«Μόλις φύγει το θέμα του 19χρονου από την επικαιρότητα, θα επανέλθουμε με το επόμενο περιστατικό, το οποίο κάθε φορά θα είναι κάτι χειρότερο», τονίζει ο πρόεδρος του ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ, Χαράλαμπος Τσορμπατζούδης.
Την ανάγκη εκπαίδευσης των οπαδών σε ζητήματα βίας και αθλητικής ψυχολογίας, υπογραμμίζει ο καθηγητής- πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με γνωστικό αντικείμενο την «Αθλητική Ψυχολογία», Χαράλαμπος Τσορμπατζούδης, με αφορμή τη δολοφονία -με οπαδικά κίνητρα- ενός νεαρού, στην περιοχή της Χαριλάου.
Το πανεπιστήμιο προσφέρει τα προγράμματα για να εκπαιδεύσει τους οπαδούς, ωστόσο μέχρι τώρα δεν υπάρχει συστηματική συνεργασία με τις ΠΑΕ πάνω σε αυτά τα θέματα, λέει ο κ. Τσορμπατζούδης, επισημαίνοντας πως «βλέπουμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου και όχι το βουνό που είναι μέσα στο νερό».
«Θεωρούν οι ΠΑΕ ότι οι οπαδοί είναι μέρος της δικής τους κουλτούρας. Όμως, δεν είναι έτσι. Είναι μέρος του συστήματος και αν θέλουμε να κάνουμε παρεμβάσεις θα πρέπει να γίνονται συστηματικά και συνολικά. Ούτε οι δικηγόροι, ούτε η αστυνομία μπορούν από μόνοι τους να λύσουν το θέμα, εάν δεν υπάρξει εκπαίδευση των οπαδών», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης.
Υπογραμμίζει, δε, πως το πανεπιστήμιο έχει κατασκευάσει τα κατάλληλα εκπαιδευτικά εργαλεία για να προσεγγιστούν οι οπαδοί, συμπληρώνοντας πως «δεν μπορούμε να τους διατάξουμε να σταματήσουν τη βία, αλλά το μόνο που μπορεί να γίνει είναι η εκπαίδευση».
«Δυστυχώς, όμως, η εκπαίδευση είναι αργή, οικονομικά ασύμφορη και δεν έχουμε πάντα το βέβαιο αποτέλεσμα. Εξαρτάται από μια κοινωνία πού θέλει να επενδύσει», σημειώνει ο κ. Τσορμπατζούδης και προσθέτει: «Δεν υπάρχει ενδιαφέρον ούτε από τη Super League, ούτε από άλλες League. Γίνονται προσπάθειες στον παιδικό και εφηβικό αθλητισμό με σεμινάρια και επιμορφώσεις και προσεγγίζονται τα παιδιά για αποκλίνουσες συμπεριφορές».
O ίδιος, τέλος, εκφράζει τον φόβο ότι περιστατικά, όμοια με αυτό της δολοφονίας του 19χρονου δεν πρόκειται να σταματήσουν. «Οι συνεργάτες που εκπονούν τις μεταπτυχιακές και τις διπλωματικές τους έβλεπαν τα προηγούμενα φαινόμενα. Ανησυχούμε και προσπαθούμε να κάνουμε τις παρεμβάσεις μας στις επιμορφώσεις προπονητών και ποδοσφαιριστών, όμως κάτι συστηματικό δεν υπάρχει. Και μόλις φύγει το θέμα του 19χρονου από την επικαιρότητα, θα επανέλθουμε με το επόμενο περιστατικό, το οποίο κάθε φορά θα είναι κάτι χειρότερο», τονίζει.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ