Παρασκευή, 19 Ιουλ.
37oC Αθήνα

«Σκοτωμός» Λαβρόφ – Τρας για την Ουκρανία: «Συνομιλία ανάμεσα σε κωφό και μουγγό»

«Σκοτωμός» Λαβρόφ – Τρας για την Ουκρανία: «Συνομιλία ανάμεσα σε κωφό και μουγγό»

Καθόλου… καλά δεν πήγε η συνάντηση που είχαν στη Μόσχα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ με την Βρετανίδα ομόλογό του, Λιζ Τρας, την πρώτη υψηλόβαθμη αξιωματούχο της Βρετανίας που ταξιδεύει στη Ρωσία από το 2018! Στο επίκεντρο, τι άλλο, η Ουκρανία.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε τις συνομιλίες τους σαν «διάλογο» ανάμεσα σε έναν κωφό και έναν μουγγό. Σε μια συνάντηση από την οποία… έλειπε η διπλωματία, η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Ρωσία δεν προτίθεται, κατά τα λεγόμενα του ομολόγου της να εισβάλει στην Ουκρανία και ο Ρώσος ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε ότι δεν του αρέσουν τα… τελεσίγραφα.

Λαβρόφ και Τρας αντάλλαξαν πολλές κουβέντες, με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών να επιτίθεται με σφοδρότητα στην… καλεσμένη του.

Τα τελεσίγραφα και οι απειλές της Δύσης εναντίον της Ρωσίας «δεν οδηγούν πουθενά», διεμήνυσε  ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών στην… αρχή της έντασης. «Οι προσεγγίσεις βάσει της ιδεολογίας, τα τελεσίγραφα και οι απειλές δεν οδηγούν πουθενά», τόνισε ο Λαβρόφ στην αρχή της συνάντησής του με την Τρας, ενώ κατήγγειλε ότι «πολλοί Δυτικοί συνάδελφοί μας φαίνεται να αγαπούν αυτό τον τρόπο (επικοινωνίας)».

Παράλληλα ο Ρώσος υπουργός σημείωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να εξομαλύνει τις σχέσεις της με τη Βρετανία, ενώ χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τη Βρετανίδα ομόλογό του «πρωτόγνωρη». «Αν αυτός πραγματικά είναι ο στόχος των Βρετανών συναδέλφων μας, τότε φυσικά θα ανταποδώσουμε. Διότι δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με μια σχέση η οποία βρίσκεται μάλλον στο χειρότερο σημείο της εδώ και πολλά χρόνια», εξήγησε ο Λαβρόφ.

«Όμως μπορούμε να εξομαλύνουμε τις σχέσεις μόνο μέσω ενός διαλόγου μεταξύ ίσων που σέβεται και τις δύο πλευρές (…) προκειμένου να βρούμε κοινά αποδεκτές λύσεις», πρόσθεσε.

Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι μετέβη στη Μόσχα «για να καλέσει τη Ρωσία να ακολουθήσει την οδό της διπλωματίας» και τόνισε απευθυνόμενη στον Λαβρόφ ότι το Λονδίνο δεν μπορεί να αγνοήσει «την ανάπτυξη Ρώσων στρατιωτών κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία».

Καυγάς μέρος δεύτερο

Η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματα που έχει συγκεντρώσει κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, προκειμένου να ξεκινήσει μια αποκλιμάκωση ανάμεσα στη Μόσχα και τους Δυτικούς.

«Ο υπουργός Λαβρόφ μου είπε σήμερα πως η Ρωσία δεν προβλέπει να εισβάλει στην Ουκρανία», δήλωσε η Τρας, μετά τη συνάντηση στη Μόσχα με τον Ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ.

«Όμως τα λόγια αυτά πρέπει να ακολουθηθούν από πράξεις και πρέπει να δούμε τα στρατεύματα και τους εξοπλισμούς που βρίσκονται στα σύνορα με την Ουκρανία να μεταφέρονται αλλού», συνέχισε.

Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε την ανταλλαγή με την Τρας «συνομιλία ανάμεσα σε έναν κωφό και έναν μουγγό» λέγοντας πως η Βρετανίδα ομόλογός του «δεν άκουσε τις πιο λεπτομερείς εξηγήσεις της Ρωσίας για τις ανησυχίες της απέναντι στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ».

«Είχα την αίσθηση πως οι Βρετανοί συνάδελφοί μας είτε δεν έχουν ιδέα για τις διευκρινίσεις που έδωσε πρόσφατα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σχετικά με την απουσία φιλοπόλεμων προθέσεων εκ μέρους της Ρωσίας, είτε δεν τις λαμβάνουν καθόλου υπόψη», συνέχισε ο Λαβρόφ.

Η Τρας είπε ότι εξέθεσε τη θέση της Βρετανίας για την κρίση στην Ουκρανία και πρόσθεσε πως δεν ήταν “μουγγή” στη διάρκεια των συνομιλιών με τον Σεργκέι Λαβρόφ.

«Οπωσδήποτε δεν ήμουν μουγγή στη συνάντησή μας νωρίτερα, παρουσίασα την άποψη του Ηνωμένου Βασιλείου για την τρέχουσα κατάσταση καθώς και για την επιδίωξη να αποτραπεί η Ρωσία από μια εισβολή στην Ουκρανία», είπε η Τρας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρώσο ομόλογό της.

Η Ρωσία κατηγορείται ότι συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία προετοιμάζοντας εισβολή, η οποία επίκειται κατά την εκτίμηση των ΗΠΑ.

Η Μόσχα απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές και δηλώνει πως έχει δικαίωνα να σταθμεύει όπου νομίζει τις δυνάμεις της στο έδαφός της. Η Ρωσία συνδέει μια αποκλιμάκωση με εγγυήσεις για την ασφάλειά της μεταξύ των οποίων και την υπόσχεση ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ, υπόσχεση που οι Δυτικοί αρνούνται να δώσουν.

Τα γυμνάσια και η ανάπτυξη ρωσικών δυνάμεων στη Ρωσία προκαλούν «ακατανόητη ανησυχία και πολύ ισχυρά συναισθήματα στους Βρετανούς συναδέλφους μας και σε άλλους δυτικούς εκπροσώπους», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, ο οποίος είπε ότι είναι κυριαρχικό δικαίωμα κάθε κυβέρνησης να προσδιορίζει τη διάρκεια των στρατιωτικών γυμνασίων που επιλέγει να διεξαγάγει.

Για τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια της Ρωσίας με τη Λευκορωσία, η ενεργή φάση των οποίων ξεκίνησε σήμερα, ο Λαβρόφ είπε πως τα ρωσικά στρατεύματα πάντοτε επιστρέφουν στις βάσεις τους έπειτα από γυμνάσια.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις