Η κλιματική αλλαγή ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς του ΟΗΕ για το κλίμα, καθώς λίγο πριν από την έναρξη της διαδικασίας έγκρισης μιας νέας έκθεσης για τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης, ο Χούσουνγκ Λι, πρόεδρος της συγκεκριμένης επιτροπής, δήλωσε πως τα διακυβεύματα στη μάχη αυτή «δεν ήταν ποτέ τόσο πολλά».
Οι «ανάγκες» για την έκθεση των επιπτώσεων της υπερθέρμανσης τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να προετοιμαστούμε «δεν ήταν ποτέ τόσο σημαντικές, γιατί τα διακυβεύματα δεν ήταν ποτέ τόσο πολλά», δήλωσε στη διάρκεια μια σύντομης διαδικτυακής συνόδου του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, με την οποία ξεκινούν δύο εβδομάδες διαπραγματεύσεων κεκλεισμένων των θυρών.
«Ξέρουμε πως η μεγέθυνση των κλιματικών επιπτώσεων υπερβαίνει μακράν τις προσπάθειές μας να προσαρμοστούμε σε αυτές», δήλωσε η επικεφαλής του Προγράμματος του ΟΗΕ για το περιβάλλον, Ίνγκερ Άντερσεν. «Ξέρουμε πως ο κόσμος γνωρίζει ήδη τις επιστημονικές αποδείξεις που παρουσιάζει η Giec χρόνο τον χρόνο, δεκαετία τη δεκαετία, όμως το να αναγνωρίζουμε τις αποδείξεις δεν είναι παρά ένα πρώτο βήμα».
«Οι χώρες, οι πόλεις, οι επιχειρήσεις, οι επενδυτές και οι ατομικώς δρώντες, οι καταναλωτές πρέπει να μετατρέψουν αυτό το πρώτο βήμα σε σπριντ αν δεν θέλουμε να υπερβούμε την αύξηση του 1,5 βαθμού Κελσίου», σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, πρόσθεσε, εκτιμώντας πως η έκθεση αυτή είναι «κορυφαία ώστε να βοηθήσει εκείνους που παίρνουν παγκοσμίως τις αποφάσεις να σχεδιάσουν τις απαντήσεις στις κλιματικές επιπτώσεις».
Καθώς οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου είναι σε εξέλιξη, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, Πέτερι Τάαλας, επέλεξε μια άλλη μεταφορά από τον αθλητισμό.
«Έχουμε αθλητές με πολύ καλές επιδόσεις και, αν τους ντοπάρουμε, έχουν ακόμη καλύτερες επιδόσεις. Αυτό κάναμε στην ατμόσφαιρα. Την ντοπάραμε με την ενέργεια από ορυκτά καύσιμα», είπε, αναφερόμενος στις εκπομπές που συνδέονται με τη χρήση ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, που ευθύνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό για την ενίσχυση του φαινομένου του θερμοκηπίου και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Έπειτα από ενάμισι και πλέον αιώνα οικονομικής ανάπτυξης στη βάση αυτών των ενεργειακών πηγών — άνθρακας, πετρέλαιο, αέριο– η θερμοκρασία αυξήθηκε περίπου κατά 1,1 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιαστούν οι καύσωνες, οι ξηρασίες, οι καταιγίδες ή οι καταστρεπτικές πλημμύρες.
Στο πρώτο τμήμα της έκθεσής της που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Αύγουστο, η Giec εκτιμούσε πως ο υδράργυρος θα φθάσει γύρω στο 2030, έξι χρόνια νωρίτερα απ’ ό,τι αναμενόταν, το κατώφλι του +1,5 βαθμού Κελσίου, που είναι ο πιο φιλόδοξος στόχος της συμφωνίας του Παρισιού.
Πριν από ένα τρίτο μέρος τον Απρίλιο για τις λύσεις ώστε να μειωθούν τα αέρια του θερμοκηπίου, η δεύτερη έκθεση, οι διαπραγματεύσεις για την οποία ξεκινούν σήμερα, πραγματεύεται τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί ο κόσμος να προετοιμαστεί («η προσαρμογή»).
Η νέα αυτή αποτίμηση θα δημοσιευθεί στις 28 Φεβρουαρίου, έπειτα από δύο εβδομάδες διαδικτυακής συνόδου των 195 κρατών μελών που θα εξετάσουν εξονυχιστικά, γραμμή προς γραμμή, λέξη προς λέξη, την «περίληψη για τους λαμβάνοντες τις αποφάσεις» που έχει συμπτυχθεί κατάλληλα πολιτικά από χιλιάδες σελίδες πλήρους επιστημονικής έρευνας.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ