Σάββατο, 30 Νοε.
18oC Αθήνα

Τάκης Θεοδωρικάκος: «Ηρθε η στιγμή, Πολιτεία, μεγάλες ομάδες και κοινωνία να βάλουμε τέλος στον χουλιγκανισμό»

Τάκης Θεοδωρικάκος

Την άμεση ανάπτυξη πρωτοβουλιών από την Πολιτεία, σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες των μεγάλων ομάδων και εκπροσώπους της κοινωνίας και μιας ευρύτερης κίνησης για να μπει τέλος στην οπαδική βία και τον χουλιγκανισμό, επεσήμανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real fm και στον Νίκο Χατζηνικολάου, με αφορμή το άγριο φονικό με θύμα τον 19χρονο Άλκη στην Θεσσαλονίκη.

Αναφερόμενος στην επόμενη μέρα ο υπουργός είπε:

«Πιστεύω ότι έχει έρθει η στιγμή, πέραν της εφαρμογής του υπάρχοντος νόμου, που θα πρέπει να συμφωνηθεί απ’ την Πολιτεία και τους ιδιοκτήτες των μεγάλων ομάδων, αλλά και τους εκπροσώπους της ίδιας της κοινωνίας των πολιτών, να βάλουμε ένα τέλος στην ανοχή της οπαδικής βίας και του χουλιγκανισμού. Καμία ομάδα ποδοσφαίρου ή μπάσκετ δεν έχει να κερδίσει απ’ το να έχει κακούς κι εγκληματίες μέσα στους συνδέσμους της και πρέπει να μπει τέλος. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε μία πολύ ευρύτερη και μεγαλύτερη κίνηση. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να ολοκληρωθεί η εύρεση των ενόχων της δολοφονίας του Άλκη για να νιώσει ο κόσμος ότι αποδίδεται δικαιοσύνη και στη συνέχεια να υπάρξουν πρωτοβουλίες, οι οποίες θα πηγαίνουν ένα βήμα παρακάτω αυτή την υπόθεση».

Και ο κ. Θεοδωρικάκος συμπλήρωσε: «Βία και αθλητική ιδέα δεν πάνε μαζί».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εξέφρασε για ακόμα μία φορά τη βαθιά θλίψη του για τη δολοφονία του 19χρονου και τόνισε: «Έχει πολύ μεγάλη σημασία να αποδοθεί δικαιοσύνη και θέλω να σας πως η δουλειά της Ελληνικής Αστυνομίας εγγυάται ότι αυτοί που αποδεδειγμένα έχουν ευθύνη για αυτή τη δολοφονία, θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Έχει τεράστια σημασία να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο, γιατί είναι πάρα πολύ βαρύ να χάνεται μια ανθρώπινη ζωή, ένα παλικάρι 19 χρονών, ένας φοιτητής, ένας θαυμάσιος άνθρωπος που ασχολούταν με τον αθλητισμό».

Ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι στους πέντε μήνες που είναι πολιτικός προϊστάμενος της Ελληνικής Αστυνομίας, βρέθηκε μπροστά σε ουκ ολίγες περιπτώσεις εγκληματικής βίας από πρόσωπα τα οποία ανήκουν σε οργανωμένους συνδέσμους.

«Η πιο χαρακτηριστική ήταν το φθινόπωρο στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, όταν μέρα μεσημέρι και Σάββατο μάλιστα, υπήρξαν πυροβολισμοί μεταξύ αντιμαχόμενων ομάδων του Παναθηναϊκού, χούλιγκαν εννοώ, κακών οπαδών» είπε ο υπουργός και προσέθεσε: «Τους συνέλαβε η Ελληνική Αστυνομία και τους οδήγησε στη Δικαιοσύνη. Και το ίδιο έχει συμβεί και τα τελευταία δυόμισι-τρία χρόνια σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Όταν εκδηλώνονται οι εγκληματικές δραστηριότητες αυτών των ατόμων, η Αστυνομία παρεμβαίνει αποτελεσματικά για να τους οδηγήσει στη Δικαιοσύνη. Αυτό γίνεται και δεν πρέπει να έχει κανείς καμιά αμφιβολία ότι θα συνεχίσει να γίνεται».

Ωστόσο, όπως είπε ο υπουργός, πλέον τα εγκλήματα αυτά συνδέονται με μια καινούργια κατάσταση συμμοριών ανηλίκων, οι οποίες εμφανίζονται όχι μόνο στο λεκανοπέδιο της Αττικής, αλλά και σε άλλες περιοχές στη χώρα και επιδίδονται σε βανδαλισμούς, σε βιαιοπραγίες και σε βίαιες αντιπαραθέσεις μεταξύ τους.

«Το πρόβλημα δεν είναι καθόλου απλό, καθώς ο οπαδικός χουλιγκανισμός αλληλοσυνδέεται με διάφορες μορφές εγκληματικότητας, όπως το εμπόριο ναρκωτικών» επισήμανε ο κ. Θεοδωρικάκος και προσέθεσε: «Σε ό,τι αφορά το ένα κομμάτι, το αστυνομικό πλαίσιο είναι σαφές και συγκεκριμένο. Η αστυνομία έχει σχέδιο το οποίο το υλοποιεί. Εξαρθρώνει ομάδες και συμμορίες και αυτοί οι τύποι οδηγούνται στη Δικαιοσύνη».

Καταλήγοντας ο Υπουργός τόνισε ότι από το καλοκαίρι μέχρι τώρα παρατηρείται μείωση της εγκληματικότητας κατά 25%, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, σε κλοπές, ληστείες, διαρρήξεις κοκ, αλλά υπάρχει μια πολύ βίαιη συμπεριφορά μεταξύ των ανθρώπων.

«Ο λόγος που κάνω τη σύγκριση με τότε δεν είναι πολιτικός και κομματικός. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει γύρω μας μια πολύ πιο βίαιη συμπεριφορά από τους ανθρώπους. Η ανασφάλεια και η έλλειψη κανονικότητας στη ζωή μας εξαιτίας του κορονοϊού, έχει επιφέρει σοβαρές αλλαγές στη συμπεριφορά των ανθρώπων. Άρα, πρέπει να πολλαπλασιαστούν και οι δικές μας προσπάθειες για να μείνουμε σε ένα κράτος ασφαλούς ζωής. Μέχρι τώρα, αυτή η μείωση σε σχέση με το 2019 και το 2018 δείχνει μια θετική τάση. Αλλά, θέλω να σας πω, ότι αυτό δεν πρέπει να οδηγεί κανέναν στον εφησυχασμό. Χρειάζεται πολύ σοβαρή και συνεχή δουλειά για να αντιμετωπιστεί η εγκληματικότητα στις μέρες μας».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις