Στοχευμένα μέτρα για την ακρίβεια για τους πιο αδύναμους και δημοσιονομική σταθερότητα προτάσσει ο Πρωθυπουργός, βάζοντας φρένο στην «παροχολογία».
«Κανένα μέτρο χωρίς μέτρημα. Έχουμε συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους για το 2022. Είναι απολύτως κρίσιμο να τους πετύχουμε, να είμαστε σίγουροι για την εκτέλεση του προϋπολογισμού» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ μιλώντας για την ακρίβεια.
“Δεν υπάρχουν «λεφτόδεντρα». Υπάρχει όμως το δέντρο της ανάπτυξης το οποίο εφόσον το ποτίσουμε θα δώσει καρπούς για όλες τις Ελληνίδες και για όλους τους Έλληνες΄ πρόσθεσε, δηλώνοντας βέβαιος ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα είναι υψηλοί και έτσι θα υπάρξει «μέρισμα ανάπτυξης» για όλους.
Γιατί κλείνει η κυβέρνηση τα σενάρια πρόωρων εκλογών;
Γιατί το Μέγαρο Μαξίμου αποσυνδέει τα μέτρα στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις απέναντι στην ακρίβεια, αλλά και τα μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος, από τη συζήτηση και τα σενάρια για πρόωρες κάλπες;
Μπορεί να βρισκόμαστε σε μια άτυπη, παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, όμως ο Πρωθυπουργός επιμένει πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, το 2023.
Η εκτίμηση που υπάρχει στο κυβερνητικό επιτελείο είναι πως ως τότε το οικονομικό περιβάλλον θα έχει αλλάξει σημαντικά… Θα έχει ξεπεραστεί η ενεργειακή κρίση, η οικονομία μετά την περιπέτειας της πανδημίας θα έχει ανεβάσει ρυθμούς, θα έχει αποδώσει σημαντικούς καρπούς ο τουρισμός το καλοκαίρι, ενώ η προσήλωση στο δημοσιονομικό πρόγραμμα θα «ανταμειφθεί». ‘Έτσι, εκτιμά θα ανοίξει ο δρόμος για την κυβέρνηση να δρομολογήσει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα και να υλοποιήσει προεκλογικές δεσμεύσεις της.
«Η παραχολογία» στέλνει λάθος μηνύματα»
Η «παροχολογία» εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου, στέλνει λάθος μήνυμα και στις αγορές αλλά και στους δανειστές.
Κι αυτό μάλιστα, τη στιγμή που διαρροές θέλουν την Κομισιόν να είναι έτοιμη να χαλαρώσει τα «λουριά» στις κυβερνήσεις για χρέη και ελλείμματα την περίοδο μετά την πανδημία, δίνοντας μια ανάσα ανακούφισης και στη χώρα μας. «Όρος όμως, απαράβατος, φέρεται να είναι η δέσμευση των κρατών – μελών για μείωση των χρεών τους».
Επιπλέον, όπως δήλωσε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η στόχευση της κυβέρνησης είναι να βγει η χώρα μας εντός του έτους από την ενισχυμένη εποπτεία και να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα από τους πρώτους μήνες του 2023, κάτι που θα «ξεκλειδώσει» τεράστιους πόρους προς την Ελλάδα.
Παράλληλα η κυβέρνηση προωθεί και την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ εντός του 2022.
«Εκλογές το 2023»
Η συνέχιση των μέτρων στήριξης και τους επόμενους μήνες σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις απέναντι στις ανατιμήσεις που προκαλεί η ενεργειακή κρίση, ο σχεδιασμός για νέα ενίσχυση για τα ευάλωτα νοικοκυριά που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, η «γενναία», όπως τη χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου, η εξαγγελία για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης το 2023, η μείωση του ΕΝΦΙΑ και άλλες πρωτοβουλίες που δρομολογούνται ήδη ή εξετάζονται, πυροδοτούν πάντως σενάρια για πρόωρες εκλογές, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν λάβει ήδη… θέση μάχης.
«Οι εκλογές θα γίνουν το 2023, στο τέλος της τετραετίας… Εάν κοίταζα τη διαφορά θα είχα κάνει εκλογές ενδεχομένως το καλοκαίρι του 2020, όπου είχαμε τη μεγαλύτερη διαφορά» επέμεινε ο Πρωθυπουργός.
Αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Πρωθυπουργός και συνολικά η κυβέρνηση αναδεικνύουν αντίθετα την «παροχολογία» από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας σαφές ότι το Μαξίμου «δεν πρόκειται να ακολουθήσει τις ανέξοδες υποσχέσεις της Κουμουνδούρου».
«Όσοι εξαγγέλλουν μέτρα δεξιά και αριστερά χωρίς να έχουν καμία ιδέα για το πώς θα τα εφαρμόσουν και κυρίως πού θα βρουν τα λεφτά, είναι εκτός τόπου και χρόνου και νομίζω ότι και η κοινωνία δεν τους παρακολουθεί» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κ. Μητσοτάκης.
«Όχι στην αλλαγή του εκλογικού νόμου»
Ο Πρωθυπουργός έσπευσε να κλείσει και τα σενάρια για αλλαγή του εκλογικού νόμου. «Έχουμε εκλογικό νόμο και με αυτόν θα πάμε σε εκλογές και πιστεύω ότι θα τις κερδίσουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο επιβεβαίωσε ότι είναι πολλές οι πιέσεις από κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές για αύξηση του bonus στο πρώτο κόμμα, ώστε η Ν.Δ. να πετύχει ισχυρή αυτοδυναμία στις εκλογές.
Κάποιοι εξ αυτών θυμίζουν με έμφαση την άρνηση αντίστοιχα του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή να αλλάξει τον εκλογικό νόμο του Κώστα Σκανδαλίδη… Το αποτέλεσμα ήταν η Ν.Δ. το 2007 να κερδίσει μεν τις εκλογές αλλά με ασθενή πλειοψηφία 152 βουλευτών, αριθμός οριακός για ομαλή διακυβέρνηση.