθισμένου βιότοπου του. Σε αυτές τις περιπτώσεις αν δεν υπάρχει ένα κέντρο περίθαλψης, παρέχεται η όποια βοήθεια τώρα που βρίσκεται στα ρηχά και στη συνέχεια αν γίνεται να μεταφερθεί σε πιο βαθιά νερά και μείνει εκεί θα σημαίνει ότι ξεπεράστηκε το πρόβλημα».

«Δύσκολα τα πράγματα»

«Τώρα όσον αφορά στο τι μπορεί να γίνει με το κήτος είναι δύσκολα τα πράγματα. Σε ανάλογες περιπτώσεις, γιατί δεν είναι η πρώτη φορά, χαρακτηριστικό παράδειγμα το ζωνοδέλφινο είχε βγει έξω στα βράχια στον κόλπο του Μούδρου στο βορειοανατολικό Αιγαίο δυστυχώς δεν υπάρχει θετική κατάληξη. Ελπίζουμε να μην συμβεί στην περίπτωση με τον ζιφιό. Είναι μεγάλο διάστημα στα ρηχά και φαίνεται το ζώο και από τις κινήσεις που κάνει ότι έχει πρόβλημα» σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας.

Ο καθηγητής μάλιστα επισημαίνει τις σοβαρές ελλείψεις της χώρας, όσον αφορά σε κάποια δομή για θαλάσσια θηλαστικά. «Δεν έχουμε κάποια δομή στην Ελλάδα που να είναι ένα κέντρο διάσωσης και περίθαλψης για τόσο μεγάλα ζώα. Υπάρχει ένα κέντρο διάσωσης για τις θαλάσσιες χελώνες στην Γλυφάδα. Μήπως θα μπορούσε και το Αττικό Πάρκο που έχει δελφίνια, να δώσει κάποιου είδους περίθαλψη. Καλό θα ήταν η χώρα μας να διαθέτει ένα κέντρο για θαλάσσια θηλαστικά γιατί αυτά είναι ζώα που ανήκουν στα είδη της πανίδας που βλέπουμε στο θαλάσσιο περιβάλλον στη χώρα μας. Και το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει με τα θαλάσσια θηλαστικά είναι οι περιπτώσεις σαν την σημερινή που έχουμε τραύματα από προπέλα σκάφους, λόγω της ναυσιπλοΐας. Αυτό που έχει σημασία είναι, προφανώς όχι να διακοπεί η ναυσιπλοΐα, αλλά να γίνει αλλαγή στις συντεταγμένες στις θαλάσσιες περιοχές, να είναι περιοχές ασφαλούς διέλευσης για τα ζώα».

Το συγκεκριμένο οδοντοκήτος αποτελεί ένα άκακο είδος και προστατεύεται από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ρεπορτάζ: Αναστασία Σταματοπούλου, Άννα Τριανταφυλλιά Τσούτσα

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις